تاریخ: ۳۰ آبان ۱۴۰۲ ، ساعت ۲۰:۱۹
بازدید: ۱۹۴
کد خبر: ۳۲۴۷۴۲
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
سازنده ماشین‌آلات معدنی مطرح کرد؛

چالش سازندگان ماشین‌آلات معدنی با واردات قطعات/ تولیدات داخل صرفا مونتاژ است

چالش سازندگان ماشین‌آلات معدنی با واردات قطعات/ تولیدات داخل صرفا مونتاژ است
‌می‌متالز - سازنده ماشین‌آلات معدنی گفت: تولید در داخل مشکل است، چون اجازه واردات قطعاتی که در کشور تولید می‌شود را نمی‌دهند در حالی که برای گرفتن عملکرد باید از قطعات اصل و اورجینال استفاده شود.

به گزارش می‌متالز، طی سال‌های اخیر فعالیت‌های معدنی کشور توسعه یافته است و به این ترتیب فعالان بسیاری وارد این حوزه شده اند. یکی از اصلی‌ترین چالش‌هایی که در بخش معادن کشور وجود دارد به گفته کارشناسان، بحث تکنولوژی است که به طور خاص به ماشین‌آلات این بخش اشاره دارد. به این معنا که در بحث واردات دستگاه‌ها یکسری موانع هست و از آن طرف تولیدکنندگان داخلی نیز غالبا در بخش ماشین‌آلات کوچک توانسته اند تولیدات قابل قبول داشته باشند. با این وجود برخی تولیدکننده‌های داخلی طی سال‌های اخیر سعی در استفاده از تکنولوژی‌های روز دنیا و قطعات با کیفیت در ماشین‌آلات خود هستند هرچند که در این مسیر نیز با موانعی مواجه می‌شوند.

آرمان زاده اکبری مدیر عامل شرکت فعال در حوزه دستگاه‌های حفاری است که به دلایل مختلف ماشین‌آلات را در کشور ترکیه تولید و در ایران عرضه می‌کند.

چه عواملی باعث شده این کارخانه را در کشور دیگری راه‌اندازی کنید و در ایران احداث نشود؟

در ابتدا باید بدانید که این شرکت حدود ۲۰ سال است فنی مهندسی است و انتقال این تکنولوژی به ایران به دلیل اینکه قطعاتی که ما استفاده می‌کنیم از جمله پمپ ها، موتور‌ها و ... همه وارداتی است، در نتیجه به دلیل تحریم‌ها نمی‌توانیم این قطعات را وارد ایران کنیم.

تولیدکننده ماشین‌آلات معدنی: اگر قطعات به اصطلاح اورجینال یا اصل نباشد نمی‌توانیم عملکرد مورد نظر را از دستگاه بگیریم، بنابراین باید حتما قطعات اصلی در این دستگاه استفاده کنیم، اما وقتی می‌خواهیم ثبت سفارش قطعه‌ای را داشته باشیم وزارت صمت اعلام می‌کند، چون این قطعه تولید داخل دارد در نتیجه نمی‌توانیم وارد کنیم

از سوی دیگر فرآیند احداث و راه‌اندازی کارخانه در ایران مشکلات خاص خود را دارد به طوری که چند بار خواستیم اقدام کنیم با این وجود، چون اگر قطعات به اصطلاح اورجینال یا اصل نباشد نمی‌توانیم عملکرد مورد نظر را از دستگاه بگیریم، بنابراین باید حتما قطعات اصلی در این دستگاه استفاده کنیم. اما وقتی می‌خواهیم ثبت سفارش قطعه‌ای را داشته باشیم وزارت صمت اعلام می‌کند، چون این قطعه تولید داخل دارد در نتیجه نمی‌توانیم وارد کنیم. در نتیجه به واسطه این مشکلاتی که داریم ترجیح دادیم کار ساخت دستگاه را در ترکیه انجام دهیم و بعد در بازار ایران آن را عرضه کنیم. در واقع ما بسیار سعی کردیم دانش فنی این کارخانه را به ایران بیاوریم، اما نتوانستیم.

با این تفاسیر در فرآیند تولید و بازار با چه موانع و مشکلاتی همراه هستید؟

در بحث تولید، چون در ترکیه تولید می‌شود مشکلی نداریم، اما در بازار مشکل داریم؛ یعنی، چون این دستگاه را در ایران عرضه می‌کنیم در واقع وارد کننده محسوب می‌شویم و الان آوردن این دستگاه‌ها را ممنوع کرده اند، چون می‌گویند تولید داخل داریم. اما به هر حال تولیدکننده داخلی هم به دلیل محدودیت در واردات قطعات اورجینال قطعا نمی‌توانند راندمان و کارایی لازم را از دستگاه بگیرند در حالی که کشور به چنین دستگاه‌ها و ماشین‌آلاتی نیاز دارد. در واقع همانطور که می‌دانید الان در کشور کار معدنکاری بسیار شکوفا شده و این کار سبب شده تقاضا برای تولیدات ما زیاد شده، اما به مشکل ممنوعیت خورده ایم.

به طور کلی در حوزه ماشین‌آلات و دستگاه‌های معدنکاری ایران چقدر توانسته خود را به روز کند؟

در واقع بخش ماشین‌آلات معدن بخشی جهانی است؛ یعنی در این مورد یک درصد هم نتوانسته‌ایم تولیدی کنیم که به درد اکتشافات بخورد.

سازنده ماشین‌آلات معدنی: اگر قرار باشد دستگاه در ایران تولید شود همه قطعات به جز یکسری آهن آلات باید وارد شود، بنابراین نباید خود را گول بزنیم که تولید داخل داریم بلکه در ایران فقط مونتاژ می‌شود.

الان تمام چیز‌هایی که در ایران استفاده می‌شود وارداتی است اگر قرار باشد دستگاه در ایران تولید شود همه قطعات به جز یکسری آهن آلات باید وارد شود؛ بنابراین نباید خود را گول بزنیم که تولید داخل داریم بلکه در ایران فقط مونتاژ می‌شود. البته در ترکیه هم وضعیت همین گونه است، اما حداقل بخش‌هایی همچون شاسی، دکل و ... در خود ترکیه درست می‌شود و ۵۰ درصد ساخت ترکیه است و مابقی قطعات وارداتی است. ما می‌خواهیم در ایران در این صنعت رشد کنیم تا هم قیمت‌ها به صرفه باشد هم بتوانیم به بازار‌های دیگر صادر کنیم، اما متاسفانه الان در آن حد نیستیم؛ یعنی از یک طرف تولید داخل کفایت نمی‌کند و از سوی دیگر در امر صادرات نمی‌توانیم بگوییم ادعایی دایم لذا فعلا در همین سطح هستیم.

با توجه به اینکه بخش خصوصی فعال در بخش معدن اصولا چالش‌هایی با بخش دولتی دارد، به نظر شما اصلی‌ترین سنگ اندازی بخش دولتی کدام موارد است؟

همانطور که گفته شد برای تولید داخل ما باید یکسری وسایل از خارج کشور وارد ایران کنیم، اما مشکل این است که بر فرض یک دستگاه تولیدی ما ۵۰۰ قطعه دارد که ۴۰۰ قطعه آن باید وارد شود و برای هرکدام از این‌ها باید یک مجوز ثبت سفارش بگیریم! در واقع در حالی که متولیان امر در مورد حمایت از تولید ملی حرف می‌زنند، اما وقتی اقدام می‌کنیم با فرآیند‌هایی روبرو می‌شویم که نمی‌توانیم از آن عبور کنیم.

با تمام این تفاسیر آینده صنعت تجهیزات و ماشین‌آلات معدن را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

آینده این صنعت را بسیار شکوفا می‌بینیم؛ یعنی بهترین صنعت در دنیا معدن است و کشور ما هم از نظر معادن بسیار غنی است و بر اساس آنچه گفته می‌شود فقط ۵درصد معادن ایران شناخته شده است و ۹۵ درصد شناخته نشده است. این یک ثروت ملی است همانگونه که نفت و گاز ثروت ملی است معادن کشور هم باید شکوفا شود و به عنوان یک سرمایه به کشور برگردد. در واقع باید از زیر خاک بیرون بیاید و استخراج شود و ارزش‌آفرینی کند.

منبع: پایگاه خبری - تحلیلی ایراسین

عناوین برگزیده