به گزارش میمتالز، ۱۶ سال از عملیات اجرایی کارخانه سیمان دهلران میگذرد؛ این پروژه حدود ۳۰ میلیون یورو هزینه ارزی و افزون بر ۵۰۰ میلیارد ریال سرمایه گذاری ریالی داشته و ماشین آلات و تجهیزات وارداتی آن سالیان مدیدی است که بلاتکلیف ماندهاند.
اکنون پس از سالها درحالی که این طرح حدود ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد نیمه کاره رها شده است.
ماجرای این پروژه از آنجا شروع شد که کلنگ احداث آن از سال ۸۴ به زمین زده شد به امید اینکه تسهیلات بانکی به موقع به دست مجری طرح برسد، اما تا سال ۸۶ به دلیل عدم همکاری بانک و عدم تزریق تسهیلات نتوانست عملیات اجرایی آن شروع شود.
در نهایت با دو سال تاخیر عملیات اجرایی آن آغاز شد، اما سپس بعد از گذشت چند سال مجددا رها شد و کماکان به مرحله بهره برداری نرسیده است.
بعد از آن تاخیر دو ساله از طرف بانک برای پرداخت تسهیلات و سپس رد شدن از فیلتر بانک و در نهایت کسب تسهیلات مورد نیاز طرح، مجری این پروژه آن را به حال خود رها کرد و این پروژه مهم در دهلران که میتوانست سبب اشتغالزایی برای صدها نفر شود در سایه عدم نظارتها و بیتدبیریها به دست فراموشی سپرده شد.
تا اینکه به تازگی جلساتی در این خصوص برگزار و مصوب شد بر اساس ماده ۲۰ قانون رفع موانع تولید، مشروط بر اینکه گروه سرمایهگذار هزینههای مابقی قسمتهای اجرا نشدهی پروژه را در حسابی در بانک ملت واریز کنند، به کار گرفته شود و در صورت عدم انجام این مصوبه توسط سرمایهگذار، بانک عامل مجاز به آغاز فرآیند تملیک مزایده و واگذاری به سرمایهگذاران جدید میشود.
خلاصه اینکه پس از کش و قوسهای فراوان و طولانی شدن تکمیل بیش از حد این واحد صنعتی با پیگیریهای مکرر مجموعه دستگاه قضایی، دادستانی، اداره صنعت، معدن و تجارت و همچنین با پیگیریهای نماینده مجلس حوزه جنوب مجری این طرح اعلام داشته که این پروژه را تا سال آینده تکمیل کند.
گفتنی است که در تیرماه سال جاری به دنبال دستور رئیس قوه قضائیه به منظور از سرگیری عملیات اجرایی پروژه، بازرس کل استان ایلام از کارخانه نیمه کاره سیمان این شهرستان بازدید و از نزدیک در جریان مشکلات آن قرار گرفت.
اصلانی بازرس کل استان ایلام در حاشیه بازدید از این واحد تولیدی بیان داشت: حسب دستور ریاست قوه قضاییه، تاکیدات و ارشادات مقامات سازمانی، گزارش آخرین وضعیت این کارخانه، بدهی بانکی و مشکلات و موانع موجود و راهکارهای پیشنهادی برای برون رفت از وضعیت موجود به سازمان بازرسی کل کشور در آن زمان ارسال شد.
وی افزود: نظارت مدیران دولتی اعم از بانک و دستگاه حوزه صنعت در روند پیشرفت طرح در سالهای گذشته ضعیف بوده و انتظار میرفته تا مجری طرح جدیتر پای کار میآمد و طرح را سریعتر جمع میکرد.
بازرس کل استان ایلام تاکید کرد: مجری طرح باید پای کار بیاید و با جدیت و قاطعیت همراهی کند.
اصلانی گفت: اگر مجری به تعهدات عمل کند، همکاری لازم از سوی دستگاههای مسوول ارائه خواهد شد در غیر این صورت مطابق قانون دستگاههای بازرسی و قضایی با این مساله برخورد خواهند کرد.
وی اضافه کرد گ: برای بهره مندی طرح کارخانه سیمان دهلران از ماده ۲۰ قانون رفع موانع تولید مبلغی بین ۱۲ هزار تا ۱۵ هزار میلیارد ریال به نفع مجری طرح خواهد بود به شرط اینکه این واحد را تکمیل و واحد را بهره برداری و فعال کند، طبق شرایط قانونی میتواند از این مزیت اگر شرایطش را داشت استفاده کند.
