به گزارش میمتالز، محمد جواد آخوندی گفت: حجم استخراج واقعی معدن استان قم طی این مدت ۲ هزار و ۹۷۸ تُن بودهاست.
رئیس اداره معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت قم سرمایهگذاری پروانههای صادره را ۱۶۸ هزار و ۹۲۳ میلیون ریال ذکر کرد و گفت: مساحت پروانههای صادره نیز ۲.۳ کیلومتر مربع و ذخیره پروانههای صادره هم پنج هزار و ۶۸ تن است.
آخوندی گفت: امسال ۱۸ فقره تمدید پروانه و چهار فقره نیز انتقال پروانه صورت گرفتهاست.
رئیس اداره معادن قم با ذکر این نکته که در این مدت همچنین یک فقره پروانه اکتشاف و یک فقره گواهی نیز صادر شد، بیان کرد: در مجموع ۱۹ فقره پروانه اکتشاف و ۹ گواهی اکتشاف موجود است.
رئیس اداره معادن قم همچنین با اشاره به اینکه کل پروانههای بهرهبرداری استان ۱۹۸ فقره است افزود: الان قم دارای ۹۵ معدن فعال با هزار و ۱۹۴ اشتغال است.
آخوندی در ادامه کل مجوزهای بهرهبرداری از معادن استان را ۱۶۸ فقره ذکر کرد و گفت: ۲۷ فقره مجوز برداشت، دارای اعتبار است که ۲۵۲ اشتغال دارد.
او ادامه داد: ۴۸ معدن غیرفعال و حدود ۵۰ معدن نیز در وضعیت راکد قرار دارد، و بهرهبردار ندارند که پروانه برخی از این معادن از طریق مزایده در حال واگذاری است.
آخوندی در پاسخ به سوالی مبنی بر آخرین وضعیت پهنههای اکتشافی استان همچنین تصریح کرد: پهنههای اکتشافی استان در حال حاضر در اختیار ایمیدرو، زمینشناسی و شرکت ملی مس است که در مورد سازمان زمینشناسی پروانههای بهرهبرداری صادر شده ۱۱ فقره است.
او گفت: ۱۲ محدوده اکتشافی در اختیار ایمیدرو و پنج محدوده اکتشافی هم تحت مدیریت شرکت ملی مس میباشد.
رئیس اداره معادن قم در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه به منظور توسعه فعالیتهای معدنی و نوسازی ماشینآلات چه تسهیلاتی برای بهرهبرداران در نظر گرفته شده یادآور شد: امسال جهت تامین ماشینآلات معدنی، برای استفاده از تسهیلات با استفاده از ضمانتنامه صندوق بیمه سرمایهگذاریهای معدن، اقدامهایی شده، همچنین در خصوص واردات ماشینآلات معدنی نیز طبق جدیدترین بخشنامه وزارت صنعت، معدن، تجارت شاهد تسهیلگیری خوبی هستیم.
آخوندی در پاسخ به این سوال که در دولت سیزدهم چه اقدامهایی برای استفاده از ظرفیت معادن استان شده، پیگیری به نتیجه رساندن مزایده سراسری کشوری را از جمله آن دانست و گفت: این موضوع سال قبل با بیش از ۱۰۰ محدوده معدنی و واگذاری ۴۶ محدوده معدنی شامل محدودههای اکتشافی و بهرهبرداری انجام شد، و اکنون نیز این مزایده همانند سال قبل به صورت کشوری در حال برگزاری است و حدود ۱۰۰ محدوده آماده واگذاری است.
رئیس اداره معادن استان در پاسخ به این سوال که موانع اصلی گرفتن مجوز پروانه اکتشاف و استخراج چیست؟ گفت: مهمترین مانع صدور پروانههای اکتشاف، مخالفتهای پیاپی و متاسفانه زیاد منابع طبیعی است، به نحوی که با بیش از ۹۸ درصد مساحتهای استعلام شده مخالفت میشود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری قم نیز با اشاره به فعالیتهای معدنی شامل صدور پروانه اکتشاف و مجوز برداشت در عرصههای منابع طبیعی استان گفت: از سال ۹۲ تا پایان نیمه نخست سال جاری با ۲۸۵ فقره استعلام صورت گرفته برای اکتشاف موافقت شدهاست.
محمد شعاعی افزود: تعداد کل استعلامها در این مدت ۸۷۶ فقره بوده است.
او مساحت مورد استعلام را بیش از ۳۸۵ هزار و ۶۶۱ هکتار ذکر کرد و گفت: از این وسعت با اکتشاف ۲ هزار و ۶۵۹ هکتار موافقت شد.
مدیرکل منابع طبیعی استان قم با بیان اینکه با ۲۲ درصد استعلامها موافقت شده عنوان کرد: اکتشاف هفت دهم درصد کل مساحت استعلام شده نیز مورد قبول قرار گرفتهاست.
او در پاسخ به سوال دیگری پیرامون تدابیر این ادارهکل برای مدیریت اکتشافهای معادن بیان کرد: یکی از مشکلهایی که در استان داریم، بحث معادن است، ما مخالف معدن نیستیم، چون منابع طبیعی در راستای توسعه استان همراهی میکند، ولی قانون معادن باید اصلاح شود.
شعاعی افزود: درخواستهایی که برای اکتشاف معدن ارائه میشود، مساحتهای بالایی دارد در صورتی که به این درخواستها جواب مثبت داده شود، دیگر هیچ زمین و عرصهای در اختیار دولت نخواهد بود، و همه به معدنکاران تعلق میگیرد.
مدیرکل منابع طبیعی استان قم بیان کرد: فارغ از این مساله، تکنولوژی استخراج و بهرهبرداری معدن در استان نیز قدیمی است، و اگر تجهیزات به روز رسانی شود، با کمترین تخریب منابع طبیعی، کار اکتشاف انجام میشود.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان