
به گزارش میمتالز، وجیهالله جعفری با حضور در برنامه «صف اول» برنامههای راهبردی دولت چهاردهم در بخش معدن و صنایع معدنی را تشریح کرد و به پرسشها در این باره پاسخ داد. متن کامل این برنامه به شرح زیر است:
مقدمه مجری: از یکم تا هفتم خردادماه در کشورمان با عنوان هفته معدن نامگذاری شده که این هفته را به همه فعالان این حوزه تبریک میگوییم و برنامه امشب صف اول هم به این موضوع اختصاص دارد. در شرایطی که اقتصاد جهانی به سمت تنوع بخشی منابع درآمدی حرکت میکند، کشورمان ایران نیز با تکیه بر ذخایر معدنی غنی خود میتواند گامی موثر برای کاهش وابستگی به نفت ایجاد کند، قدم مهمی را بردارد و آن شعار قدیمی معدن به جای نفت را محقق کند. بخش معدن و صنایع معدنی بعنوان یکی از پیشرانهای اقتصادی نقش حیاتی در تحقق اهداف توسعه کشور ایفا میکند. بر اساس برنامه هفتم پیشرفت نیز رشد ۱۳ درصدی برای بخش معدن هدفگذاری شده که این هدف مستلزم برنامهریزی دقیق، سرمایهگذاری موثر و رفع موانع ساختاری است که امشب قصد داریم در برنامه صف اول این مسائل را بررسی کنیم.
جعفری: بخش معدن یکی از بخشهای مهم اقتصادی کشور است و با توجه به جایگاهی که ما در حوزههای مختلف داریم چه در حوزه کانیزایی، چه در حوزه تیپهای معدنی که نسبت به جهان ما تقریبا ۳۵ منطقه مستعد کانیزایی داریم، از ۱۱۴ تیپ معدنی شناخته شده حدود ۸۹ و تنوع مواد معدنی ما از ۱۱۲ تا ۸۱ نوع ماده معدنی است، رتبههای مختلفی را هم در صنایع معدنی داریم بحث شمش و روی رتبه هشتم هستیم، سرب هشتم، فولاد دهم و طلا بیستوهشتم.
جعفری: فولاد یک مقطعی البته الان ما که به لحاظ تولید یک مقدار اذیتیم وگرنه ظرفیت حدود تا پایان سال به ۵۷ میلیون تن شمش فولاد میرسیم که طلا هم در چهلوهشتم هستیم، مس محتوا تولید رتبه ۱۲ را در ذخیره رتبه پنجم داریم که احتمالا با وضعیت جدید احتمال دارد این رتبه هم رشد کند این وضعیتی است که میتواند به شرایط اقتصادی کمک کند تلاش ما بر این است که با برنامه مشخص آن نقشمان را نقش موثر کنیم مخصوصا امروز شما هم مستحضرید که بخش عمدهای از صادرات از بخش معدن است
جعفری: بر اساس آنچه که وضعیت موجود بود در برنامهای که در این بازه زمانی و قبل از آن کمک کردیم برنامه راهبردی برای بخش معدن و صنایع معدنی نوشته شود. سعی کردیم بر اساس چالشهای موجود آنچه که میتواند به رفع این چالشها کمک کند آنها را به عنوان راهبرد اصلی مان قرار دهیم. ۱۷ تا راهبرد که از ساماندهی دادهها و اطلاعات معدنی کشور که در حوزه اکتشاف است، توسعه فعالیتهای اکتشاف حاکمیتی و بخش خصوصی، توسعه ظرفیتهای بخش خصوصی در فعالیتهای معدنی، افزایش بهرهوری در بخش معدن و صنایع معدنی، ارتقاء فرآیند نظارت بر فعالیتهای بخش، اینها نکاتی بوده که ما در آن مشکل داشتیم، توسعه زنجیره ارزش، تنوع بخشی به تامین مواد اولیه در صنایع دارای گلوگاه که میدانید ما بعضی از صنایعمان مشکل داریم در تامین آن، که میتوانیم از نوع تنوع و به اضافه تامین بحث آن را دنبال کنیم، تامین زیرساختهای بخش معدن و صنایع معدنی، تقویت ساماندهی زیرساختهای سامانهای مدیریت سامانه و هوشمندسازی، خود رفع موانع دسترسی نداشتن به زمین که یکی از مشکلاتی است که ما الان در حوزه داریم، ارتقاء نظام تامین سرمایه و رقابتپذیری بخش معدن، بحث مالی را در این موضوع داریم، توسعه نوآوری و فناوری که بسیار مهم است توسعه همکاریهای بینالمللی، یکی از مسائل مهم ارتقاء وضعیت منابع انسانی است.
جعفری: دقیقا بخش عمدهای از آن در برنامه هفتم است که آنجا آوردیم ۴ تا راهبرد کلی تیتر و بر اساس آن بستههای اجرایی طراحی کردیم.
جعفری: سعی کردیم اولا برنامه با کسانی که مجری هستند خودشان در تدوین و در تهیه آن کمک کنند. یعنی خود همکاران در حوزه، ما سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی را داریم، سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور را داریم، سازمان نظام مهندسی را داریم و خود معاونت امور معادن و صنایع معدنی و بخش خصوصی، شورای راهبردی تشکیل شده با مسوولیت وزیر که این شورای راهبردی این برنامه راهبردی را دنبال میکنند، این برنامه حدود ۱۷ تا برنامه و راهبرد است و ۷۰ تا کلان برنامه است، ۷۰ تا کلان برنامه بیش از ۲۵۰۰ اقدام دارد و برای اینها هم مجری مشخص شده هم برنامه زمانی، یک بخشهایی از آن برای تامین بودجه و مالی هم الان دارد تکمیل میشود.
جعفری: بله که از هر کدام دو سه تا هر برنامه راهبردی کلان برنامه دارد، هر کلان برنامه زیرسطحهای خودش برای اجرا را تدوین کرده است و مجری هم دارد سعی کردیم این از بین همین ارکانی که وجود دارد بخش خصوصی، سازمان نظام مهندسی و ایمیدرو و زمینشناسی و خود معاونت معدنی مجری آن تعیین شود.
جعفری: الان برنامهها که یک سامانهای طراحی کردیم این ۲۵۰۰ اقدام را هم روی آن گذاشتیم و پایش گذاشتیم و مشخصا هر هفته جلسات هفتگی داریم بخشی از اینها پیشرفت داشتیم الان عدد و رقم آن مشخص است.
جعفری: بله به طور مثال در ساماندهی و تجمیع دادهها که یکی از مسائل مهم است برای پایهای که برای کاداستر ما لایحه کاداسترمان پشت آن اطلاعات فنی مان نیست، امروز تولید اطلاعات میکنیم ولی لایحه اطلاعاتیمان فقط در حد محدودههاست، این لایحه اطلاعاتی را ما گذاشتیم که هر کسی میخواهد بیاید، الان داریم تجمیع این دادهها را انجام میدهیم از وزارت نفت، سازمان انرژی اتمی، هر کسی که دارد تولید داده و برنامهریزی کردیم و امیدواریم تا آخر سال جز و ...
جعفری: بله اصلا پایگاههای داده را گذاشیم محور، پایگاههای داده را شورای مرکزی برای آن درست کردیم یک شورای هماهنگی که باز مسوولیت آن با وزیر است و به نوعی این پایگاه را از همه ابعاد فعال کردیم از همه ابعاد که این داده بیاید و در اختیار بخش سرمایهگذار و متقاضی قرار بگیرد.
جعفری: یعنی هم به طور شفاف در اختیارش است و هم این که اطلاعات را به روز بتواند دریافت کند، چون ما به روز داریم اطلاعات روی بخشهای مختلف تولید میکنیم، ولی این اطلاعات به موقع در این لایحه قرار نمیگیرد، ما برنامههای هوشمند حتی دو سه برنامه با شرکتهای دانشبنیان انعقاد قرارداد شده که این اتفاق حتما بیفتد، سازمان زمینشناسی پای این کار است و این کار را دنبال میکند.
جعفری: یک نکته دارد، دو جنس اطلاعات داریم، یک جنسی هست که عموم است یعنی اطلاعات عمومی مربوط به دادههای اکتشافی است که همه باید در جریان باشند این اطلاعات در دسترس است و دوم اطلاعاتی است که افراد چه بخش خصوصی، چه بخش دولتی، تولید کردند در حد تفضیلی. اینها طوری است که اگر کسی بخواهد بعدا برنامهریزی میکند مالک این اطلاعات شود یعنی آن برنامه به او اجازه میدهد اگر خواست ورود کند و او اطلاعات را بگیرد با هماهنگی که با تولیدکننده آن اطلاعات خواهد داشت لذا از اطلاعات مجدد این جلوگیری میکنیم یعنی جایی که اطلاعات تولید شد ما آن را بعدا ارتقا میدهیم و دوباره نمیرویم همان اطلاعات، این الان، چون موجود نیست احتمال دارد که ما ...
جعفری: به نظر من خیلی بالا، از نظر ما امروز حداقل شما وقتی میدانید چه کاری اتفاق افتاده، کسی دیگر نمیرود در آن محدوده کار کند مگر این که تکنولوژی جدیدی بیاورد بگوید من الان با این تکنولوژی میتوانم شرایط اکتشافی را تغییر بدهم حتما به یک ذخیره بهتر برسم.
جعفری: به هر صورت ما سرزمینی داریم که در صحبتهای اولم عرض کردم، ذخایر بسیار مهم دارد. باید داراییمان را شناسایی کنیم یعنی کامل بدانیم داخل زمین چیست و این دارایی را وقتی شناسایی کردیم برنامهریزی دوم، و وقتی این اعداد و این اطلاعات متقن و قابل اتکا باشد قطعا سرمایهگذار براحتی میآید سراغ این.
جعفری: امید ما این است در سال جاری حتما این کار به پایان برسد
جعفری: برنامه راهبردی که یک غلطان است و تغییر میکند ولی برنامه پایگاه را که عرض کردم اطلاعات بیاید و لایحه کاداستر.
جعفری: الان آماده است مشکلی ندارد.
جعفری: نه، به صورت رسمی ولی در دسترس است اگر بخواهد کسی.
جعفری: بله، اصلا خود بخش خصوصی عضو آن است.
جعفری: دنبال آن برنامههایی هستیم که تامین بودجه آن هم دقیقا در بیاوریم و برنامهها را تا سطح مشخصی از برنامه بتوانیم چاپ کنیم.
جعفری: بله.
جعفری: اکتشاف بسیار مهم است البته شروع بخش عمدهای از کار ما با سازمان زمینشناسی است که فعالیتهای خوبی را آقای اسماعیلی شروع کردند و دستور آقای وزیر خودشان مخصوصا تاکید دارند، نکته مهمی که اتفاق میافتد، چون ریسک بالاست و باید تامین بودجه اکتشاف از طرق دولت بیشتر روی این موضوع، ولی اخیرا با برنامهریزی که دارد اتفاق میافتد و امیدواریم ظرف یک دو ماه آینده عملیاتی شود، ما برنامه تحولی را قبلا زمانی که بنده ایمیدرو بودم با معاونت معدنی، سازمان زمینشناسی و ایمیدرو شروع کردیم که تامین مالی را ایمیدرو انجام میداد و نقشههای یک پنجاه هزار اقتصادی را سازمان زمینشناسی تهیه میکرد و الان این یک تغییری دارد اتفاق میافتد علاوه بر ایمیدرو شاخه جایگزین ایمیدروی آن بخش خصوصی میشود این نکتهای است که ما روی تامین مالی میتوانیم به صورت همزمان، چون آن بخش هم به راحتی قابل تامین است و ریسک را قبول میکنند خیلی از موارد، در مقابل امتیازاتی که داده میشود الان تقریبا دستورالعمل آن نهایی شده فراخوان آن احتمالا انجام شود، انشاالله البته محور کار سازمان زمینشناسی است.
جعفری: حتما، اصلا ما مشکلی روی این موضوع نداریم ولی نکته مهم این است که این در قالب یک بسته اتفاق میافتد این که بیایند یک محدوده کوچک را ثبت کنند، یک بسته است که میتواند. ضمن این که ارتقاء اطلاعات مهم است، تمام اطلاعات موجود را سازمان زمینشناسی به آنها میدهد سطح ارتقاء، سطح آن اطلاعات را تا مثلا نقشه یک پنجاه هزار را هم از آنها مطالبه میکند.
جعفری: قراردادش بسته شده و کارها دارد انجام میشود ما قول تا پایان شهریور را گرفتیم که این اتفاق بیفتد.
جعفری: چند تا اقدام انجام شده و در حقیقت یک کار مطالعاتی هم داریم یکی از برنامهها بود که عرض کردم سازمان نظام مهندسی بالاخره مسوول حوزه تامین نیروی انسانی از نظر مهندسی است. غیر از بخش وزارت کار، بخش کارگری را در حقیقت طبق قانون نظام مهندسی است ولی در عین حال ما در ایمیدرو و سازمان توسعه که الان وجود دارد برنامه را برای آموزش قرار دادیم که از محل اعتبارات خودش متناسب با نیاز به معدنکاران ما حفاران را آموزش دادیم.
