به گزارش میمتالز، ذوب آهن اصفهان، همانند بیش از ۷۵ درصد تولیدکنندگان فولاد دنیا، از روش کوره بلند-کنورتور برای تولید فولاد بهره میبرد. در این روش، به جای مصرف گاز طبیعی از کک متالورژی که حاصل از پخت زغال سنگ در باطریهای کک سازی است به عنوان عامل احیا کننده سنگ آهن و همچنین سوخت کوره بلند استفاده میشود.
کک مطلوب کوره بلند، دارای پارامترهای کیفی متعددی است. از جمله مهمترین و تاثیر گذارترین آنها، خاکستر، CSR و گوگرد میباشد. متوسط خاکستر کک نبایستی بیش از ۱۱ باشد در حالیکه این عدد برای زغال سنگ تولیدی معادن داخلی به به طور متوسط بالای ۱۲ است و وقتی که به کک تبدیل میشود با احتساب ضریب تبدیل زغال سنگ به کک خاکستر آن به بالای ۱۶ میرسد.
پارامتر CSR نبایستی کمتر از ۶۲ باشد در حالی که این پارامتر در زغال سنگ داخلی به ندرت به ۵۰ میرسد. گوگرد زغال سنگ میبایست کمتر از نیم درصد باشد در حالیکه این پارامتر برای زغال سنگ داخلی تحت هیج شرایطی کمتر از یک درصد نمیشود.
اگر با زغال سنگ داخلی، کک تولید شود به جای تولید چدن، عملاً سرباره تولید میشود و در مدت کوتاهی، نسوز باطریها و کوره بلند را نابود میکند. ایران دارای ذخایر مطلوب زغال سنگ از نظر کمی است، اما از نظر کیفی بسیار فقیر و در پایینترین کلاس زغال سنگ کک شو جهانی قرار دارد.
چرا با وجود ذخایر مطلوب، تولید زغال سنگ رکوردی بالاتر از یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن تاکنون ثبت نکرده است؟ شما معتقدید مقصر ذوب آهن اصفهان و ارزان خری است. با یک تحقیق ساده و مختصر در بورس، نسبت سود خالص شرکتهای تولید کننده زغال سنگ که از قضا بیش از ۵۰ درصد زغال سنگ داخلی را هم تولید میکنند به اعداد ۲۷ تا ۴۷ درصد برای سال ۱۴۰۰ میرسیم.
اگر ارزان خری اتفاق افتاده، و ارزش در زنجیره درست توزیع شده بود که چنین نسبتی نبایستی حاصل میشد. بهتر است بفرمایید این سود در کجا سرمایهگذاری گذاری شده که منجر به افزایش تولید نشده است؟
متوسط قیمت زغال سنگ داخلی و وارداتی در صورتهای مالی این شرکت منتشر شده است. از نظر کیفی زغال سنگ داخلی، حدود ۳۵ درصد زغال سنگ وارداتی ارزش دارد.
کاهش تناژ زغال سنگ داخلی، ناشی از تعمیرات زغال سنگ پروده طبس و تجهیز لانگ وال مربوطه بوده و بخشی هم به دلیل توقفات تولید در شرکت زغال سنگ کرمان بوده است. طی ۹ ماهه ۱۴۰۰ حدود ۱۶۰ هزار تن زغال سنگ داخلی کمتر از برنامه دریافت شد که به ناچار با زغال سنگ وارداتی جبران گردید تا برنامه تولید چدن محقق گردد.
حمایت ذوب آهن از معادن زغال سنگ داخلی، قدمتی به عمر ذوب آهن داشته و هرگز این رسالت خود را فراموش نکرده است. قیمت زغال سنگ از سال ۹۷ به قیمت شمش داخلی متصل گردید و طی سه سال گذشته چنان شرایط برای انجمن زغال سنگ مطلوب بوده که حتی یکبار هم ادعای تغییر قیمت مطرح نشده است. با تغییرات قیمت زغال سنگ جهانی، انجمن زغال سنگ هم به همه حمایتهای گذشته پشت پا زده و در آتش التهابات کارگری میدمد تا از این رهگذر صید مطلوب خود را داشته باشد.
ذوب آهن اصفهان تنها شرکتی است که همه مواد اولیه خود را به قیمت جهانی تامین میکند و از هرگونه سهمیه مواد اولیه و یا یارانهای بی بهره است.
ذوب آهن اصفهان برای ممانعت از صادرات سنگ آهن، هیچ گونه هزینهای پرداخت نکرده است و گزارشی که صدا و سیمای اصفهان تولید کرد مشابه گزارشهایی بود که جهت مقابله با خام فروشی سایر مواد اولیه توسط رسانه ملی تهیه شد. البته اصول اطلاع رسانی و شفاف سازی، در این شرکت رعایت شده و دربهای این شرکت همیشه به روی اصحاب رسانه باز بوده و هست.
عدم تمدید مصوبه یک میلیون و ۷۵۰ هزار تن سنگ آهن دانه بندی، توقف فعالیت شرکت امیر سنگان از ابتدای آذر ماه و استفاده از گندله به جای کمبود سنگ آهن، افزایش قیمت گاز، آب و استفاده از برق مازاد بر دیماند به دلیل عدم تامین آب مورد نیاز نیروگاههای این شرکت و در نتیجه عدم استفاده از برق تولیدی این شرکت از دیگر عوامل افزایش قیمت تمام شده و کاهش سود در سه ماهه سوم بوده است.
سیاست ارزان خریدن در هیچ برههای از زمان در ذوب آهن اصفهان وجود نداشته است. همیشه مبنای مراودات تجاری برد -برد بوده و هست. تامین اقتصادی و با کیفیت همیشه اولویت اول را داشته و دارد.
منبع: تیتر ۲۰