به گزارش میمتالز، «حواشی انتخابات دوره دهم اتاق بازرگانی سر بازایستادن ندارد؛ هنگامی که همه فکر میکردند این بازی که دیگر حقیقتا طولانی و خسته کننده شده، به آخر راه رسیدهاست و پس از چندبار اعلام یا درخواست به صدا در آوردن سوت پایان بازی، باردیگر، اینبار رئیس مجلس جلوی دمیدن در این سوت را گرفت و از احتمال ابطال انتخابات اتاق سخن گفت.»، اما آیا این گزارهها حقیقت دارد یا تنها ظاهر ماجرا است؟ اندکی دقت نشان خواهد داد اینکه بسیاری از رسانهها که به برجستهکردن این موضوع با تیترهایی، چون «قالیباف از احتمال لغو انتخابات اتاق بازرگانی خبر داد» پرداخته اند، جز بی دقتی کاری دیگر نکرده اند.
البته رئیس مجلس حقیقتا گفته است که شورایعالی نظارت میتواند انتخابات اتاق را باطل کند؛ با این وجود این جمله کلی را همیشه میتوان گفت و در تمامی روزهای تمامی سال نیز صحیح است، مگر اینکه درباره جزئیات حقوقی آن اختلافنظر باشد که در این مورد اساسا خارج از موضوع است، اما منبع رسمیتبخشیدن به این سخنان، خبر گزاری «ایسنا» تنها با ذکر این دو خط مطلب و خارجکردن آن از کانتکست، موج خبری ایجاد کرد که شاید اصلا منظور رئیس مجلس نبود.
متن کامل این سخنان در ادامه خواهد آمد و چنانچه میتوان مشاهده کرد، هیچ اعلام موضعی در آن وجود ندارد و صرفا جملاتی اخباری در پاسخ به سوال یک دانشجو است. پس از حضور رئیس کمیسیون صنایع و کمیسیون اقتصادی مجلس در اتاق ایران و در کنار رئیس اتاق ایران برای پذیرایی از یک مهمان خارجی، برخی رسانههای محافظه کار به مجلسیان و قالیباف تاختند که چطور مجلس به ریاست بهزعم آنها «غیرقانونی» سلاح ورزی رسمیت بخشیده است، بهویژه که به شکل غیررسمی مطرح شد این حضور از سوی رئیسمجلس توصیه شده و برای خاتمه بخشیدن به ماجرا و تلطیف فضا بودهاست.
خبر جدید نیز حداقل اگر بهطور کامل خوانده شود، چیزی خلاف این مساله نمیگوید. اما اصل ماجرا این است که قالیباف که درمیان دانشجویان دانشگاه الزهرا سخن میگفت، در پاسخ به سوالی درباره رئیس اتاق بازرگانی گفت: من او را تاکنون ندیده ام و تنها اسم و عکس او را همزمان با مباحث مطرحشده در رسانهها مشاهده کرده ام. او ادامه داد: بخش حقوقی اتاق بازرگانی معتقد است که نهادهای نظارتی کار خود را بهدرستی انجام نداده و در این زمینه اشتباهی رخدادهاست.
بر اساس قانون، نهادهای نظارتی برای عزل و نصبها در دستگاههای دولتی و نهادهای عمومی غیردولتی، یک ماه فرصت دارند تا پاسخ خود را اعلام کنند و چنانچه طی این مدت پاسخی داده نشود، آن دستگاه میتواند کار خود را انجام دهد، اما این فرصت یک ماهه برای اتاق بازرگانی که بخشخصوصی محسوب میشود تنها ۱۰ روز است، لذا دستگاههای نظارتی از زمان آغاز استعلام اتاق، ۱۰روز فرصت اعلام نظر داشتند، اما طی ۲۰ روز اعلام نظر کردند که اتاق بازرگانی نیز به علت عدمدریافت پاسخ، انتخابات خود را برگزار کرد. رئیس مجلس افزود: بعد از فراز و نشیبهای سیاسی پیشآمده، استعلام منفی اعلامشده از جهت قانونی موثر نبوده و طبق قانون هیات نظارت شامل سه وزیر، رئیس سازمان استاندارد و رئیس اتاق و نیز هیاترئیسه اتاق بازرگانی میتوانند انتخابات را باطل اعلام کنند، اما آنها این کار را نکردند.
قالیباف در ادامه با اشاره به همزمانی این موضوع با سفر رئیس مجلس ویتنام به ایران که بیش از یک سالپیش برنامه ریزی شدهبود هم گفت: رئیس مجلس ویتنام در جریان سفر به ایران، حدود ۵۰ تاجر را نیز با خود همراه داشت و سفارت آنها نیز بهدنبال بر گزاری نشست تخصصی با اتاق بازرگانی بههمراه کمیسیونهای اقتصادی و صنایع مجلس بود و این نشست همزمان با موضوعات پیشآمده درباره اتاق بازرگانی شد. در نهایت این نشست نیز برگزار شد و نتیجه این شد که برخی گفتند قالیباف از سلاح ورزی حمایت کرده، اسپانسر بوده و قدرت نمایی کرده و دو رئیس کمیسیون مجلس را به اتاق فرستاده تا به یک فرد غیرقانونی رسمیت بدهد، درحالی که آن نشست یک نشست دوجانبه اقتصادی میان ایران و ویتنام بود و همه این حرفها که مطرح شدهاست کذب و اتهامزنی است. از این مطالب برداشتی جز این نمیشود کرد که بهطور کلی این امکان همیشه وجود دارد که نهادی که میتواند انتخابات را باطل کند، میتواند این انتخابات را هم باطل کند و تازه باطل هم نکرده، در نتیجه رئیس مجلس حمایت و عدمحمایت خود را عملا بلاموضوع عنوان کرده و صرفا تذکری قانونی و بجا و البته بدیهی مطرح کردهاست.
پیش از این نیز عزتالله اکبری تالارپشتی، رئیس کمیسیون صنایع مجلس در مواضعی که بی شباهت به اظهارات رئیس مجلس نبود، درباره حضور خود بههمراه رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در این جلسه رسمی اتاق گفت: این جلسه، جلسه رسمی بود و با توجه به اینکه محل تصمیمگیری درباره موضوعات پیشآمده برای اتاق بازرگانی، مجلس شورایاسلامی نیست من و آقای پورابراهیمی در این جلسه شرکت کردیم. او افزود: مرجع تصمیمگیری درباره انتخابات اتاق بازرگانی مجلس نیست، اما از آنجاکه جلسه برگزار شده، یک جلسه رسمی بود و با حضور رئیس مجلس ویتنام و هیات پارلمانی و اقتصادی آن کشور برگزار میشد آقای قالیباف تاکید داشتند که از آنجاکه یک جلسه رسمی و دوجانبه بین ایران و ویتنام است لذا من و آقای پورابراهیمی جهت پیشبرد روابط تجاری و اقتصادی با ویتنام در این همایش شرکت کنیم. تالارپشتی تاکید کرد: بنده بهعنوان رئیس کمیسیون صنایع و نماینده مجلس شورایاسلامی انتظار دارم نهادهای مسوول درباره موضوعات پیشآمده در انتخابات اتاق تصمیمگیری و آن را به عموم مردم اعلام کنند.
منبع: دنیای اقتصاد