به گزارش میمتالز، «محمد اسلامی» معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در ادامه سخنان خود خاطرنشان کرد: صنعت هستهای پیشران توسعه، اقتدارآفرین و تاثیرگذار در هر کشوری به شمار میرود. این صنعت در تمامی عرصهها جایگاه دارد و جزو مولفههای قدرتساز نظام حاکم و جهان معاصر ماست؛ بنابراین انحصار ویژهای را برای عدم دسترسی برای کشور مستقل ما در این زمینه ایجاد کردهاند. در حقیقت زنجیره ارزش و اقتصاد دانش در اینجاست که معنا پیدا میکند. شعار این کنگره تولید، توانمندی و توسعه پایدار است که توسعه پایدار با کربن صفر شکل میگیرد؛ بنابراین محیط زیست سالم و انسان سالم با استفاده از فناوریهای نوین به وجود میآید که هسته اصلی آن میتواند انرژی هستهای باشد.
وی در ادامه با اشاره به این موضوع که در بحث اقتصادی نیروگاه اتمی، پایدارترین واحدهای تولید انرژی با آلایندگی صفر هستند، خاطرنشان کرد: واحد یکم انرژی اتمی بوشهر که سال جاری سال دهم خود را پشتسر گذاشته، ۷۰ میلیارد کیلووات ساعت برق به شبکه تزریق کرده است که اگر میخواستیم این میزان برق را با نیروگاه حرارتی تولید کنیم، بایستی ۱۰۵ میلیون بشکه نفت مصرف میکردیم که قیمت آن ۸ میلیارد یورو است. برای این نیروگاه یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار سرمایهگذاری انجام دادیم که به نرخ کنونی ۸ میلیارد دلار رسیدیم که این میزان صرفهجویی به دلیل عدم سوخت فسیلی صورت گرفته که آلایندگی آن نیز صفر است. اگر به نرخ دفتری نیز حساب کنیم، چهار برابر طی ۱۰ سال گذشته میشود. حداقل ۵۰ سال دیگر نیز عمر این نیروگاه است که عمر تقویم اولیه آن ۶۰ سال در نظر گرفته شده است. اگر به نرخ جاری این نیروگاه را بسازیم حدود ۳.۸ میلیارد دلار برای یک نیروگاه هزار مگاواتی باید هزینه کنیم. هم اکنون دو واحد در بوشهر و سایر مناطق با ظرفیت ۲۰ هزار مگاواتی در دست اقدام داریم. به همین دلیل است که در دنیا برای ما مزاحمت ایجاد کردند که ما صاحب نیروگاه اتمی نشویم.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران همچنین با اشاره به ارزش آب سنگین عنوان کرد: هر یک کیلو آب سنگین حدود هزار دلار ارزش دارد و مشتقات آب سنگین که به ۳۰۰ نوع میرسد، هر گرم آن چند ده هزار دلار ارزش دارد. متانولی که خط تولید آن را ایجاد کردیم، بسیار ارزشمند است، چراکه قیمت هر تن متانول با آب سنگین یک میلیون و ۲۰۰ هزار دلار است، در حالی که متانولی که از پتروشیمی تولید میشود، کمتر از ۵۰۰ دلار ارزش دارد. تفاوت ارزشافزوده در اینجاست و برای همین ابرقدرتها قصد دارند خود در این حوزه حکمرانی کنند و برتری خود را رخ دیگران بکشند؛ اما به لطف الهی ما با تلاش عاشقانه افراد جوان در سازمان انرژی اتمی این تحقیقات مسالهمحور را گسترش میدهیم.
اسلامی همچنین درباره صنعت سیم و کابل عنوان کرد: صنعت هستهای کشور در حوزه پرتودهی آماده خدمت به صنعت سیم و کابل ایران است و ظرفیت ایجادشده در سایت پرتودهی استان قزوین کمک شایانی به این بخش خواهد داشت. بر اساس سند جامع راهبردی صنعت هستهای کشور، سازمان انرژی اتمی ایران برای توسعه خدمات خود و بردن این فناوری در همه بخشهای مختلف جامعه، تلاش ویژهای را آغاز کرده است. در این مسیر یکی از محورهای مهم استفاده از پرتوها محسوب میشود که در پزشکی، سلامت، محیط زیست، صنعت، کشاورزی و دیگر بخشهای جامعه نقش ویژهای در دنیا دارد که صنعت سیم و کابل نیز یکی از این بخشها قلمداد میشود.
وی با بیان اینکه در صنایع و فناوریهای پیشرفته به سیم و کابلهای خاصتری نیاز است، خاطرنشان کرد: استفاده از پرتوها میتواند کمک فراوانی به صنعت تولید سیم و کابل کند و محصولات آنها را به درجهای از استاندارد برساند تا در بخشهای گوناگون و مبتنی بر فناوریهای پیشرفته مورد استفاده قرار گیرند؛ زیرا با پرتودهی سیم و کابلها، شاهد ایجاد ارزشافزوده خواهیم بود.
این عضو کابینه دولت چهاردهم در پایان تاکید کرد: ما باید بتوانیم فناوریهای نوین را در اختیار بگیریم و اقتصاد خود را گسترش دهیم و سهم خود را در بازارهای جهانی افزایش دهیم. در زمینه آب سنگین بالاترین خلوص را داریم و سهم بازار ما در زمینه آب سنگین در جهان ۱۲.۵ درصد است؛ در حالی که هیچ سازمانی به اندازه سازمان انرژی اتمی درگیر ترور و مشکلات عدیده نبوده است.