به گزارش میمتالز، مجتمع صنعتی آلومینای جاجرم باسابقه درخشان خود در بخشهای مختلف از جمله تولید بخشی از آلومینای کشور، ظرفیت بالایی در بخش سرمایهگذاری، اشتغال، کارآفرینی و توسعه و توانایی ایجاد جهش در تولید کشور را دارد و توانسته تا به امروز نقش مؤثری در توسعه و پیشرفت کشور و رفع محرومیت خراسان شمالی علی رغم محدویتهای موجود ایفای نقش نماید.
شرکت آلومینای ایران بهعنوان تنها تولیدکننده پودر آلومینا در کشور است که به تنهایی توانسته بار بسیاری از کمبودها در حوزه آلومینیوم کشور را به دوش بکشد و نیازهای بخش عظیمی از صنایع را با تولید هیدروکسید آلومینیوم، آلومینا و آلفا آلومینا و شمش آلومینیوم رفع کند.
در این گزارش میزان تولید، محدودیتهای اعمال شده، پارامترهای فرآیندی، مصارف ویژه، عملکرد استخراج و اکتشاف معادن مورد بررسی قرار گرفته و بخشی از دستاوردهای بدست آمده در سالی که گذشت به طور خلاصه پرداخته میشود.
با اشاره به گستردگی تولیدات و زنجیره آلومینیوم و تأثیرگذاری آن در بخشهای مختلف توسعه و به علت خواص منحصر بفرد فلز آلومینیوم و استراتژیک بودن این فلز در دنیا، روز به روز استفاده از آن در بسیاری از صنایع و بخصوص صنایع با تکنولوژی بالا، گستردهتر شده و نیاز بازار جهانی به مصرف این فلز افزایش چشمگیری یافته است.
این شرکت در طول ماههای مختلف سال با چالشهای متعددی نظیر محدودیتهای بهرهبرداری از معدن تاش، تامین مواد اولیه، برق، گاز و... مواجه است که نمیتواند تولید واقعی خود را داشته باشد و لازم است زیرساختهایی برای رسیدن به این تولید واقعی در استان فراهم شود.
به گفته مدیرعامل شرکت آلومینای ایران این شرکت در زمینه تولید محصولات هیدرات تا پایان اسفند سال گذشته توانسته ۳۷۴ هزار و ۱۰۶ تن هیدرات تولید کند که در مقایسه با تولید ۳۸۰ هزار و ۵۸۹ تن در سال ۱۴۰۱ به میزان ۱.۷۰- درصد کاهش یافته است، این در شرایطی است که مدول بوکسیت در این بازه از ۴.۰۳ برای سال ۱۴۰۱ به ۳.۷۴ در مدت مشابه سال ۱۴۰۲ رسیده و کاهش ۷.۲۰- درصدی را دارد.
عبدالله شهبخش میافزاید: با توجه به الزام کاهش مصرف برق در فصول گرم، شرکت آلومینا در سال گذشته به میزان ۱۲ هزار و ۵۵۷ تن کاهش تولید هیدرات داشته است که در مقایسه با ۱۲ هزار و ۶۷۴ تن کاهش تولید در مدت مشابه سال ۱۴۰۱ به میزان ۰.۹۲- درصد کاهش یافته است. این در شرایطی محقق شده است که مدت محدودیت از ۴۳۰ ساعت در سال ۱۴۰۱ به ۵۶۰ ساعت برای سال ۱۴۰۲ رسیده است و افزایش ۳۰.۲۳ درصدی را نشان میدهد.
باتوجه به هدفگذاری تولید آلومینیوم این فلز استراتژیک در برنامههای توسعهای کشور، شرکت آلومینای ایران بهعنوان تنها تولیدکننده ماده اصلی آلومینیوم تا پایان اسفند سال گذشته این شرکت توانسته ۲۲۲ هزار و ۱۳۸ تن پودر آلومینای معادل تولید کند که در مقایسه با تولید ۲۲۳ هزار و ۶۰۸ تن در سال ۱۴۰۱ به میزان ۰.۶۵ درصد کاهش یافته است.
