تاریخ: ۱۹ تير ۱۴۰۲ ، ساعت ۲۳:۲۵
بازدید: ۱۷۲
کد خبر: ۳۰۹۷۶۴
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت سیمان تشریح کرد

کاهش تولید و سود‌آوری با محدودیت تامین برق

کاهش تولید و سود‌آوری با محدودیت تامین برق
‌می‌متالز - غفلت دولت از توسعه صنعت برق و تکیه بر مدیریت مصرف نگرانی‌های بزرگی برای بخش صنعت به وجود آورده است. در واقع از ۲۰خردادماه سال‌جاری محدودیت‌های برقی بخش صنعت کلید خورد تا از این طریق بخش خانگی خاموشی به‌مراتب کمتری را با وجود ناترازی ۱۰‌هزار مگاواتی برق تجربه کند.

به گزارش می‌متالز، در این میان صنایع انرژی‌بر همچون سیمان، محدودیت‌های سنگین‌تری را تجربه می‌کنند که این محدودیت به طور طبیعی کاهش تولید را به دنبال دارد. با این حال چندی پیش، سخنگوی صنعت برق عنوان کرد: «در سال ۱۴۰۱ برای ۴۴۰مشترک بزرگ صنعتی برنامه منسجمی با همکاری وزارت صمت و سندیکا‌های مربوطه مانند سیمان و فولاد برای مدیریت برق تهیه و تدوین شد. به طور مثال تصمیم گرفتیم برای سیمان به‌گونه‌ای برق تخصیص پیدا کند که تولید ۵میلیون تن مورد نظر این صنعت محقق شود و خوشبختانه در پیک مصرف، میزان تولید حتی به ۳/ ۵میلیون تن رسید» تا به نوعی منکر تاثیر محدودیت‌های برق بر تولید سیمان شود.

علی‌اکبر الوندیان، دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت سیمان، در این باره گفت: با نگاهی به روند تولید سیمان و کلینکر در دوسال گذشته می‌توان به‌روشنی تاثیر محدودیت برق بر کاهش تولید در سال‌های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ را مشاهده کرد. وی افزود: براساس آمار‌های مستند با اعمال محدودیت برق به‌تدریج تولید کلینکر کاهش یافته و در تیر و مرداد و همچنین در دی و بهمن‌ماه (محدودیت برق و سوخت در فصل زمستان) به کمترین مقدار رسیده است؛ بنابراین اعلام این مطلب که محدودیت برق بر تولید تاثیر ندارد، درست نیست و نمودار فوق گویای تاثیر مشهود محدودیت‌های برق بر کاهش تولید است و به دلیل کار کردن کوره‌های سیمان با ظرفیت پایین و کاهش راندمان، موجب افزایش هزینه تولید می‌شود. اما در کل سال ۱۴۰۱ شرایط بهتری را نسبت به سال ۱۴۰۰ تجربه کردیم.

آیا کاهش تولید سیمان به دلیل محدودیت‌های برق تاثیری بر طرح تولید سالانه یک‌میلیون واحد مسکونی دولت دارد؟ دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت سیمان در پاسخ به این سوال اظهار کرد: با توجه به اهتمام دولت بر پیشبرد فرآیند ساخت مسکن ملی، لازم است افزایش مصرف سیمان نسبت به مدت مشابه سال گذشته پیش‌بینی شود. در سال ۱۴۰۱ با توجه به محدودیت برق، مصرف سیمان به‌طور متوسط ۵ میلیون تن بوده است و در صورتی که در سال‌جاری ساخت ۵۰۰‌هزار واحد مسکن ملی با متوسط مساحت ۸۰ مترمربع تحقق پیدا کند، حدود ۷۰۰‌هزار تن به متوسط مصرف ماهانه کشور اضافه می‌شود؛ بنابراین پیش‌بینی می‌شود میزان تقاضای مصرف ماهانه کشور در ماه‌های پرمصرف به حدود ۶ میلیون تن برسد که ضرورت دارد تامین برق متناسب با تقاضا و بیشتر از سال ۱۴۰۱ در اختیار صنعت قرار گیرد.

کاهش تولید و سود‌آوری با محدودیت تامین برق

اختصاص ۳۰‌درصد دیماند در ساعات پیک و ۴۰‌درصد دیماند در ساعات غیر‌پیک با توجه به پیوسته بودن خطوط تولید سیمان چه اثراتی به دنبال دارد؟ وی در پاسخ به این سوال گفت: خط تولید سیمان پیوستگی دارد و هر بخش از خط تولید پیش‌نیاز فعالیت بخش بعدی است و در تخصیص دیماند باید مبانی طراحی خط تولید سیمان مورد توجه قرار گیرد. در واقع در شروع خط تولید سیمان دستگاه سنگ‌شکن، مواد اولیه استخراج‌شده از معادن را خردایش و دانه‌بندی می‌کند و سپس مواد دانه‌بندی‌شده به بخش بعدی خط تولید به نام سالن اختلاط ارسال و پس از اختلاط و تنظیمات اولیه به بخش بعدی خط تولید به نام آسیاب مواد منتقل می‌شوند و در این قسمت عملیات تنظیم مواد و آماده‌سازی خوراک کوره به صورت پودر انجام می‌شود.

در ادامه خوراک کوره به جهت یکنواخت شدن و جلوگیری از نوسان کیفیت به سیلو‌های ذخیره و همگن‌سازی مواد خام ارسال می‌شود و به صورت پیوسته در ۲۴ ساعت شبانه‌روز متناسب با ظرفیت طراحی وارد پیش‌گرمکن و سپس برای عملیات پخت با دمای حدود ۱۲۰۰ درجه سانتی‌گراد وارد کوره می‌شود و پس از تکمیل فرآیند پخت و خروج از کوره در بخش خنک‌کن (گریت کولر) به‌سرعت سرد شده و دانه‌های سیاه‌رنگی به نام کلینکر تولید می‌شود که محصول اولیه سیمان بوده و قابلیت ذخیره‌سازی در سیلو و محیط را داراست و ارزش صادراتی دارد.

کلینکر تولیدی در بخش بعدی خط تولید به نام آسیاب سیمان با اضافه کردن افزودنی‌ها به سیمان تبدیل می‌شود. به‌عنوان مثال در جدول زیر ساعت کارکرد براساس طراحی خط تولید و برق موردنیاز هر بخش از خط تولید برای یک کارخانه سیمان با دیماند ۲۲ مگاوات قید شده است. در واقع برای کارخانه‌ای با ۲۲ مگاوات دیماند برق، حداقل ۱۳ مگاوات برق در ۲۰ ساعت از شبانه‌روز برق لازم است تا کوره با ظرفیت کار کند. در حال حاضر برای کارخانه‌های سیمان این شرایط فراهم نیست و مقادیر پایین‌تری به کارخانه‌ها ابلاغ شده است و امیدواریم در این خصوص وزارت نیرو در مقادیر برق ابلاغی به کارخانه‌های سیمان تجدیدنظر و شرایط مساعدی برای تولید و سهامداران شرکت‌های سیمانی فراهم کند.

الوندیان تصریح کرد: با توجه به پیوستگی خط تولید و میزان برق موردنیاز برای هر مرحله از فرآیند تولید در صورتی که در ساعت کم‌باری (۲۲ شب تا ۷ صبح) محدودیت برق اعمال نشود و در ساعت میان‌باری حدود ۶۵‌درصد و در ساعت اوج‌بار ۳۵‌درصد دیماند برق کارخانه‌ها سیمان تامین شود، می‌توان این شرایط را با مشکلات کمتری پشت سر گذاشت.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت