به گزارش میمتالز، رشد ۱/ ۳درصدی دماسنج بازار سهام آن هم در یک روز واکنش مثبت اهالی این بازار را بهدنبال داشته است. این در حالی است که به اعتقاد تحلیلگران اقتصادی بازارهای موازی همچون ارز، سکه، مسکن و خودرو در این مقطع راه سختی برای رقابت با بورس دارند. از سوی دیگر با توجه به این مهم که نماگرهای سهامی در سال۹۹ نیز بعد از مواجهه با موجهای افزایشی وارد روند کاهشی فرسایشیشدند برخی فعالان اقتصادی روند دادوستدهای بورسی را همچنان با احتیاط دنبال میکنند، اما آیا مسیر رو به صعود بازار سهام تداوم مییابد؟ در همین رابطه از سوی کارشناسان بازارسرمایه اظهارات مختلفی مطرح میشود. مهدی افنانی، کارشناس بازارسرمایه در همین رابطه به «دنیایاقتصاد» گفت: نمایش جذاب معاملات سهامی تا حدود زیادی پرونده حرف و حدیثهای موسوم به مقطعیبودن روند مذکور را بست. مسیر رو به جلوی بازارسهام از یک موضوع مهم پرده برمیدارد و اینکه روند جهشی بورس امکان خروج پول از بازارهای دارایی را سرعت میبخشد. این مهم در صورت تحقق میتواند برکارکرد بورس نیز اثرگذار باشد.
او با اشاره به فاصله میزان بازدهی بازارهای دارایی با بازارسهام افزود: بررسیها نشان میدهد بازار سهام به دلیل جاماندگی از نرخ تورم هماکنون فاصله زیادی با میزان بازدهی رقبایش دارد. از این منظر سرمایهگذاران نباید نسبت به تداوم رشد بورس مردد باشند. آنچه مسلم است اینکه بازار از نظر شاخص توانسته رشد قابلملاحظهای را بهثبت برساند و از نظر ارزشی در وضعیت متفاوتی قرار دارد. در حالحاضر بازارسهام با دو اتفاق مهم روبهرواست. نخست آنکه سهام کوچک مورد اقبال سرمایهگذاران قرار گرفتهاست. دومین مورد هم به کاهش سرعت رشد قیمتها در بازارهای موازی بازمیگردد. بهنظر میرسد در روزهای آینده تا حدودی از سرعت رشد شاخصها کاسته شود. اصلاح در کوتاهمدت میتواند اجازه تنفس و خیز مجدد قیمتی را صادر کند.
در هفتههای آینده و با انتشار عملکرد گزارش شرکتها وضعیت بازارمذکور روشن خواهد شد. بررسیها نیز نشان میدهد در روزهای آینده امکان دست بهدستشدن سهام زیاد است، بنابراین امکان ریزش قوی وجود ندارد. شواهد حاکی از آن است که بازار همچنان در سطوح مختلف سهامی برای خریداران جذاب است.
او به نقش بازارگردان در شرایط کنونی اشاره کرد و گفت: در این مقطع مدیریت بازارگردان میتواند بازار را از بحرانهای احتمالی در امان نگه دارد. این در حالی است که سیاستگذاریهای اقتصادی نیز بهویژه تعیینتکلیف نرخ بهره، استیضاح تیم اقتصادی دولت، حواشی مرتبط با قیمتگذاری ارز و عرضه خودرو نقش مهمی در تداوم یا توقف روند صعودی بورس ایفا میکنند، بنابراین تا به نتیجه رسیدن این مباحث و روشنشدن مولفههای اثرگذار بر بازار بهنظر میرسد از سرعت رشد بورس کاسته شود. ارقام معاملاتی روزهای قبل حاکی از آن است که در روزهای پیشین عمدتا صنایع ریالی و گروههای کوچک نیز به علاقهمندیهای معاملهگران افزوده شدند. حال دلیل چنین اقبالی به گروههای مذکور را میتوان کمریسکبودن این دسته از سهام به دلیل در سایه ماندن از دخالتهای دولتی عنوان کرد. با این اوصاف بهنظر میرسد استراتژی برنده در مقطع کنونی برای سهامداران ماندن در بازار است. این مهم در کنار گزینش سهام بنیادی از یک ترکیب سودساز خبر میدهد.
محمد شکری نیز ضمن اشاره به اینکه با توجه به ذائقه سرمایه گذاران، بازارهایی که رشد مستمردارند و از هیجانات کاذب به دور هستند مورد اقبال واقع میشوند، افزود: به این ترتیب با توجه به اینکه سرمایهگذاران بهطور سنتی از واردکردن پول به بورس به دلیل آنچه در سال۹۹ در این بازار رخداده واهمه دارند نمیتوان ورود پول حقیقی غیرقابل پیشبینی را به نظاره نشست. در حالحاضر بخش بزرگی از سرمایهگذاران حقیقی در انتظار سیاستگذاریهای جدید هستند. این موضوع نمیگذارد بهراحتی پول وارد بازارشود، اما موضوعی که باید به آن پرداخت آن است که اغلب فعالان اقتصادی بر اشباع قیمتی بازارهای موازی تاکید دارند، به همین دلیل مامن جدی برای داراییهای ریالی خود متصور نیستند.
به گفته این کارشناس، مهمترین متغیر اثرگذار بر بازارسهام در راستای جهش قیمتی، افزایش نرخ دلار مرکز ارز و طلا است. او تاکید کرد: هر تصمیمی که سیاستگذار در این مورد اتخاذ کند روند بازار سهام را مشخص خواهد کرد. به اینترتیب سرمایهگذاران نسبت به این اقدامات با ابهام مواجه هستند و در این مورد ریسک نمیکنند. نحوه کشف قیمت در بورسکالا نیز از آن دسته از مباحثی است که از سوی سرمایهگذاران با حساسیت بسیاری دنبال میشود. در حالحاضر بازارسهام تحت لوای سیاستگذاریهای دستوری فعالیت میکند، به همین دلیل ترس از اصلاح و ریزش غیرمنطقی نمیگذارد پولهای سرگردان وارد بورس شوند. فارغ از این موضوع دولت نقش مهمی در روند بازارسهام ایفا میکند. اکثر شرکتهای بزرگ بهنوعی وابسته به دولت هستند. بهعنوان مثال صندوقهای بازنشستگی و بنگاههای صاحب اشخاص حقوقی زیرنظر دولت فعالیت میکنند. همین امر سبب میشود دولت از نظر عرضه سهام دستش باز باشد و سمت و سوی جدی به بازار بخشد، بنابراین اگر دولت سیاستی را در پیش بگیرد که طی آن وارد محدوده قیمتگذاری دستوری نشود و خیال سرمایهگذار را ازاین حیث راحت کند شاهد ورود پول پایدار به بورس خواهیم بود. علاوه بر این مهم دولت باید از نظر عرضه سهام نیز تدابیر شفافی را در دستور کار قرار دهد تا اعتماد سرمایهگذار به بازارجلب شود. بهعنوان مثال در مورد عرضه و آزادسازی سهام عدالت شفافسازی کند تا تردیدهای سرمایهگذاری به حداقل برسد.
منبع: دنیای اقتصاد