بازرس کل استان ایلام تصریح کرد: البته این موضوع به این معنی نیست این مبلغ و مزیت در اختیارش قرار بگیرد و بعد هم در عمل ما شاهد باشیم که استمرار توقف مراحل تکمیل و بهرهبرداری طرح و رکود تولید ادامه داشته باشد.
امیر مقدم جانشین دادستان استان ایلام گفت: دادستانی مدیر عامل کارخانه سیمان دهلران را مجاب کرد تا مشکلات را هر چه سریعتر مرتفع سازد.
وی افزود: کارخانه سیمان دهلران در سال ۸۴ کلنگ احداث آن به زمین زده شد، اما تا سال ۹۰ به بعد عملاً پروژه تعطیل شده بود تا اینکه سال گذشته پرونده قضایی برای کارخانه سیمان تشکیل داده شد.
دادستان استان ایلام گفت: نوع اتهام پرونده با توجه به اینکه ۳۰ میلیون یورو تسهیلات آن هم به صورت صد در صدی پرداخت شده؛ اختلال در نظام تولید و سپس ممنوع الخروج شدن پیمانکار بوده است.
وی ادامه داد: در اردیبهشت امسال بنا بود که تا پایان ۳۱ تیرماه پروژه فعال و عملیات آن انجام شود.
امیر مقدم تصریح کرد: مدیرعامل کارخانه دلیل تکمیل نشدن آن را سنگ اندازیهای بانک و بدهیها عنوان کرد.
وی افزود: بعد از تاریخ ۳ض تیرماه مجری طرح به دادستانی آمد و جلسهای برگزار شد و دستورالعمل لازم به مجری داده شد؛ چهارشنبه هفته گذشته ۲۰ تا ۳۰ میلیارد آهن آلات و ۷۰ میلیارد آجر نسوز نیز خریداری شد و ۵ پیمانکار هم در این کارخانه مستقر شدهاند.
رضا محمدرحیمی مدیر اداره صمت گفت: کلنگ زنی کارخانه سیمان دهلران در سالهای ۸۴-۸۵ بوده و اعتباری که برای این کارخانه صرف شده حدود ۳۰ میلیون یورو بود که تا کنون این طرح ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
وی افزود: این پروژه یک پروژه تسهیلاتی و اعتباری است و متولی آن شرکت سیمان دهلران است.
رحیمی گفت: دلیل طولانی شدن تکمیل این پروژه و تاسیس آن مشکلات و مسائل بین سرمایه گذار و بانک بوده و علیرغم این که تسهیلات به موقع پرداخت شده، اما طرح به بهره برداری نرسیده است.
وی ادامه داد: با پیگیری مجموعه دستگاه قضایی، دادستانی، اداره صنعت معدن و تجارت و همچنین با پیگیریهای نماینده مجلس مجریان طرح قول دادهاند کار را شروع کنند و زیر یک سال طرح را به بهرهبرداری کامل برسانند.
استاندار ایلام در نشست ستاد تسهیل و رفع موانع تولید از اعمال ماده ۲۰ قانون رفع موانع تولید برای تسریع در بهرهبرداری کارخانه سیمان دهلران خبر داد.
وی در ادامه گفت: دستگاههای نظارتی و اعضای ستاد تسهیل برای تسریع در اجرای این پروژه بزرگ صنعتی اهتمام دارند چرا که افتتاح این پروژه ضمن تحول و پیشرفت در شهرستان باعث ایجاد اشتغال برای بیش از ۴۰۰ نفر خواهد شد.
نوذری با عنوان این مطلب که اجرای ماده ۲۰ برای سرمایه گذار تعهداتی را ایجاد میکند وسرمایه گذار و سهامداران باید ملزم به اجرای آن شوند.
وی اظهار داشت: علاوه بر این پروژه باید در زمان مقرر به بهره برداری برسد و سرمایه گذار نیز با تضامین لازم برای تعهد خود به دولت ارائه دهد.
بر اساس اینگزارش، درپی سفر اخیر رئیس قوه قضاییه به استان و مطالبه گری رفع مشکلات کارخانه سیمان دهلران جلسات متعدد برگزار که در نهایت دستورات فوری برای حل این مشکل داده شد.
منبع: خبرگزاری فارس