به گزارش میمتالز، بهبود تقاضا به دلیل بازگشاییها در چین و رشد فعالیت اقتصادی در این کشور همزمان با افزایش نگرانیها از کاهش عرضه از عوامل اصلی این رشد قیمتی نامیده میشود. باوجود گسترش شیوع بیماری پس از کاهش سخت گیری در خصوص سیاست کرونا صفر، به نظر میرسد سیاستگذاران رشد اقتصادی را بر جلوگیری از گسترش بیماری مقدم میدانند؛ مسالهای که موجب بهبود نسبی تقاضا از ماه گذشته تاکنون در این کشور شده است. از طرفی مقامات دولتی در چین رشد سریع قیمت سنگآهن به دلیل افزایش تقاضا را منطقی ندانسته و عامل آن را فعالیتهای سوداگرانه در بازار میدانند. مقامات چینی همچنین وعده مقابله با این نوع فعالیتها را داده و میگویند قصد دارند ثبات قیمتی را به بازار سنگآهن برگردانند.
با وجود شیوع گسترده کرونا در چین و نزدیکی به تعطیلات سال نو در این کشور، بررسی بازار نشان میدهد که بهای سنگآهن همچنان در کانال افزایشی قرار دارد. روز گذشته بهای محموله سنگ آهن عیار ۶۲درصد برای تحویل به بندر تیانجین به ۱۲۱دلار بهازای هر تن رسید. این سطح قیمتی از انتهای ژوئن سال گذشته میلادی تاکنون مشاهده نشده است. همچنین بهای سنگآهن در این منطقه نسبت به ابتدای نوامبر ۲۰۲۲ تاکنون که در کمترین سطح قیمتی در دوسال اخیر قرار گرفته بود حدود ۵۰درصد رشد قیمتی را تجربه کرد. از ابتدای سال ۲۰۲۳ تاکنون نیز این کامودیتی روند صعودی خود را حفظ کرده است. افزایش نشانههایی مبنی بر کاهش عرضه همزمان با رشد تقاضا از دلایل اصلی افزایش قیمت سنگآهن نامیده میشود. شرکت ویل، از تولید کنندگان اصلی این کالا، بهتازگی اعلام کرده که به دلیل بارشهای سنگین اخیر در برزیل، صادرات سنگ آهن از این کشور بهمیزان قابلتوجهی کاهش یافته است. تحلیلگران این شرکت پیشبینی میکنند که تولید سنگآهن ویل در سال میلادی جاری نسبت به ۲۰۲۲ بدون تغییر خواهد ماند و در همان سطح ۳۱۰میلیون تن قرار خواهد گرفت.
با وجود اینکه پس از کاهش محدودیتهای سیاست کرونا صفر، شیوع کووید-۱۹ بهسرعت در حال پیش روی در این کشور است، به نظر میرسد سیاستگذاران همچنان در اجرای تصمیم خود مصمم هستند. خبرها حاکی از آن است که چین مرز اصلی بین این کشور و هنگکنگ را بازگشایی کرده و امیدها برای رشد فعالیت اقتصادی را افزایش داده است. همچنین دولتمردان چینی در تلاشند تا به وضعیت بازار مسکن و انباشت بدهیها سامان دهند. به تازگی بانکهای تجاری این منطقه موافقت کردهاند تا برای رونق بخش املاک و مستغلات، تسهیلات بیش از ۱۶۲میلیون دلاری را در اختیار شرکتهای خصوصی قرار دهند.
تحلیلگران نیز بر این باورند که فولادسازان در سهماه نخست ۲۰۲۳ با بهبود تقاضای مصرفکنندهها مواجه خواهند شد. با بهبود تقاضای فولاد میتوان به افزایش تقاضای کارخانهها برای خرید سنگآهن نیز امیدوار شد. از طرفی تعطیلات سال نوی چینی بهزودی آغاز میشود و احتمال کاهش قیمتها به دلیل افت تقاضا و کاهش فعالیت کارخانهها در تعطیلات وجود دارد.
با این حال، برخی کارشناسان دیگر معتقدند تنها چند روز از آغاز ۲۰۲۳ گذشته و هنوز برای قضاوت درباره بازار پیش رو بر مبنای معاملات هفته ابتدایی سال زود است. از طرفی برنامه ریزان دولتی معتقدند درست است که تقاضا در یکماه اخیر کمی بهبود یافته است؛ اما افزایش ناگهانی قیمت سنگآهن در این بازار طبیعی نیست و احتمال افزایش قیمت به دلیل معاملات سوداگرانه وجود دارد. یک مقام دولتی چینی پنجشنبه گذشته اعلام کرد، دولت در تلاش است تا قیمت سنگ آهن را در این بازار تنظیم کند و با هرگونه اقدام مشکوک برای رشد قیمتها مقابله خواهد کرد. کمیسیون توسعه و اصلاحات ملی نگران نوسات قیمت بازار سنگآهن است و افزایش سریع قیمتها را طبیعی نمیداند. این کمیسیون معتقد است برآیند عرضه و تقاضا در این بازار پایدار و رشد سریع قیمتها نتیجه معاملات سفته بازانه است. این مقام اعلام کرد که دولت با هرگونه دستکاری در بازار و اقدامات سفتهبازانه مقابله و آن را قاطعانه سرکوب خواهد کرد.
هند از بزرگترین صادرکنندگان سنگ آهن و فولاد دنیاست. به گزارش رویترز، آمارهای دولتی نشان میدهد که صادرات فولاد هند از آوریل تا انتهای سال میلادی گذشته تقریبا نصف شده است. با کاهش مصرف در بازارهای بزرگ جهانی و کارخانهها صادرات بین آوریل تا دسامبر ۲۰۲۲ با بیش از ۵۴درصد کاهش به ۷۴/ ۴ میلیون تن رسیده است. در مه۲۰۲۲، دهلینو عوارض صادرات هشتشرکت واسطه فولادی را ۱۵درصد افزایش داد. این شرکتها امید داشتند به دلیل تشدید تنشها بین روسیه و اتحادیه اروپا پس از حمله این کشور به اوکراین بتوانند سهم خود را از بازار افزایش دهند؛ اما افزایش عوارض سبب شد تا بازارهای جهانی جذابیت خود را برای این تولید کنندگان از دست بدهند. این مالیات از ماه نوامبر به بعد قطع شد، اما این شرکتها همچنان از مشکلات بازیابی سهم خود در بازارهای جهانی از جمله اروپا شکایت دارند. قطع این عوارض بر تولید فولاد هند اثرات مثبت داشت. تولید فولاد در این کشور از آوریل تا دسامبر حدود ۵درصد افزایش داشت. مصرف نیز رشد بیش از ۱۱درصدی را تجربه کرد. این شبهقاره حدود ۵/ ۴ میلیون تن فولاد را در این زمان وارد کرده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیش از ۲۷درصد افزایش داشته است.
منبع: دنیای اقتصاد