
به گزارش میمتالز، سیدرضا نخلی، عضو هیات علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه بانک مرکزی دو هدف اصلی حفظ ارزش پول ملی و ایجاد رشد اقتصادی را دنبال میکند؛ اظهار کرد: اگر بخواهیم دست بانک مرکزی را برای پیگیری این اهداف باز بگذاریم، لازم است تا تمرکز این نهاد پولی را بر کنترل تورم افزایش دهیم.
نخلی بیان کرد: سیاست کنترل تورم برای حفظ ارزش پول ملی و رشد اقتصاد در تمام دنیا به اثبات رسیده است و بانکهای مرکزی با استفاده از ابزارهای پولی سعی میکنند به این اهداف دست یابند.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران عنوان کرد: بهمنظور خروج از رکود اقتصادی و ایجاد رشد اقتصادی، بانک مرکزی به تعدیلهای کوتاهمدت توجه ویژهای دارد، اما همچنان مجبور است تا تورم را مهار کند.
وی افزود: کشورها در شرایطی که تورم بالایی دارند و همزمان اقتصاد نیز در رکود به سر میبرد، از سیاست تثبیت اقتصادی استفاده میکنند تا هم زمان هم تورم کنترل شود و هم اینکه اقتصاد از رکود خارج شود.
نخلی گفت: در این حالت، بانکهای مرکزی تلاش میکنند تا فضای اقتصادی را برای مصرفکننده و سرمایهگذار آرام و مطمئن کنند. این امر باعث میشود که مصرفکننده با خیال راحتتری خرید و سرمایهگذار نیز با اطمینان بیشتر و ریسک کمتر در تولید سرمایهگذاری کند.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران تصریح کرد: اگر فضای اقتصادی آرام شود، چرخ تولید بهطور خودکار به حرکت در میآید. به همین دلیل، بانک مرکزی نرخ بهره و سایر نرخهای اقتصادی را تثبیت و از نوسانات آن جلوگیری میکند تا تصمیمگیری برای سرمایهگذاری در تولید آسانتر شود؛ بنابراین در این شرایط، بانک مرکزی به سمت سیاست تثبیت حرکت خواهد کرد.
وی افزود: یکی از ابزارهای مهم برای اعمال سیاست کاهش و تثبیت تورم، استفاده از نرخ ارز است، زیرا نرخ ارز رابطه مستقیم با تورم دارد. این موضوع را در اقتصاد ایران بهوضوح مشاهده کردهایم که افزایش نرخ ارز موجب افزایش تورم میشود.
نخلی در پایان تاکید کرد: بانک مرکزی از طریق مداخلات به موقع و هوشمندانه، نوسانات قیمتی ناشی از افزایش قیمت ارز را کنترل میکند. بهعبارت دیگر، با تعدیل نرخ ارز و جلوگیری از فشار تقاضا برای ارز، سعی میکند قیمت کالاها را به ثبات برساند.