تاریخ: ۱۸ خرداد ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۵:۳۹
بازدید: ۱۷۲
کد خبر: ۴۰۱۶۳
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
مصطفی صفاری کارشناس اقتصادی مطرح کرد؛

اهمیت کشف قیمت کالاها در تقابل عرضه و تقاضا/ در پیچ تحریم ها، شفافیت را حفظ کنیم

می متالز - سید مصطفی صفاری معتقد است که اگر در شرایط تحریم از شفافیت اقتصادی دور شویم، قافیه را در تنظیم بازارها و بهبود شرایط تولید باخته ایم و از این رو اتفاقی که می تواند به شفافیت و فعالان بازار کمک کند، کشف قیمت انواع محصولات کشاورزی، صنعتی و پتروشیمی در بورس کالاست.
اهمیت کشف قیمت کالاها در تقابل عرضه و تقاضا/ در پیچ تحریم ها، شفافیت را حفظ کنیم

به گزارش می متالز، این کارشناس اقتصادی گفت: بورس محلی برای شفافیت قیمت‌ها است به طوریکه عرضه‌کنندگان و متقاضیان کالا در فرآیندی شفاف اقدام به کشف قیمت محصولشان بر پایه عرضه و تقاضا می کنند و یکی از راه های دنیا برای رسیدن به شفافیت نیز استفاده از بورس های کالاست.

وی افزود: در کشور ما نیز بورس کالا، شفافیت را به بازار کالاها آورده است اما باید قبول کنیم که با وجود کاستی های زیادی در اقتصادمان هنوز به طور کامل از تمامی ظرفیت های این بورس استفاده نکرده ایم.

به گفته صفاری، جدای از آنکه با تقویت عرضه کالاها در بورس کالا دیگر با مشکلات بازارهای غیررسمی و ابهام در معاملات این بازارها مواجه نمی شویم، بورس کالا از چند جنبه دیگر دارای مزیت برای اقتصاد است که ابزار مشتقه، معاملات سلف و سلف موازی استاندارد و گواهی سپرده کالایی از جمله این مزیت هاست.

این کارشناس اقتصادی اظهار داشت: ابزار مشتقه از جمله قرارداد آتی و آپشن از قراردادهای پرطرفدار دنیاست که خاصیت پوشش ریسک آینده را دارند. این ابزار تاکنونی روی طلا و زعفران عملیاتی شده است اما قابلیت استفاده روی محصولات متعددی را دارد که باید بهره گیری از ابزارهای مالی در سطوح بالا مورد توجه قرار گیرد.

صفاری گفت: به عنوان مثال در حوزه نوسانات قیمت طلا و سکه، بانک مرکزی می توانست با استفاده از اوراق مشتقه بورس کالا به جای تحویل فیزیکی طلا به مردم، گام های ارزشمندی را در آشنایی عموم با ابزارهای مالی بردارد.

به گفته وی، با توجه به استقبالی که در ایران برای خرید طلا و سکه با هدف سرمایه‌گذاری وجود دارد، همکاری بانک مرکزی و بازار سرمایه می تواند در جمع‌آوری نقدینگی مردم به شکل شفاف، پرداخت سود براساس روند بازار به سرمایه گذاران و جلوگیری از ورود نقدینگی به بازارهای غیر رسمی اثرگذار باشد.

این کارشناس اقتصادی ادامه داد: از دیگر مزیت‌های بورس کالا استفاده از ابزارهای سلف و سلف موازی است که شرکت ها می توانند با فروش محصولاتشان به این دو شیوه، تامین مالی کوتاه و بلندمدت داشته باشند.

صفاری به طرح خرید تضمینی محصولات کشاورزی اشاره کرد و گفت: دولت می تواند از طریق بورس کالا به ساماندهی طرح خرید تضمینی محصولات کشاورزی که در قالب طرح قیمت تضمینی مطرح می شود، بپردازد؛ با تحقق این امر شاهد کشف قیمت واقعی محصولات کشاورزی، حمایت از کشاورزان و کاهش بار مالی دولت خواهیم بودکه رفته رفته باید به این سمت حرکت کنیم.  

وی تصریح کرد: مشاهده می کنیم که امروزه کشورها به خوبی از ظرفیت های بورس ها در عرضه کالاهای دارای مزیت بهره می برند به طوریکه از بورس لندن و شیکاگو به عنوان بزرگ‌ترین بورس‌های دنیا در عرضه‌کننده فلزات و محصولات کشاورزی گرفته تا در بورس برزیل که گوشت گاو عرضه می‌شود. از این رو در ایران نیز می‌توانیم در عرضه محصولات کشاورزی از جمله گندم، ‌جو، ذرت، انواع محصولات پتروشیمی و فلزات از فرصت‌ها و مزیت‌های بورس کالا بهره‌مند شویم.

این کارشناس اقتصادی در پایان گفت: بررسی سوابق فعالیت بورس کالایی در دنیا نشان می‌دهد که بورس، ابزاری برای شفاف‌سازی قیمت‌ها است و در ایران نیز لازم است تا از این ابزار به بهترین شکل استفاده شود تا در دوره‌هایی که عرضه و تقاضای کالایی برهم می‌خورد، از قیمت‌های واقعی دور نشویم که فاصله گرفتن از قیمت های واقعی در بازار، عاملی برای بی انگیزه شدن تولیدکنندگان است.

عناوین برگزیده