به گزارش میمتالز، امروزه کسبوکارهای خانگی به عنوان راهکاری مهم برای ایجاد اشتغال و درآمد در سراسر جهان محسوب میگردند. قابلیت انجام این نوع کسبوکار در «منزل» یا محیطهای غیررسمی سبب ایجاد مزایای بسیاری برای شاغلین آنها میشود، که از جمله میتوان به ایجاد توازن بین مسوولیت خانوادگی زنان و اشتغال آنان، حذف هزینههای مربوط به خرید، رهن و اجاره کارگاه و ایاب و ذهاب، استفاده از نیروی کار سایر اعضای خانواده و ایجاد زمینههای کار خانوادگی، امکان انتقال تجارب از طریق آموزش غیررسمی به شیوه استاد- شاگردی بین اعضاء خانواده و... اشاره نمود.
باید توجه داشت که در سالیان اخیر به دلیل تحولات عظیم در بخش فناوری اطلاعات در جهان و ایجاد مشاغل جدید، امکان اشتغال خانگی برای بسیاری از افراد در زمینههای IT نیز فراهم گردیده است. این مشاغل که روزانه در سراسر جهان تعداد آنها رو به فزونی و تنوع میباشد این امکان را فراهم میآورد تا افراد بتوانند در محیط خانه با استفاده از رایانه و وسایل جانبی مورد نیاز، به انجام کسبوکارهای گوناگون در این حوزه بپردازند.
شاغل خانگی فرصتی برای رفع معضل بیکاری و ایجاد شغلهای جدید است و میتواند علاوه بر اینکه در رشد و توسعه اقتصادی تاثیر گذارد، در زمینه توسعه اجتماعی نیز باعث تغییرات مثبت شود.
کسبوکارهای خانگی همچنین از نظر ایجاد شغل و نوآوری در تولید و عرضهی کالا و خدمات موجب تنوع و دگرگونی زیادی در بازارهای مختلف شده است که برای اکثر افراد به ویژه زنان بستر مناسبی برای راهاندازی آسان و ساده فعالیتهای اقتصادی فراهم آورد و نقطهی شروع مناسبی برای ورود به بازار کار محسوب میشود. همچنین با توجه به افزایش روزافزون جویندگان کار و محدود بودن فرصتهای شغلی، آماده نبودن زیرساختهای توسعه و از همه مهمتر کمبود منابع سرمایه، یکی از گزینههای مؤثر و راهبردی در توسعهی اشتغال کشور «اشتغال کاربر» است. با اینکه «اشتغال سرمایهبر» از ضریب پایداری بیشتری نسبت به «اشتغال کاربر» برخوردار است ولی از آنجایی که «اشتغال سرمایهبر» مستلزم سرمایهگذاریهای کلان در بلند مدت است، در کوتاه مدت غلبه بر مشکل بیکاری از این روش مفید و میسر نیست.
در کشور ما ساختار جمعیتی نیروی بیکاران نشان میدهد به طور عمده سه گروه اصلی فارغ التحصیلان، زنان (از جمله زنان سرپرست خانوار) و جوانان که اغلب از قشار آسیب پذیر هستند، در هرم جمعیتی قرار دارند.
محمد آذرپناه، مدیر کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان تهران گفت: از محل اعتبارات تسهیلات قرضالحسنه مشاغل خانگی سهم استان تهران برای سال جاری دو هزار و ۷۶۰ میلیارد ریال است.
آذر پناه از تخصیصی مبلغ ۲۷۶۰ میلیارد ریال، اعتبار در حوزه مشاغل خانگی در سال ۱۴۰۳ به استان تهران خبر داد که برای پرداخت به اشخاص حقیقی و حقوقی واجد شرایط به بانک عامل ابلاغ شده است.
وی افزود: با توجه به تعیین سهم اعتبارات مشاغل خانگی، این تسهیلات براساس شاخصهای تعیین شده که به ترتیب اولویت فارغ التحصیلان دانشگاهی، زنان سرپرست خانوار، مادران فعال در حوزه مشاغل خانگی که دارای فرزند بیشتری دارند به صاحبان کسب و کارهای خانگی پرداخت خواهد شد.
آذرپناه با بیان اینکه مشاغل خانگی یکی از روشهای تکمیلی اشتغال و کسب در آمد در خانواده است، اظهار کرد: امروزه مشاغل خانگی در تمام کشورهای جهان نهادینه شده و طرفداران زیادی دارد و موجب تقویت رویکرد توسعه پایدار و کاهش فقر و محرومیت میشود.
وی با اشاره به استقبال هر ساله فعالان مشاغل خانگی از تسهیلات مشاغل خانگی، گفت: با توجه به جامعه هدف شناسایی شده از سوی بسیج سازندگی و کمیته امداد امام خمینی (ره) در سال جاری مبلغ ۲۶۰ میلیارد ریال از اعتبارات مشاغل خانگی به کسب و کارهای مورد نظر بسیج سازندگی و ۳۰ درصد نیز به مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) اختصاص یافته است.
مدیر کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان تهران با تاکید بر ابلاغ اعتبارات سال جاری حوزه مشاغل خانگی اظهار کرد: متقاضیان استفاده از تسهیلات مشاغل خانگی باید در سامانه https://smkh.mcls.gov.ir/ نام نویسی کنند و میتوانند یکی از رشتههای صنایع دستی، فرش دستباف، امور تولیدات دامی، شیلات، صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی، عشایری، امور تولیدات گیاهی، تولیدی (صنعت-خدمات) و فعالیتهای فرهنگی و هنری را انتخاب کنند.
وی افزود: برهمین اساس نیز بانک مرکزی در بخشنامهای به بانکهای عامل، شامل بانک ملی، توسعه تعاون، صادرات، تجارت، ملت، سپه، رفاه، مهرایران، رسالت و پست بانک، دستورالعمل پرداخت تسهیلات مشاغل خانگی در سال ۱۴۰۳ را ابلاغ کرده است.
مدیر کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان تهران بیان کرد: با راه اندازی کمیتههای نظارت بر طرحهای بهرهمند از تسهیلات اشتغالزایی از جمله تسهیلات مشاغل خانگی در بخشهای مستقل و پشتیبان با مشارکت نمایندگان دستگاههای اجرایی، اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی، فرمانداریها و بانکهای عامل پرداخت کننده تسهیلات اشتغالزایی، نظارت میدانی بر طرحهای برخوردار از تسهیلات انجام میشود.
آذرپناه تصریح کرد: سقف وام قرضالحسنه اشتغالزایی فردی (مستقل) در سال جاری ۱۵۰ میلیون تومان و کارفرمایی (پشتیبان) حداکثر ۴ میلیارد تومان قرضالحسنه با کارمزد ۴ درصد است.
منبع: خبرگزاری تسنیم