تاریخ: ۲۲ دی ۱۴۰۳ ، ساعت ۰۳:۳۰
بازدید: ۸۴
کد خبر: ۳۶۴۸۱۵
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
نشست چالش‌های تامین ماشین‌آلات معدنی به همت انجمن مس ایران برگزار شد؛

ضرورت ورود ماشین‌آلات برای توسعه معادن/ مطالعات موردی در خصوص چالش‌های تامین ماشین آلات معدنی (بخش دوم)

ضرورت ورود ماشین‌آلات برای توسعه معادن/ مطالعات موردی در خصوص چالش‌های تامین ماشین آلات معدنی (بخش دوم)
‌می‌متالز - تولید و تامین ماشین‌آلات معدنی در بخش‌های مختلف از جمله اکتشاف، حفاری، استخراج و … به یکی از دغدغه‌های اصلی فعالان بخش معدن بدل شده است. کمبود در تامین ماشین آلات معدنی عملا مسیر تولید و توسعه را در حوزه معدن کند کرده است و به یکی از گلوگاه‌های اصلی مانع از تحقق اهداف توسعه‌ای این بخش بدل شده است.

توسعه فعالیت‌های معدنی یکی از اهداف مهم در برنامه پنج ساله هفتم توسعه

به گزارش می‌متالز، دکتر «ابوالفضل صالح‌آبادی» دبیر انجمن مس ایران در این نشست عنوان کرد: توسعه فعالیت‌های معدنی یکی از اهداف مهم در برنامه پنج ساله هفتم توسعه است. حدود ۳۰ درصد از هدف‌گذاری‌های توسعه بخش معدن، با اتکا به ظرفیت‌های صنعت مس محقق خواهد شد. انجمن مس می‌تواند نقطه نظرات فعالان این زنجیره را در حوزه‌های مختلف گردآوری و نقش مطالبه‌گری را در خصوص درخواست‌های صنعت‌گران، بازی کند. البته از فعالان این زنجیره درخواست می‌شود ضمن بیان مشکلات و کاستی‌ها، راهکار‌های مدنظر خود برای رفع مشکلات را هم ارائه کنند.

دبیر انجمن مس ایران اظهار کرد: بر اساس فرمایشات رهبر معظم انقلاب، تحقق ۱۳ درصدی در حوزه معدن، الزامی است. برآورد می‌شود که مس سهم ۳۰ درصدی از تحقق رشد ۱۳ درصدی معادن را در اختیار داشته باشد. بر همین اساس نیز برای تولید ۸۰۰ هزار تن کاتد مس و ۶۰۰ هزار تن محصول صنایع پایین‌دستی در پایان برنامه هفتم توسعه، هدف‌گذاری شده است. انجمن مس نیز فراتر از برنامه یاد شده، برنامه‌ریزی کرده است تا در سال ۱۴۰۸، اهداف بخش معدن محقق شود.

وی افزود: بخش بزرگی از تحقق اهداف یاد شده نیازمند اصلاح قوانین و مقررات‌گذاری و سیاست‌گذاری است. مشکلات یاد شده به چالش‌های کلیدی صنایع تبدیل شده و رفع آنها ضروری و حتی حیاتی است.

دبیر انجمن مس اشاره کرد: بخش خصوصی از پیش‌نیاز‌ها و بنیاد‌های تحقق اهداف توسعه‌ای در حوزه معدن و صنایع وابسته به آن است. چنانچه مشکلات ما مورد توجه قرار نگیرد، هدف‌گذاری‌های یاد شده محقق نمی‌شود. از سیاست‌گذار انتظار می‌رود در رویکرد خود از بخش خصوصی حمایت کند.

سیاست‌های اتخاذ شده؛ عملا مانع ورود تجهیزات

دکتر «سیدسهراب حسینی» دبیر کمیته ماشین‌آلات و تجهیزات انجمن مس ایران در پایان این نشست اظهار کرد: اجرای فعالیت‌های اکتشافی نیازمند تامین تجهیزات و ماشین‌‌آلات معدنی است، با این‌ وجود سیاست‌های اتخاذ شده در این بخش عملا مانع ورود تجهیزات یاد شده به کشور بوده و مسیر توسعه فعالیت‌های معدنی را متوقف کرده است. از سال ۱۳۹۶ شاهد بروز ممنوعیت در واردات ماشین‌‌آلات معدنی به کشور بودیم. این محدودیت اجرای بسیاری از فعالیت‌های معدنی را متوقف یا کند و ضربه جدی به اقتصاد این بخش تحمیل کرد.

وی افزود: برای برون‌رفت از این شرایط اقداماتی ترتیب داده شد. در درجه نخست پس از بروز بحران موردبحث فهرست‌بهایی از قیمت فعالیت‌های حفاری تعیین شد. این فهرست‌بها در همکاری با اتحادیه حفاران و ذی‌نفعان همه بخش‌ها ایجاد و سازمان برنامه در سال ۱۴۰۱، برای نخستین مرتبه، آن را تایید کرد. در ادامه مقرر شد با توجه به ممنوعیت ورود ماشین‌‌آلات حفاری به کشور و نیاز روزافزون حوزه معدن به این تجهیزات، شرکت ملی مس به این حوزه ورود کند و برای یک دوره، واردات این تجهیزات را برای رفع کمبود‌ها برعهده بگیرد. هرچند در این مسیر نیز مشکلات بسیاری حاصل شد.

وی افزود: تولید داخل و تلاش برای ارتقا آن، یکی از مهم‌ترین محور‌های مورد توجه در فرآیند سیاست‌گذاری طی سال‌های گذشته بوده است. بر همین‌ اساس نیز تعدادی ماشین‌‌آلات معدنی تولید شده و ظرفیت تولید صنایع داخلی، مستندسازی شدند. در ادامه ماشین‌آلات و تجهیزات ساخت داخل، پیش‌خرید شدند و برای تامین مابقی نیاز کشور، مجوز واردات دریافت شد. در واقع برای تامین نیاز داخلی با اتکا به ظرفیت‌های کشور، تلاش گسترده‌ای ترتیب داده شد.

منبع: انجمن مس ایران

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده