تاریخ: ۰۷ خرداد ۱۴۰۲ ، ساعت ۲۱:۰۷
بازدید: ۵۳۴
کد خبر: ۳۰۴۴۰۰
سرویس خبر : متالورژی و مواد
مدیرعامل چدن سازان در گفتگو با «می‌متالز» مطرح کرد:

شرکت چدن سازان به دنبال رفع نیاز داخل

شرکت چدن سازان به دنبال رفع نیاز داخل
‌می‌متالز - مدیرعامل شرکت چدن سازان گفت: ما ادعا می‌کنیم از نظر تنوع تولید جزء ۵ تولیدکننده غلتک در دنیا هستیم.

به گزارش می‌متالز، دکتر «داوود صافی دستجردی» مدیرعامل شرکت چدن سازان در حاشیه چهارمین همایش تخصصی غلتک و نورد در گفتگو با «می‌متالز» درباره این مجموعه اظهار کرد: مجموعه چدن سازان از ابتدای تاسیس که امروز ۴۰ سال از فعالیت آن می‌گذرد تلاش کرده تا تنها منحصر به بحث‌های اقتصادی نباشد و در حوزه‌های مختلف مباحثی را در خصوص تعهد به مشتریان تعریف کرده است. یکی از این تعهدات ارتقای دانش فنی، انتقال تجارب تولیدکنندگان و ارائه دانش روز محصولات تولیدی است.

وی ادامه داد: برگزاری این همایش هم عمدتا در راستای این تعهد و ارتقای سطح دانش و انتقال تجربه بین تولیدکنندگان این حوزه است.

صافی دستجردی بیان کرد: هدف اصلی و دیدگاه سهامداران این مجموعه به عنوان سهامی عام، بحث ایجاد اشتغال، توسعه صنعت و ایجاد محصولات با دانش روز است. ایجاد مجموعه غلتک سازان در راستای مسوولیت‌های اجتماعی و توسعه سرمایه گذاری و حضور در زنجیره فولاد است.

البته برنامه ما در ادامه حضور و توسعه در بالا دست است. مجموعه سنگین صنعت هم به نوعی تکمیل صنعت غلتک و به عنوان مجموعه ماشین سازی این صنعت است که در نوع خود از نظر تعداد و حجم ماشین آلات بی نظیر است.

وی همچنین تصریح کرد: تحقق این هدف سه پیش نیاز دارد که اولین و پایه آن دانش فنی و استفاده از دانش روز و نیروهای متخصص داخلی است. در این زمینه از روش‌های زیادی از جمله بورسیه کردن دانشجویان و همچنین استفاده از مشاوران خارجی و طراحی سیستم‌های جذب در تلاش هستیم خودمان را برای تحقق این طرح آماده کنیم. در این زمینه در تلاش هستیم خودمان را برای نیروی انسانی مورد نیاز آماده کنیم.

وی افزود: موضوع دوم بحث توسعه زیرساخت‌ها و ایجاد ظرفیت است و در حوزه ماشین کاری به عنوان یک چالش در حال مذاکرات برای خرید یک ماشین پیشرفته از یک کشور اروپایی هستیم. بحث دیگر عملیات حرارتی است که ما در سال گذشته دانش فنی آن را از یک کشور اروپایی خریداری و برای اولین بار در کشور نسل جدید کوره‌های عملیات حرارتی در حال ساخت است.

صافی دستجردی اضافه کرد: موضوع دیگر بحث ذوب و ریخته گری است که در حال حاضر ظرفیت را برای ۱۴۰۴ محقق کرده ایم. پایه سوم تحقق این هدف بحث زیرساخت‌ها و مشکلات انرژی است که به یک چالش اساسی تبدیل شده، متاسفانه تولید در کشور به سمت تولید ۹ ماه در سال حرکت می‌کند و این واقعیت تلخی است که صنعت با آن روبه رو است. در عمل ما در فصل تابستان با نبود برق و در فصل زمستان با نبود گاز مواجه هستیم که باعث می‌شود ظرفیت تولید بهره ور نباشد.

وی اظهار کرد: البته ما برنامه ریزی‌هایی داشتیم تا کوره‌ها هم از گاز و هم از برق استفاده کنند و بهره وری انرژی که به عنوان بحثی در حوزه مسوولیت‌های اجتماعی در دستور کار است.

صافی دستجردی تصریح کرد: واقعیت آن است که در تمام دنیا بحث انرژی حوزه حاکمیتی است و بخش خصوصی انتظار دارد دولت این حداقل‌ها را ایجاد کند.

وی همچنین گفت: یکی از بحث‌ها برای حرکت در موضوع دانش تولید غلتک، حضور ما در بازار‌های جهانی است. البته ما در بازار داخلی هم با رقبای خارجی از جمله رقبای چینی هم رقابت داریم و یک تاییدیه قیمتی و کیفی می‌دهیم که این محصول در رقابت با رقبای چینی عرضه می‌شود. اما در بازار‌های صادراتی یکی از موارد برای به روز بودن دانش فنی و اطمینان خاطر برای مصرف کننده داخلی است. به عبارت دیگر، استاندارد‌های کیفی مورد نظر دنیا را در اختیار داریم.

صافی دستجردی درباره تنوع محصولات نیز افزود: غلتک های فولادی در صنایع مختلف از جمله صنایع غذایی هم استفاده می‌شود. اما با صنعت مس نیز در تعامل هستیم و تولید داریم. اما چالش اصلی کشور در حوزه غلتک‌های فولادی است، تمرکز ما بر غلتک‌های مصرفی صنایع نوردی است و عمدتا در این حوزه تولید داریم.

وی اظهار کرد: ما ادعا می‌کنیم از نظر تنوع تولید جزء ۵ تولیدکننده غلتک در دنیا هستیم و این برای کشور ما که درگیر تحریم است، یک مزیت محسوب می‌شود، اما برای تولیدکننده غلتک مزیت نیست، زیرا آن‌ها بر روی یک بخشی از بازار تمرکز می‌کنند مثلا بر روی غلتک‌های مقاطع یا ورق عریض. اما شرکت چدن سازان برای حل این چالش یک طیف گسترده از غلتک‌ها از ۵۰۰ کیلویی تا بالای ۸۰ تن را تولید می‌کند. این شرکت متولد صنایع داخلی است و هدف اول ما رفع چالش نیازهای داخلی است.

وی بیان کرد: غلتک‌ها از نظر سایز و همچنین گرید خود محصول دسته بندی می‌شوند. با ترکیب این دو، می توان صد‌ها مدل غلتک تولید کرد.

وی تاکید کرد: در شرکت‌های نوردی قسمت اصلی یعنی شکل دهی به شمش بر عهده غلتک است. در واقع یکی از محصولات استراتژیکی است که کیفیت و کارکرد آن بسیار مهم است. در نتیجه همواره این تکنولوژی در حال ارتقا است تا بتواند میلیمتر بیشتری را خروجی دهد. ادعای ما این است که حداکثر عمر تکنولوژیکی غلتک دو سال است. در این زمینه دفتری را در خارج از کشور برای بحث دانش فنی داریم و جلسات آنلاینی هم در این زمینه انجام می‌دهیم.

صافی دستجردی  بیان کرد: ما در مواردی خودمان را تامین کننده و در مواردی مشاور می‌دانیم. در برخی موارد چالش واحد‌های فولادی در خط نورد بوده که ما از کارشناسان خارجی دعوت می‌کنیم به فولادسازان کمک کنند.

گفتگو از علیرضا جعفری نژاد

عناوین برگزیده