به گزارش میمتالز، با توجه به آنچه در بازار سرمایه میگذرد، احتمالا در کوتاه مدت (چند روز) بورس میتواند افزایشی باشد، اما تداوم مسیر صعودی بازار منوط به ادامهدار بودن قیمت دلار توافقی است تا با اتکا به چنین اتفاقی بازار بتواند رشد کند. رشد نرخ دلار توافقی به اندازهای بر بازار سرمایه تاثیر گذار بوده که برخی، عملکرد این متغیر را همپای کاهش ریسکهای سیاسی میپندارند؛ موضوعی که البته پیش از این نیز انتظار میرفت.
اما از سویی تاثیر تغییرات سیاسی و اقتصادی از عوامل کلیدی در پیشبینی ناپذیری روند آینده بازار است؛ بهویژه اینکه ثبات سیاسی و اقتصادی کشور با روی کار آمدن ترامپ و سناریوهای بدبینانه در خصوص واکنش احتمالی بازارها بهخصوص دلار آزاد، میتواند از «مختصات قطعیت ها» خارج شود. برخی گمانه زنیها از افزایش بازدهی در داراییهایی نظیر دلار و طلا بعد از بهمنماه و حضور ترامپ در کاخسفید حکایت دارند. از اینرو انتظار میرود با نزدیک شدن به روزهای سیاسی حساس، بازار سهام واکنشهای کوتاه مدت منفی را تجربه کند.
با این حال، اگر تنشهای سیاسی ادامه نیابد و اصلاحات قیمتی در بازار به شکل موجهای کوتاه مدت بماند، وضعیت مذکور میتواند به منزله فرصتی دوباره برای ورود پولهای جدید به بازار تلقی شود. بورس تا نزدیکترین هدف خود، یعنی کانال ۳میلیون واحد حدود ۲درصد فاصله دارد. این سناریوها تاریخ انقضای کوتاهمدت دارند، اما به هر روی احتمال عبور از این مرز روانی مهم به شکل متفاوتی وجود دارد. با رشد شاخص هموزن برخی انتظار دارند شاخص سازان میدان را برای سهام متوسط و کوچک بازار خالی کنند؛ به طوری که شاخص کل با اصلاح موقت و جزئی روبه رو شود. در این سناریو پس از ثبت بازدهی بالا توسط سبدهای فعال در بازار و افزایش اعتماد عمومی، پولهای حقیقی جدیدی وارد گردونه معاملات میشود.
در سناریویی دیگر، این فرض وجود دارد که با داغ نگهداشتن تنور دادوستدهای سهام کوچک، شاخص کل بتواند با قدرت از ۳میلیون واحد نیز عبور کند. این سناریو درحالی قابلیت تحقق دارد که همچنان P/E بازار در محدودههای مناسبی قرار دارد. همچنین هر خبر مثبت سیاسی در راستای کاهش تنش، به کمک این سناریو خواهد آمد. هفته جاری برای بورسبازان بسیار مهم محسوب میشود. چرایی این موضوع به وجود هیجان در آستانه رسیدن به کانال ۳میلیون واحدی و نزدیک شدن به ورود دونالد ترامپ به کاخسفید بازمیگردد. درحال حاضر دلار درگیر حباب بوده و ارزش واقعی ریال نیز در حال کاهش است. در حالت کلی و در فضای تحریمی ممکن است شرکتها دچار مشکل تولید شوند و ریسک دارایی مالی در چنین فضایی به طور کلی افزایش پیدا کند. در چنین شرایطی شاید بازار سهام نتواند بازار برندهای در نظر گرفته شود. کمااینکه نباید از این نکته بگذریم که در سالهای اخیر تالار شیشهای تحت تاثیر متغیرهای سیاسی و تحریمها بارها تغییر فاز داده است.
منبع: دنیای اقتصاد