تاریخ: ۰۴ خرداد ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۹:۴۴
بازدید: ۲۹۰
کد خبر: ۲۶۰۲۱۶
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

توسعه از معدن، برندسازی یکپارچه، تولید پایدار

توسعه از معدن، برندسازی یکپارچه، تولید پایدار
‌می‌متالز - هلدینگ میدکو با استراتژی ایجاد یکپارچگی در زنجیره تولید و استفاده از تیم مدیریتی قوی و مجرب در حوزه معدن و صنایع معدنی توانسته در مدت کوتاه فعالیت خود، بسیاری از طرح‌های توسعه‌ای را به ثمر برساند و برند خود را به عنوان یکی از ۱۰۰ شرکت برتر ایران مطرح سازد.

به گزارش می‌متالز، بخش معدن یکی از مزایای اصلی کشور ما محسوب می‌شود و ایران از دیرباز به عنوان یکی از کشور‌های معدنی و دارای پتانسیل فراوان در این زمینه معرفی شده است. طی سال‌های اخیر نیز با توجه به اکتشافات صورت گرفته و یافتن پتانسیل‌های مناسب معدنی، سرمایه‌گذاری‌های متعددی توسط بخش‌های مختلف دولتی و خصوصی انجام شده و ثمره این سرمایه‌گذاری‌ها به ویژه در زنجیره فولاد، خودکفایی کشور از واردات محصولات فولادی بوده است. در همین حال بخش معدن و صنایع معدنی به گواه بسیاری از کارشناسان می‌تواند بهترین جایگزین برای درآمد‌های نفتی باشد و حضور سرمایه‌گذاران به همراه مدیران موفق در این حوزه، می‌تواند کشور را در رسیدن به درآمد صفر نفتی و ایجاد ارزش افزوده از بخش معدن یاری کند.

یکی از بهترین راهکار‌ها برای ایجاد ارزش افزوده در بخش معدن و صنایع معدنی، ایجاد یکپارچگی در زنجیره تولید است. یکپارچگی در زنجیره تولید به معنای آن است که همه حلقه‌های زنجیره در یک صنعت به صورت تسبیح‌وار به یکدیگر وصل باشند و گسست و جدایش میان آن‌ها وجود نداشته باشد. به طوری که محصول هر واحد، خوراک واحد بعدی بوده و این روند تا محصول نهایی ادامه یابد. نکته مهم دیگر در خصوص عوامل موفقیت یک زنجیره، اتصال آن به بازار مصرف است. پس می‌توان گفت عوامل موفقیت در بخش معدن و صنایع معدنی شامل سرمایه‌گذاری توسط گروه‌های توانمند مالی و اقتصادی، مدیریت باتجربه، اکتشاف و بهره‌برداری از معدن، احداث واحد‌های فراوری تا محصول نهایی و اتصال به بازار‌های هدف داخلی و صادراتی است.


توانمندی بالای هلدینگ میدکو در معدنکاری


یکی از شرکت‌های بزرگ و توانمندی که توانسته با ایجاد یکپارچگی در زنجیره تولید، طرح‌های توسعه متعددی را در حوزه معدن و صنایع معدنی اجرا کند، شرکت مادر تخصصی توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه (میدکو) است. این شرکت با بهره‌مندی از پشتوانه مالی قوی و همچنین مدیران بسیار مجرب حوزه معدن و صنایع معدنی، توانسته طی عمر نسبتا کوتاه خود، پله‌های ترقی را با سرعتی دوچندان یکی پس از دیگری بپیماید و طرح‌های خود را در این حوزه به ثمر برساند. استفاده از کادر مدیریتی بسیار مجرب و علمی، به کارگیری نخبگان حوزه معدن و صنایع معدنی، استفاده از منابع مالی مطمئن همراه با طرح‌های توجیهی فنی و اقتصادی قوی موجب شده این شرکت در مدت نسبتا کوتاه فعالیت خود، در میان ۱۰۰ شرکت برتر ایران قرار گیرد و شرکت‌های زیرمجموعه آن نیز با توجه به عملکرد خوب در زمینه‌های مختلف، موفقیت‌های بسیاری کسب کردند.

هلدینگ میدکو شعار خود را «توسعه ما از معدن آغاز می‌شود» قرار داده و در چشم‌انداز خود تبدیل شدن به «هلدینگ معدنی و صنایع معدنی برتر در خاورمیانه با کلاس جهانی» را دیده است. همچنین هدف این شرکت «ارتقای ارزش سهام سهامداران، رضایت ذی‌نفعان، ارتقای رتبه جهانی» و ماموریت آن «ایجاد ارزش پایدار و بلندمدت برای سهامداران از طریق طراحی، اجرا و توسعه معادن و صنایع معدنی»، «ایجاد مدل برای توسعه معدن و صنایع معدنی» و «ارتقای سطح مدیریت، فناوری و سهم در تولید ناخالص داخلی» عنوان شده است. بر این اساس هلدینگ میدکو سه گروه شرکت را با عنوان شرکت‌های تولیدی، شرکت‌های خدماتی و شرکت‌های بازرگانی تاسیس کرده است.

شرکت‌های تولیدی هلدینگ میدکو عبارتند از فولاد زرند ایرانیان، فولاد سیرجان ایرانیان، فولاد بوتیای ایرانیان، بابک مس ایرانیان، فروسیلیس غرب پارس، فراوران زغالسنگ پابدانا و گسترش و نوسازی معادن خاورمیانه. همچنین شرکت‌های خدماتی میدکو شامل مهندسی معیار صنعت خاورمیانه، ساختمانی گسترش و نوسازی صنایع ایرانیان (مانا)، کاراوران صنعت خاورمیانه، سمنگان ترابر ایرانیان، توسعه ساخت و نصب صنایع بتنی و فلزی گسترش ماناساز آبیک، پژوهش و نوآوری فرتاک ایرانیان و شرکت مدیریت ساخت تجهیزات معادن و صنایع معدنی ایرانیان می‌شود. ضمن اینکه این شرکت سه زیرمجموعه در حوزه بازرگانی با عنوان شرکت بازرگانی آفتاب درخشان خاورمیانه، شرکت GMI Project Ltd و شرکت WMY در اختیار دارد.


۷۰۶ میلیون تن ذخیره معدنی میدکو


هلدینگ میدکو شعار خود را توسعه از معدن قرار داده و بر این اساس چندین معدن در اقصی نقاط کشور در اختیار دارد که شامل معادن سنگ‌آهن، مس، زغال‌سنگ، سیلیس، دولومیت و آهک در سه استان کرمان، یزد و همدان قرار دارند. ذخایر معدنی میدکو به ۷۰۶ میلیون تن می‌رسد. معادن سنگ‌آهن میدکو تنها در استان کرمان واقع شده‌اند که شامل آنومالی‌های ۲، ۴ و ۶ گل‌گهر به صورت مشارکتی و جلال‌آباد زرند هستند. این معادن در حال حاضر ۳۳۷ میلیون تن ذخیره سنگ‌آهن دارند. دو معدن چاه موسی و چاه فیروزه (به صورت مشارکت) نیز مجموعا از ۱۴۹ میلیون تن ذخیره مس برخوردار هستند. همچنین ذخایر معادن مواد کمکی میدکو شامل ۲۱۰ میلیون تن زغال‌سنگ، ۴.۳ میلیون تن سیلیس، چهار میلیون تن دولومیت و یک میلیون تن آهک می‌شوند.


رشد ۳۷ درصدی عملیات معدنکاری میدکو


جدول ۱ نشان می‌دهد هلدینگ میدکو در سال ۱۴۰۰ توانست در مجموع ۱۲۲ میلیون و ۷۱۲ هزار تن عملیات معدنی انجام دهد که ۱۰ میلیون و ۸۸۲ هزار تن آن استخراج مواد معدنی و ۱۱۱ میلیون و ۹۲۹ هزار تن دیگر باطله‌برداری بوده است. در مجموع هم استخراج ماده معدنی و هم باطله‌برداری میدکو در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال ۱۳۹۹ با رشد همراه بوده است. بیشترین میزان استخراج مربوط به ماده معدنی سنگ‌آهن و پس از آن مس بوده است.

توسعه از معدن، برندسازی یکپارچه، تولید پایدار


تولید محصول در میدکو ۳.۵ درصد رشد یافت


هلدینگ میدکو در ادامه زنجیره تولید معدنی خود ۲۰ واحد فراوری را در زنجیره سنگ‌آهن و فولاد، مس، زغال‌سنگ و کک، فروآلیاژ، آهک و دولومیت احداث کرده است. در جدول ۲ مشاهده می‌شود که این شرکت از واحد‌های تولیدی خود در سال ۱۴۰۰ توانست حدود ۱۵ میلیون تن محصول تولید کند. در حالی که میزان تولید این شرکت در سال ۱۳۹۹ حدود ۱۴ میلیون و ۴۰۰ هزار تن بوده است. بیشترین میزان تولید در میدکو به محصولات سنگ‌آهنی همچون کنسانتره و گندله اختصاص دارد که هر یک حدود ۶ میلیون تن در سال گذشته تولید شده‌اند. همچنین تولید شمش فولادی بیش از ۹۰۰ هزار تن و آهن اسفنجی نیز حدود ۸۴۰ هزار تن بوده است.

