به گزارش میمتالز، یک کارشناس بازار سرمایه با اشاره به ارائه لایحه بودجه ۱۴۰۱ به مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: در لایحه بودجه سال پیشرو، تغییراتی مشاهده میشود که در صورت تصویب و اجرایی شدن، میتوانند پیامدهای اثربخشی بر کارایی بیشتر بازار سرمایه داشته باشد.
محمدمهدی ناسوتیفرد مشکلات و هزینههای اقتصادی دولت را به مثابه یک کلاف سر درگم برشمرد و عنوان کرد: دولت برای هزینههای خود دچار مشکل شده است. بر این اساس، اگر دولت بخواهد برای رفع مشکلات هزینههای خود اوراق منتشر کند، این موضوع ممکن است سبب تحمیل جو روانی در بازار شود. از سوی دیگر، در صورت ایجاد تغییرات در قیمت خوراک و سوخت، ممکن است این موضوع منجر به افزایش چند برابری هزینههای شرکتهای فعال در صنایع مرتبط شود.
وی با بیان اینکه موضوعات مرتبط با بازار سرمایه و بودجه از دو منظر قابل بررسی است، خاطرنشان کرد: لازم است دولت و مجلس در مصوبات خود به رابطه میان اعداد و ارقام در بودجه و سودآوری شرکتها توجه کافی داشته باشند. همچنین باید به مولفه اساسی «اعتماد» به بازار سرمایه، توجه کافی شود.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: در شرایط کنونی که سهامداران با وجود تمامی ریسکها و خبرهای خوب و بدی که از درون و بیرون بازار نشأت میگیرد، همچنان به سرمایه گذاری در بازار سرمایه معتقدند، سلب اعتماد آنها از طریق مواردی که در بودجه لحاظ میشود، هزینه گزافی دارد که به موجب آن بازگشت سرمایهگذار دشوار میشود. از اینروی، ضروری است افراد حاضر در مجلس و دولتمردان که در میان آنها اقتصاددانان بزرگی هم حضور دارند، شرایط ویژه بازار سرمایه را برای تنظیم بودجه در نظر داشته باشند.
ناسوتیفرد با اشاره به کاهش مالیات شرکتهای تولیدی از ۲۵ به ۲۰ درصد گفت: این نکته برای فعالان بازار و شرکتهای بورسی اهمیت دارد، زیرا شرکتهای تولید حاضر در بورس به صورت دوگانه از این موضوع سود میبرند. یکی به دلیل معافیت مالیاتی به دلیل پذیرفته شدن در بورس و دیگری معافیت مالیاتی به سبب ماهیت تولیدی بودن آنها.
وی افزود: طرحهایی از این دست، به تولید در کشور کمک میکنند. زیرا طرحهای مشابه دیگری که تخصیص یارانه را در پی دارد، در عمل به سفتهبازی و ایجاد رانت منتهی میشود، اما در طرحهایی همچون کاهش مالیات، مشمولان طرح به صورت شفافی، مشخص هستند و حجم پول پُر گردشی که وجود دارد را میتواند جذب خود کند.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه اکنون لازم است پنیک بازار سرمایه رفع شود، خاطرنشان کرد: در لایحه بودجه ۱۴۰۱ برای نخستین بار، ردیف مستقلی در بودجه ۱۴۰۱ از سمت دولت برای صندوق تثبیت بازار در نظر گرفته شده است؛ همچنین، پرداخت کل مالیات حاصل از معاملات بازار سرمایه به صندوق تثبیت بازمیگردد.