به گزارش میمتالز، معاون فنی گمرک در نامهای به مشاور وزیر و مدیر کل دفتر وزارتی وزارت اقتصاد در خصوص خودروهای مانده در گمرک اعلام کرده چنانچه وزارت صمت نسبت به اخذ موافقتهای لازم درخصوص تمدید مجدد مصوبه ترخیص خودروها و صدور ثبت سفارش اقدام کند و بانک مرکزی هم اقدام به تأیید منشأ ارز این خودروها کند، گمرک ایران نیز با رعایت مقررات مربوطه و اخذ مجوزهای قانونی لازم نسبت به ترخیص این خودروها اقدام خواهد کرد.
از تیرماه سال ۱۳۹۶ امکان ثبت سفارش برای تعداد زیادی از واردکنندگان خودرو بابت صدور و ابلاغ دستورالعمل جدید و اختلال در سامانه بسته شد. چالش خودروهای رسوبی در گمرک به عدم صدور ثبت سفارش از سوی وزارت صمت برای خودروهای فاقد ثبت سفارش بر میگردد. ظاهرا وزارت صمت هم به دلایل مختلفی از جمله نداشتن تأییدیه استاندارد کالا یا نداشتن نمایندگی و... از صدور ثبت سفارش خودداری کرده است.
مهدی دادفر دبیر انجمن واردکنندگان خودرو با اشاره به اینکه چندین سال است که حدود ۲ هزار و ۴۰۰ دستگاه از خودروهای وارداتی شامل برندهایی نظیر تویوتا، هیوندا و... در گمرک مانده است، اظهار داشت: بعد از ممنوعیت واردات خودرو این خودروها در گمرک به دلایل مختلف معطل ماندهاند و طی این چند سال نیز بارها و بارها برای ترخیص آنها مکاتبات فراوانی شده، اما متاسفانه تاکنون این موضوع نتیجه نداشته و میلیاردها تومان سرمایه واردکنندگان در گمرک در حال خاک خوردن است.
وی افزود: نامه جدید گمرک نیز به مانند سایر نامههایی است که این ارگان صادر کرده و در حال حاضر به نظر نمیرسد در دولت فعلی این گره کور قابل باز شدن باشد، این خودروها هزار دستگاه از آنها توسط دستگاه قضایی توقیف شده هزارو ۴۰۰ دستگاه نیز در اختیار گمرک است، هرچند که تلاشهای برای رفع توقیف آن صورت گرفته، اما متاسفانه تاکنون این مسائل به نتیجه نرسیده است.
دادفر با اشاره به اینکه بعد از ممنوعیت واردات خودرو که به صورت یکباره اعلام شد این اقدام مسائل و مشکلات بسیار زیادی را برای افراد فعال در حوزه کسب و کار واردات خودرو به وجود آورد، گفت: معمولا قبل از ممنوعیت واردات خودروها به گمرک وارد میشدند و بعد مراحل ثبت سفارش آنها انجام میشد، اما بعد از ممنوعیت ثبت سفارش حال که این خودروها به گمرک وارد شده بودند قانونی را گذاشتند که بسیاری از افراد را گرفتار کرد و هنوز این مشکل نیز حل نشده، در صورتی که کار خلافی انجام نشده و این موضوع مرسوم بوده که برای واردات خودرو طیسالیان متمادی انجام میگرفته است.
دبیر انجمن واردکنندگان خودرو ادامه داد: برخی از کسانی که خودروهایشان در گمرک مانده بود، همان ابتدای ممنوعیت و چندی پس از آن با توسل به روشهای خلاف قانون درصدد برآمدند که خودروهای خود را به صورت غیرقانونی از گمرک خارج کنند که ناموفق بودند و در حال حاضر پروندههای قضایی این افراد در مراجع قضایی در جریان است و اخبار آن منتشر میشود، اما افرادی که تاکنون دست نگه داشتند و به قانون تمکین کردند تا الان نتوانستند به سرمایه خود دست پیدا کنند، درصورتی که باید از راهکاری برای حل مشکل این افراد اندیشیده شود چرا که آنها کار خلاف قانون انجام ندادند، بعد از اینکه ممنوعیت واردات خودرو اعمال کردند، آنها به نوعی در برابر کار انجام شده قرار گرفتند و در این باره گرفتار شدند.
دادفر با تاکید بر اینکه در حال حاضر به وزارت صنعت، معدن و تجارت مانع اصلی برای حل مشکل این موضوع است، یادآور شد: بعد از کشف کارهای غیرقانونی که در سازمان توسعه تجارت در سالهای گذشته اتفاق افتاد، به نوعی میتوان گفت این وزارتخانه انتقام این موضوع را از واردکنندگان دارد میگیرد و وزرای قبلی و فعلی نیز کاری برای رفع مشکل انجام ندادند بنابراین به نظر میرسد حداقل تا تابستان این مشکل پابرجا خواهد بود و بنده هیچ امیدی ندارم که با سیستم فعلی این خودروها ترخیص شوند.
وی با بیان اینکه ورود این تعداد خودرو وارداتی به بازار میتواند قیمتها را تا حد زیادی کاهش دهد، گفت: در حال حاضر خودروهای وارداتی به دلیل ممنوعیتی که برای آنها در نظر گرفته شده افزایش قیمت زیادی را تجربه کردند، حال اگر این تعداد خودرو به بازار عرضه شود، قدر مسلم این موضوع در کاهش قیمتها موثر خواهد بود، حال باید دید این موضوع میتواند مورد توجه مسوولان قرار گیرد یا همچنین رویه چهارساله باز هم تکرار خواهد شد.
این فعال صنعت خودرو با بیان اینکه آزادسازی واردات خودرو میتواند بازار خودرو را از این وضعیت آشفته و نابسامان خارج کند، تصریح کرد: بعد از ممنوعیت واردات خود شاهد بودیم که قیمتها در بازار وارداتیها و همچنین خودروهای ساخت داخل با افزایش بسیار زیادی روبرو شد، این در حالیست که به صورت سنتی قیمت خودروهای وارداتی سمت و سوی قیمتی در کل بازار را تعیین میکند، به عنوان مثال زمانی که خودرویی مانند سانتافه قیمتش ۳۲۰ میلیون تومان بود در آن زمان قیمت هایما ۹۰ میلیون تومان بود، اما بعد از ممنوعیت قیمت سانتافه تا ۲ میلیارد تومان نیز افزایش پیدا کرد، همین موضوع قیمت هایما خودرویی مونتاژی را تا ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان نیز بالا برد، اگر قیمت وارداتیها با آزادسازی واردات خودرو با کاهش قابل توجهی روبرو شود احتمالاً قیمت خودروهای ساخت داخل نیز که این روزها بسیار زیاد شده، افت محسوسی خواهد کرد.
دبیر انجمن واردکنندگان خودرو افزود: این امیدواری وجود دارد که با تغییر دولت موضوع آزادسازی واردات خودرو در دستور کار قرار گیرد، زیرا این کار باعث میشود که انحصار در بازار خودرو شکسته شود و مردم هم خودرویی را که میخواهند در اختیار داشته باشند و بتوانند آن را تهیه کنند، از سوی دیگر قیمتها نیز با آزاد شدن واردات میتواند با کاهش بسیار زیادی روبرو شود و همچنین این کار باعث میشود که اشتغال کسب و کار واردات خودرو که در گذشته وجود داشته و امروز به دلیل ممنوعیت واردات از بین رفته دوباره احیا شده و از این طریق هزاران نفر مشغول به کار شوند.
منبع: پایگاه خبری عصر خودرو