جعفری: بله با توجه به نیازی که امروز بخش خصوصی دارد، این شناسایی به صورت موردی که انجام میشود هم زمان آموزشش هم اتفاق میافتد با سازمان فنی حرفهای این هماهنگیها انجام شده که در حوزه حتی آموزش رانندههای لودر، رانندههای بولدوزر و سایر کسانی که در معدن این فعالیت را دارند این اتفاق بیفتد هم خوب از نظر ایمنی برایمان مهم است ما حتی گفتیم اینها حتماً هر کسی میخواهد بیاید قبلش آموزش دهیم خودمان بسترش را فراهم کردیم سعی کردیم این اتفاق بیفتد.
جعفری: خوب شاخص محاسبه یکیاش میزان استخراج است درصد فروش از ماده معدنی است و قیمت فروش، خوب اون چیزی که ابتدا باید تعیین شود در زمان ارائه طرح بهرهبرداری باید خود متقاضی پیشنهادش را با توجه به قیمت تمام شده و نوع استخراجی که انجام میدهد که میتواند قیمت تمامشدهاش را کاهش دهد درصد پیشنهادی اش هم در حقیقت در طرح بهرهبرداری بدهد ولی خوب این اتفاق نیفتاد به خاطر همین فرمایش جنابعالی هم درست است ما برای هر معدن باید قیمت حقوق دولتی را تعیین بکنیم نه برای ماده معدنی.
جعفری: همه اینها پیشبینی شده در قانون شاید آگاهی داشته باشند مجموعههای معدنی هیچکدام از این اتفاق نخواهد افتاد اولاً که ظرف سال گذشته آخرین بخشنامه یا مصوبه شورای عالی معادن در بند آخرش به همه بهرهبردارها قرار شد که بگویند، چون ما معدن درصد را تعیین کردیم، چون آنچه که شورا تعیین کرده درصد از بهای ماده معدنی که مثلاً سه درصد، ده درصد تا سی درصد هم هست ولی برای معادن بزرگ اینها میتوانند که اعتراض شوند طرح بهرهبرداری شان را اصلاح کنند بگویند آقا طرح بیاورند تایید شد و طرح درست مطلب گفتم، چون معدنی که نسبت باطلهبرداری اش به ماده معدنی هجده به یک است یک معدنی یک به یک است خیلی این قیمت تمام شده است پس آن طرح خیلی مؤثر است دومین نکته میزان استخراج است میزان استخراج چرا بر اساس خود طرح مهم است یعنی طراح وقتی میخواهد متناسب با این کاری که انجام میدهد میزان برداشتی را که میتواند دقیقاً محاسبه کند پس ما نکته اصلیمان این است که طرح را درست بدهیم نکته قیمت فروش که مشخصاً یا باید در سامانه جامع تجارت یا فاکتور یا اینکه قراردادی که دارد اصلاً موضوعش متفاوت است عامل سوم. دو تا عاملی که اصلی هستند شما فرمودید بحث استخراج واقعی اگر که کسی در حقیقت توی شرایط ماده قانونی وجود دارد میتواند درخواست تاخیر تعطیلی موقت بدهد و درخواست استخراج واقعی که خارج از یدش باشد ولی این استخراج اسمی را دقیقاً اگر که خودشان درست توی طرح بنویسند کمتر مشکل پیدا میکنند البته خوب شورای عالی معادن دارد کمک میکند که یه مقدار از این افزایش و کاهشها را اختیارش را به استانها بدهد که اونجا بتوانند کمک کنند به کسانی که در حقیقت متقاضی کاهش هستند.
جعفری: بله البته خوب خیلیها.
جعفری: فرمایش حضرتعالی کاملاً درست است یکی از پاشنه آشیلهای بخش معدن امروز ماشینآلاتش است. حدوداً به بیش از پنجاهوسه هزار ماشینآلات در کشور که سیزده هزارتایش بالای بیست سال است یعنی عمرشان قلیل است و قطعاً باید نوسازی اتفاق بیفتد ولی نکته مهم این است که ما داریم بخش معدن را توسعه میدهیم، معادن جدیدی دارد میآید توی مدار علاوه بر اونهایی که موجود هستند معادن جدید هم نیاز دارند توی دو تا از مقاطع زمانی در یک مقطع زمانی که وزارت معادن و فلزات بود تمهیدی شد و یک واردات خوب از جهت اینکه بالاخره کالا و دستگاههایی که در کشور موجود نبود و آن اتفاق خوب باعث شد نوسازی خیلی خوبی توی اون بخش داشته باشیم. برنامه بر این است که ما بتوانیم یه برنامه مشابه آن انجام دهیم. الان خوب خیلی از ساختهای داخل که تا بعضیهایشان تا پنجاه درصد هم توانستند ساخت داخل را انجام دهند. اخیراً هم نمایشگاهی را بازدید کردهام با شش هفت تا از اینها هم صحبت کردم به نظرم میآید یعنی که جزو برنامههایی است که ما تکلیف کردیم به یکی دو تا از حوزه هایمان.
جعفری: خوب دو سه تا نکته است که بحث تامین ارزش را باید بینیم و نکته دوم که ما سعی کنیم ساخت داخل را در حقیقت توسعه دهیم.
جعفری: دقیقا، آن دفعه قبل هم اتفاق افتاد توافقنامه پنج جانبه امضا شد که بانک بود، هپکو آن موقع بود منتها الان میتواند با شرکتهای دیگه هم که الان کار کردند...
جعفری: شرکتهای دیگر هم اتفاق بیفتد و قطعاً ما باید این هماهنگی را انجام دهیم که هم توسعه برای ساخت داخل افزایش پیدا کند یعنی هم عمق ساخت برود بالا و همین که آنها خودشان بتوانند پشتیبانی و خدمات، الان یه مقدار این موضوع به دلایل مختلفی که سیاستهایی که حالا هر بهرهبردار میتواند یک دستگاه بیاورد، باید حتماً دارنده پروانه باشد یک محدودیتهایی شده که این را توی برنامهمان انجام شود.
جعفری: درحال بازنگری است.
جعفری: بخش سرمایهگذاری خوب از دو جهت ما دنبالش هستیم یکی اینکه بحث بخش نقدینگی که میتوانیم هدایت کنیم از طریق مبادی مختلف شرکتهای بزرگ بورس، شرکتهای سهامی عام پروژه و این موارد ما نقدینگی را در حقیقت به این سمت ببریم برای این کار خوب به خاطر همین ما از اکتشاف الان شروع کردیم که یعنی با اینکه ریسک دارد ولی خب علاقهمندی وجود دارد بعضی شرکتهای بخش خصوصی من اتفاقاً میخواهم بگویم که حالا عدد را نمیتوانم بگویم دقیق، اما به جنابعالی دارم میگویم که امروز بخشهایی از کشور که در حوزههای دیگر کار میکردند و امروز آن بخشها که به عنوان پیمانکار وزارت خونههای دیگر بودند در بخش معدن فعال شدند معادن خیلی خوبی را بخش خصوصی واقعی هم هستند ما در اکتشاف اون کار را کردیم در بخش سرمایهگذاری شرط ما برای این هست که بسته معدنی تعریف کنیم برای اینکه جذب کنیم شرکتهای بزرگ را.
جعفری: وقت نیست ولی اگر اتفاقی را که ما توی حوزه سرمایهگذاری برای بخشی از معادن مان در معادن شرکت تهیه و تولید و ایمیدرو اتفاق افتاد که ما داریم همان قالب و مدل را میبریم که بتوانیم جذب کنیم قطعاً جنابعالی تایید میکردید که این اتفاق میافتد.
جعفری: یک میلیون و هشتصد ولی درست میفرمایید.
جعفری: بخش ایمنی برای ما مهم است جان انسانها برای ما مهم است اول این قسمت را توضیح دهم، اتفاقاتی که روی این موضوع افتاد اول روی تجهیزاتی که خریداری شده و بازرسیهای ویژه اتفاق افتاد الان بازرسیها دارند پایش میشوند کسانی که باید اصلاح میکردند اصلاح نکنند حتی تعطیلی معادن و سلب صلاحیت اتفاق خواهد افتاد، قانون توسعه ایمنی زغال سنگ در حقیقت توی مجلس مصوب شد، موضوع ماده پنجاه و پنج آییننامه اجرایی دستورالعملش در رابطه با همین موضوع بود ابلاغ شد قبلاً که ابلاغ نشده بود نکته مهم بحث معادن زغال سنگ ما البته زغال سنگ حرارتی و ککشو داریم ما الان توی حرارتی و ککشو هر دو تا برنامه داریم یک نکته مصرفکنندهای که الان تنها برای زغال سنگ ککشو وجود دارد فقط کوره بلندهای ما هستند که ذوب آهن اصفهان و ذوب آهن زرند است که یک مقدار خوب وضعیت آن هم، چون به لحاظ تامین مالی من مشکل هست این خودش دامنگیر است.
جعفری: در قانونی که آمده خیلی چیزها را دیدیم که حل شود.
جعفری: قطعا اگر برنامه مفصلی روی موضوع بگذارید ما آمادگی داریم خدمت شما باشیم.
منبع: خبرگزاری صدا و سیما