به گزارش میمتالز، «علیرضا کلاهیصمدی» مدیرعامل شرکت کابل ابهر و رئیس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی ایران در دومین کنگره دوسالانه صنعت سیم و کابل ایران عنوان کرد: وزارت نیرو یکی از عوامل افت کیفیت به شمار میرود و کابلهایی در شبکه به کار میروند که حداکثر پنج سال بیشتر کار نخواهند کرد که در نهایت با هزینههای تعمیر و تعویض، هزینههای آنها بیشتر از زمانی میشود که یک محصول باکیفیت به کار گرفته میشد. در حقیقت صرفهجویی کاذب از شرکتهای توزیع آغاز شد و به برق منطقهای نیز سرایت کرد.
کلاهی در ادامه خاطرنشان کرد: اصلیترین دغدغه ما تامین مواد اولیه و بورس کالا است. به تازگی نیز بحران تامین آلومینیوم برای صنعت ما حاد شده است. قیمت آلومینیوم افزایش یافته است. چرا قیمت مواد اولیهای که منابع طبیعی، انرژی و کارگر ایرانی آن در کشور خود ما تامین میشود، از کشورهای همسایه بالاتر باشد؟ چرا رقبای ما در ترکیه و سایر کشورها، با مواد اولیهای که از داخل ایران آن را ارزانتر خریداری میکنند، وارد بازار صادراتی ما شده و بازار ما را به تصرف خود درمیآورند، برای نمونه ترکیه مرز ما را رد میکند و بازار افغانستان را در دست میگیرد. در عراق نیز هم با موضوع مواد اولیه گرانقیمت، هم با موضوع اختلاف نرخ دینار در بازار و بانک و هم موضوع پیمانسپاری ارزی روبهرو هستیم. یکی از موضوعاتی که در کمیسیون روی آن کار شده، همین پیمانسپاری ارزی است که بارها مخالفت خود را با این شرایط اعلام کردیم.
وی در ادامه افزود: در زمینه مس نیز مشکلاتی داریم، در سنوات گذشته در زمینه قیمتگذاری با شرکت ملی صنایع مس ایران مشکل داشتیم که نزدیک به دو سال است که با همکاران خود دچار مشکل شدهایم. در مجموع در یک سال و نیم گذشته صنعت کابل ایران بالای ۸ هزار میلیارد تومان (همت) رقابت پرداخت کرده است که از این ۸ همت رقابتی که بالای نرخ پایه بوده ۵ همت آن به شرکت ملی صنایع مس ایران و ۳ همت آن به شرکتهای واسطهای رفته است. هرچند هر هفته گزارش اختلاف قیمتها را برای وزارت صنعت، معدن و تجارت ارسال کردیم، اما تا امروز هنوز گزارشی به مراکز بازرسی کل کشور و مراکز حراستی نفرستادیم که امیدواریم با مدیریت جدید وزارت صمت شاهد چارهاندیشی برای این موضوع باشیم تا این انحصاری که ایجاد شده از بین برود و حداقل اگر رقابتی ایجاد شود، این رقابت به شرکت ملی صنایع مس ایران برسد که دارای سهام عدالت است.
مدیرعامل شرکت کابل ابهر همچنین با اشاره به وضعیت بازار تصریح کرد: با صفر شدن بودجه عمرانی کشور، شاهد رکود صنعت و ساختوساز هستیم که اثر مستقیم روی بازار ما دارد. در زمینه بازار صادراتی نیز باید کار جدی انجام بدهیم. چرا صادرات کابل ترکیه در همسایگی ما حتی بدون داشتن یک معدن مس در حدود ۲.۵ میلیارد دلار در سال است، در حالی که صادرات رسمی کابل کشور با توجه به برونسپاری ارزی از ۱۵۰ میلیون دلار به ۷۰ میلیون دلار در سال گذشته کاهش یافته است.
کلاهی در ادامه با اشاره به علل عدم رشد صنعت سیم و کابل در کشور اظهار کرد: سرانه و بهرهوری تولید ما در سطح پایین قرار دارد و با شرکتهای بینالمللی فاصله جدی داریم؛ البته این موضوع ریشه در سالهای گذشته دارد، زمانی که مس کابلسازان دهه ۱۳۶۰ یارانهای بود. کابل تعزیرات بود، اما ضایعات تعزیراتی نبود و سود کارخانه ضایعات از تولیدکنندگان بیشتر بود. طبیعی است در چنین ساختاری، چندان تولیدکننده بهرهور نمیشود.
وی در ادامه تصریح کرد: بحران و دوران یارانه در صنعت ما به سر آمده است و بازار داخل در کوتاهمدت چشمانداز خوبی ندارد. اگر میخواهیم در بازارهای صادراتی حضور داشته باشیم و با کشورهای همسایه که مهمترین آنها ترکیه است، رقابت کنیم، باید به سمت بهرهوری، تولید حرفهای و فناوری روز پیش برویم. ۵۰۰ هزار تن ظرفیت کابلسازی عربستان است که با پروژههای داخلی پر شده است. با توجه به سرمایهگذاری گسترده که در آمریکا و اروپا در زیرساختهای برق انجام میشود، ظرفیت کشورهای منطقه با صادرات آمریکا و اروپا پر میشود و حاشیه سود صنعت کابل در بازار آمریکا به ۳۰ درصد رسیده است، در حالی که در ایران هزینه و سود کابلسازان برابر شدهاند. امیدواریم حداقل دولت جدید در رفع تحریم موفق باشد تا ما نیز بتوانیم بازارهای صادراتی را در دست بگیریم.