
به گزارش میمتالز، قیمت پایه محصولات پتروشیمی در هفته چهارم معاملاتی فروردینماه ۱۴۰۴ در حالی اعلام شد که قیمتهای پایه از ابتدای اردیبهشتماه سال ۱۴۰۳ مسیر صعودی را در پیش گرفتهاند. نرخ دلار مبادلهای برای چهلوچهارمین هفته متوالی با رشد همراه بود و حدود ۰.۰۱ درصد افزایش را به ثبت رساند. به عبارت بهتر دلار مبادلهای از ۶۸ هزار و ۸۳۶ تومان در روز ۱۷ فروردین سال جاری به ۶۸ هزار و ۸۴۳ تومان در روز ۲۴ فروردینماه رسید و از اینرو موجب افزایش ۲۹ درصد از قیمت پایه محصولات پتروشیمی شد.
در قیمتگذاری جدید پایههای محصولات پتروشیمی، دلار مبادله جای خود را به دلار توافقی داد و دومین قیمتهای پایه جدید محصولات پتروشیمی درسال ۱۴۰۴ با دلار توافقی ۶۸ هزار و ۸۴۳ تومان، محاسبه و اعلام شد. این موضوع در حالی رخ داده است که قیمتهای جهانی در کانال نزولی و ثبات قرار دارند و دلار توافقی موجب افزایش قیمتهای پایه محصولات پتروشیمی در بازار داخلی شده است. قیمت پایه ۲۹ درصد از محصولات پتروشیمی در حالی افزایش یافت که تغییر قیمت این کالاها به میزان رشد دلار بود. این در حالی است که قیمتهای پایه محصولات کاهشی سهم بیشتری را به خود اختصاص دادند.
به طور کلی در چهارمین هفته معاملاتی فروردینماه بازار داخلی تحت تاثیر بازار جهانی روند نزولی را در پیش گرفت و در این بین قیمت پایه ۲۴ درصد از پلیمرها و ۳۵ درصد از محصولات شیمیایی با اهرم دلار توافقی افزایشی شد؛ این در حالی است که بازارهای جهانی در مدار نزولی قرار دارند و به طور کلی قیمتهای پایه در هفته چهارم فروردینماه در حالی ریزشی بود که یکروز بعد از مذاکرات عمان نرخ دلار آزاد از ۱۰۵ هزار تومان به ۸۵ هزار تومان کاهش یافت.
بررسی قیمت پایه محصولات پلیمری اعلام شده در هفته چهارم معاملاتی فروردینماه نشان میدهد که ۲۹ درصد از این گروه با رشد قیمت همراه بودند و در این بین PVC-E ۶۸۳۴ با ۳.۲ درصد رشد معادل ۲ هزار و ۹۲ تومان به ۶۶ هزار و ۵۴۵ تومان رسید. همچنین پلیپروپیلن شیمیایی MR ۲۳۰-ZR ۲۳۰ با یک درصد رشد قیمت پایه در رده دوم این گروه قرار گرفت. ۲۴ درصد از گروه محصولات پلیمری با افزایش قیمت همراه بودند و رشد قیمتها تحت تاثیر رشد ۰.۰۱ درصدی نرخ دلار توافقی اتفاق افتاده است. این در حالی است که بخش بیشتری از محصولات با کاهش قیمت پایه همراه بودند و این موضوع تحتتاثیر بازار جهانی رقم خورده است. پلی اتیلن سبک فیلم (۰۲۰) (۰۰۷۵) به عنوان آخرین گروه کالایی برای دومین هفته متوالی کاهشی به ثبت رسید. در گروه کالایی شیمیاییها نیز ۳۵ درصد از گروهها با افزایش قیمت همراه بودند.
آمونیاک (گاز) در هفته چهارم فروردینماه امسال با ۸.۵ درصد رشد در رده نخست محصولات شیمیایی قرار گرفت و در روز ۲۴ فروردینماه قیمت پایه این محصول ۱۷ هزار و ۴۱۱ تومان به ازای هر کیلوگرم اعلام شد. آمونیاک (مایع) نیز در رتبه دوم افزایشیهای گروه شیمیاییها قرار گرفت. در این گروه بنزن در رده نخست کاهشیها قرار داشت و از اینرو با ۱۲ درصد افت در صدر کاهشیها قرار گرفت.
افزایش قیمت پایه محصولات شیمیایی نیز تحت تاثیر تغییرات جزئی نرخ دلار مبنا برای تعیین قیمتهای پایه رقم خورده و این در حالی است که قیمتهای پایه در بازار جهانی تحت تاثیر وضعیت نوسانات شاخص برنت در کانال نزولی قرار گرفتهاند و از اینرو قیمتهای پایه داخلی که در هفته چهارم معاملاتی فروردینماه کاهشی اعلام شدند، تحتتاثیر قیمت جهانی این محصولات بودند که سهم بیشتری را به خود اختصاص دادهاند. تعویق تعرفههای اعمالی دونالد ترامپ بازار جهانی را تحتتاثیر قرار داده است و از طرفی نگرانیها در مورد اختلاف تجاری آمریکا و چین همچنان بر انتظارات بازار تاثیر میگذارد. اداره اطلاعات انرژی ایالاتمتحده پیشبینی تقاضای جهانی نفت را کاهش داده و هشدار داد که تنشهای تجاری طولانیمدت میتواند مصرف را کاهش دهد که این موضوع آینده بازار را کاهشی ترسیم میکند.
بررسی تالار پتروشیمی و فرآوردههای نفتی در بازه زمانی ۱۶ تا ۲۰ فروردین امسال نشان میدهد این بازار میزبان ۱۱۹ هزار و ۸۳۹ تن انواع محصول پلیمری بود که با تقاضای ۱۶۰ هزار و ۸۹۸ تنی مواجه شد و در پایان هفته ۱۰۴ هزار و ۹۷۵ تن انواع محصول پلیمری در رینگ فیزیکی بورس کالا مورد معامله قرار گرفت. مقایسه معاملات هفته مورد بررسی نسبت به هفته پیش از آن نشان میدهد که حجم عرضه و معاملات به ترتیب ۲۰.۵ درصد و ۱۵ درصد افزایش داشته است، این در حالی است که میانگین قیمت معاملات محصولات پلیمری روند صعودی را به ثبت رسانده است. همچنین در تالار پتروشیمی و فرآوردههای نفتی در هفته سوم فروردینماه ۶۵ هزار و ۵۹۷ تن انواع محصول شیمیایی عرضه شد که با استقبال ۴۲ هزار و ۵۰۰ تنی مواجه شد و در پایان هفته سوم فروردینماه ۳۴ هزار و ۱۸۸ تن انواع محصول شیمیایی به فروش رسید. مقایسه آمارهای بازه زمانی ۱۶ تا ۲۰ فروردینماه امسال با هفته پیش از آن نشان میدهد که حجم عرضه و معاملات به ترتیب ۴۷ درصد و ۱۷ درصد افزایش داشته و میانگین قیمت پایه محصولات شیمیایی در هفته مورد بررسی افزایشی بوده است.
منبع: دنیای اقتصاد