به گزارش میمتالز، مجتمع فولاد سبز ولکان (Vulcan Green Steel - VGS) پروژهای است که بهعنوان بازوی فولادی مجموعه ولکان گرین، بخشی از گروه معظم فولاد جیندال (Jindal Steel Group) با بیش از ۵۰ سال تجربه و تخصص در صنعت فولادسازی تعریف شده است. مجتمع فولاد سبز ولکان که در منطقه Duqm، در کشور عمان در حال ساخت است، دارای ظرفیت اولیه ۵ میلیون تن فولاد سبز (بدون ردپای کربن) در سال (MTPA) خواهد بود که تولید خود را با تکیهبر منابع ۱۰۰ درصدی انرژیهای تجدیدپذیر انجام خواهد داد. این مجتمع با استفاده از یکی از پروفایلهای خورشیدی پیشرو در جهان (مناطقی در کشور عمان) با ۳۴۹۳ ساعت آفتابی در سال از انرژی خورشیدی بهره میبرد. همچنین از پتانسیل باد فوقالعاده با چگالی انرژی ۲۴۸ W/m²، که همتراز با بهترین مکان جهان برای انرژی باد، یعنی هلند است، استفاده خواهد کرد. پروژه فولاد سبز Vulcan نشاندهنده ابتکار شاخص و چشمگیر هلدینگ فولادی Jindal برای تولید «فولاد سبز» و مقابله با تغییرات آبوهوایی است. مجتمع کارخانجات Duqm قرار است به یکی از بزرگترین تأسیسات فولاد سبز در جهان تبدیل شود. مجریان این پروژه متعهد به استفاده از هیدروژن سبز تولیدشده از منابع انرژی تجدیدپذیر در تولید فولاد هستند تا بتوان از دستیابی به ردپای کربن کمتر از ۰.۶ تا ۰.۷ تن CO۲ در هر تن فولاد خام اطمینان حاصل کرد. با قرار دادن توسعه پایدار در صدر دستور کار، این شرکت یکی از پروژههای شاخص با کمترین ردپای کربن را برای تولید فولاد اولیه (برپایه سنگآهن) دارا خواهد بود. این مجتمع بهعنوان یک شرکت خواهرخوانده برای هلدینگ آهن و فولاد جیندال شدید Jindal Shadeed Iron and Steel (JSIS) یکی از بزرگترین فولادسازان بخش خصوصی در منطقه GCC (کشورهای حوزه خلیجفارس و دریای عمان) فعالیت خواهد کرد. این شرکت در نظر دارد مجموعه محصولات متنوعی را برای رفع نیازهای مختلف بازارهای گوناگون اعم از خودرو، انرژیهای پاک، بخش عمرانی و دیگر بخشهای مرتبط ارائه دهد.
این پروژه بهعنوان زیرمجموعهای از هلدینگ فولادسازی Jindal هند (یکی از قدیمیترین و بزرگترین هلدینگهای فولادی بخش خصوصی) در منطقه استراتژیک Al-Wusta در کشور عمان طرحریزی شده است. این منطقه یکی از بیشترین پتانسیلهای همزمان تولید انرژیهای پاک بر پایه نور خورشید و باد را دارا است. در فاز اول این پروژه کارخانهای با ظرفیت ۳ میلیون تن فولاد خام در سال راهاندازی خواهد شد. در قسمت آهنسازی این مجتمع از تکنولوژی احیا مستقیم Energiron zero-reformer متعلق به شرکتهای دانیلی-تنوا (Danieli-Tenova) استفاده خواهد شد. ظرفیت این مدول (مربوط به فاز ۱) ۲.۵ Mtpy آهن اسفنجی است. این مدول در ابتدا از ترکیب گاز طبیعی و هیدروژن سبز (تولیدشده با استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر) بهعنوان عامل احیاکننده استفاده خواهد کرد.
در سالهای بعدی با رشد تأسیسات و ظرفیت تولید هیدروژن سبز این پلنت میتواند بر پایه ۱۰۰ درصد هیدروژن به کار خود ادامه دهد. محصول این مدول احیا مستقیم بهصورت HDRI (آهن اسفنجی داغ) با دمایی بیش از ۶۰۰ درجه به کوره قوس الکتریکی نسل جدید این پلنت شارژ خواهد شد که باعث کاهش چشمگیر مصرف انرژی در این کوره خواهد شد. همچنین محصول دیگر مدول احیا HBI است که برای اهداف ذخیرهسازی یا صادرات میتواند استفاده شود. هرچند این مدول قابلیت کار با ۱۰۰ درصد هیدروژن بهعنوان گاز احیاکننده را دارد، ولی احتمال دارد به دلایل فنی و متالورژیکی ترکیب بهینه از هیدروژن و گاز طبیعی بهعنوان شارژ عمال احیاکننده استفاده شود. دلیل این امر میتواند دسترسی به حداقل بهینه کربن در محصول آهن اسفنجی باشد که در فرایند ذوب به کاهش مجدد انرژی کمک خواهد کرد. البته فناوری Energiron این قابلیت را دارد که CO۲ تولیدشده در فرایند را از گازهای خروجی جذب و از آن برای کاربردهای دیگر استفاده کند که باعث کاهش بیشتر انتشار کربن کلی کارخانه و ایجاد جریان درآمد اضافی برای این مجتمع میشود. عملیات عمرانی ساخت پروژه از اواخر سال ۲۰۲۳ شروع شده و طبق برنامه زمانبندی اولیه تکمیل کارخانه احیا مستقیم در Duqm تا سال ۲۰۲۶ در نظر گرفته شده است. میزان سرمایهگذاری موردنیاز برای این پروژه چیزی حدود ۳ میلیارد دلار برآورد شده است. تخمین زده میشود که این پلنت پس از دستیابی به چشمانداز تعریفشده در زمینه تولید و مصرف پایدار انرژی بهطور کامل به میزان ۱۲ میلیون تن در سال در کاهش انتشار CO۲ نقش داشته باشد.