با توجه به قطعی گاز در فصول سرد طی سالهای گذشته شرکت آلومینای ایران بر آن شد که با تدابیر ویژه بتواند از این مقطع زمانی گذر کند، لذا با ذخیره سازی به موقع سوخت جایگزین توانست خسارتهای ناشی از قطع گاز را به حداقل برساند.
مدیرعامل شرکت آلومینای ایران میگوید: شرکت آلومینای ایران همچنین تا پایان اسفند سال گذشته توانسته ۳۶ هزار و ۲۰۱ تن شمش آلومینیوم تولید کند که در مقایسه با تولید ۳۶ هزار و ۱۶۶ تن در سال ۱۴۰۱ به میزان ۰.۱۰ درصد افزایش یافته است، این تولید در شرایطی تحقق یافته است که شرکت آلومینا در سال گذشته در فصل گرم (۶۷ روز) محدودیت مصرف انرژی داشته است، در مدت مشابه سال ۱۴۰۱ این عدد ۳۶ روز بوده است که افزایش ۸۶.۱۱ درصدی را نشان میدهد.
در این شرکت برای تولید هر تن آلومینا در سال گذشته به ۳.۵۶۷ تن بوکسیت، ۰.۶۰۸ تن آهک، ۰.۴۷۰ تن سود سوزآور، ۰.۳۲۶ کیلوگرم فلوکولانت، ۸.۱۲۴ مترمکعب آب، ۵۸۷ کیلووات ساعت برق و ۶۱۹ متر مکعب گاز مورد نیاز بوده است که نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۱ این مقادیر برای بوکسیت، آهک، سود سوزآور، فلوکولانت، آب و گاز به علت کاهش مدول بیشتر بوده است.
مدیرعامل شرکت آلومینای ایران میگوید: این شرکت با انجام اقدامات موثر و فعال کردن معادن خود در سراسر کشور در سال ۱۴۰۲ توانسته با ۶۱۹ هزار تن استخراج بوکسیت نسبت به مدت مشابه سال گذشته میزان استخراج را افزایش داده و از طرفی با توجه به افزایش استخراج با کاهش واردات بوکسیت خرید این ماده اولیه کمتر از سال گذشته شده است.
با بومیسازی فناوریهای جدید در زنجیره آلومینیوم، نخستین طرح تولید هیدراتهای ویژه در ایران و خاورمیانه وارد مدار تولید شده است.
یکی از دستاوردهای بزرگ شرکت آلومینای ایران در سال گذشته، بهرهبرداری از کارخانه تولید هیدرات ویژه شرکت آلومینای ایران با دانش فنی بومی متخصصان داخلی نقطه عطفی در تاریخ این شرکت رقم خورد و این شرکت به جمع معدود تولیدکنندگان این محصول استراتژیک در جهان پیوست.
از دیگر دستاوردهای این شرکت میتوان به مواردی از جمله بهرهبرداری از طرح واسطه سنگین، بهرهبرداری از فیلتر پرسهای گل قرمز، اخذ تندیس کارفرمای سلامتمحور، کسب رتبه نخست در چهارمین جشنواره ایدههای ارزشآفرین معدن و صنایع معدنی، تقدیر از مدیریت عامل شرکت به عنوان مدیر ارزشآفرین کشور در خلاقیت و نوآوری کسبوکار در سومین اجلاس مدیران ارزشآفرین کشور، کسب نشان مدیریت کنترل کیفیت نمونه خراسان شمالی، کسب تندیس زرین ششمین اجلاس سراسری مسوولیتپذیری اجتماعی و فرهنگ سازمانی، واحد نمونه ملی در حوزههای صنعتی و معدنی در بیستوهفتمین همایش بزرگ روز ملی صنعت و معدن، دریافت لوح تقدیر و تندیس آیین تجلیل از یکصد برند برتر سال در شاخص مسوولیتپذیری اجتماعی، اخذ جایزه ویژه اولین اجلاس ملی مدیریت روابط رسانهای ایران اشاره کرد.