توسعه از معدن، برندسازی یکپارچه، تولید پایدار


توسعه میدکو همچنان ادامه دارد و این شرکت در حال حاضر ۹ پروژه را در حوزه‌های مختلف همچون احیا مستقیم بوتیا، نیروگاه بوتیا، فاضلاب کرمان و... پیش می‌برد. پیشرفت این ۹ پروژه از ۲۸ تا ۸۷ درصد است و به نظر می‌رسد امسال می‌توانیم شاهد افتتاح یکی دو پروژه توسط میدکو باشیم.


عوامل موفقیت میدکو


همان‌طور که پیش‌تر نیز بیان شد، یکی از عوامل اصلی موفقیت هلدینگ میدکو استفاده از مدیران حرفه‌ای و باتجربه در عرصه معدن و صنایع معدنی است که طی سال‌ها فعالیت در این حوزه، توانستند تجلی و عصاره تجربیات خود را در این هلدینگ معظم به ظهور برسانند. همچنین میدکو از نیرو‌های متخصص و مجرب علمی در زمینه‌های مختلف استفاده می‌کند. این شرکت در سال ۱۴۰۰ به طور متوسط ۱۵ هزار و ۵۰۰ نفر در واحد‌های مختلف اشتغال ایجاد کرده بود که ۹۷ درصد آن‌ها بومی همان منطقه بوده‌اند. ضمن اینکه در میدکو بیش از ۵۰ درصد کارکنان مدرک تحصیلی بالاتر از دیپلم دارند و میانگین سن ۶۰ درصد از این کارکنان کمتر از ۳۵ سال بوده و بنابراین جوان محسوب می‌شوند.

هلدینگ میدکو در سال ۱۴۰۰ اقدامات موثری را در جهت افزایش بهره‌وری و توسعه سیستم‌های اطلاعاتی و مدیریتی صورت داد. از جمله این اقدامات می‌توان به توسعه زیرساخت شبکه و نظارت تصویری، نگهداری و پشتیبانی زیرساخت شبکه و سیستم نظارت تصویری، برقراری امنیت زیرساخت شبکه و سیستم نظارت تصویری هلدینگ میدکو و پیاده‌سازی و استقرار راهکار جامع یکپارچه اطلاعاتی میدکو (MIDRP) اشاره کرد. موفقیت‌ها و اقدامات این هلدینگ در سال‌های اخیر فراوان بوده و پیامد این اقدامات را می‌توان در افزایش تولید حتی با وجود محدودیت‌های انرژی، کاهش حوادث کاری و افزایش ایمنی در کار، کسب گواهینامه‌ها و جوایز متعدد از سوی این هلدینگ و شرکت‌های زیرمجموعه طی سال ۱۴۰۰، افزایش بهره‌وری تولید حتی با کاهش عیار معادن و افزایش باطله‌برداری، بومی‌سازی و توجه به ساخت داخل، توجه به مسوولیت‌های اجتماعی در سطح محلی و کشوری، آموزش مستمر نیروی انسانی و برگزاری دوره‌های متعدد تخصصی در این زمینه و مهم‌تر از همه، قرار گرفته هلدینگ میدکو در بین ۱۰۰ شرکت برتر ایران با کسب رتبه ۴۱ مشاهده کرد.

هلدینگ میدکو طی سال ۱۴۰۰ توانسته از نظر کسب درآمد و سودآوری سال درخشانی را پشت سر بگذارد. این شرکت در مدت یاد شده بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان فروش تلفیقی ناشی از فعالیت شرکت‌های زیرمجموعه و شرکت اصلی داشت. این در حالی است که طی سال ۱۳۹۹ فروش تلفیقی شرکت کمی بیش از ۱۲ هزار میلیارد تومان بود. رشد بیش از ۱۵۰ درصدی فروش تلفیقی در هلدینگ میکو نشان می‌دهد طرح‌های میدکو یکی پس از دیگری به بهره‌برداری رسید و با به ظرفیت رسیدن این پروژه‌ها در سال‌های آتی باز هم شاهد رشد فروش این هلدینگ خواهیم بود.


مهم‌ترین برنامه‌های میدکو در سال ۱۴۰۱


میدکو در سال ۱۴۰۱ برنامه دارد ۱۳۴ میلیون تن عملیات استخراج و باطله‌برداری از معادن، گسترش فعالیت در ۱۱ پهنه اکتشافی، ۷۴ میلیون تن عملیات معدنکاری و ۲۰ میلیون تن حمل مواد معدنی و تولید ۱۷ میلیون و ۸۰۰ هزار تن محصول را انجام دهد. این شرکت همچنین برنامه در برنامه‌های امسال خود بهره‌برداری از نیروگاه برق بوتیا، کارخانه تولید شمش منیزیم، دیواترینگ مجتمع کنسانتره و گندله زرند و درایر کنسانتره این مجتمع را در دستور کار قرار داده است.

منبع: فلزات آنلاین

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده