به گزارش میمتالز، شرکت فولاد سیرجان ایرانیان با نماد "سیسکو" در ماه اخیر در بازار بورس ایران عرضه شد و علیرغم استقبال خوب از آن به دلیل رقمی که به هر شخص تعلق میگرفت، بازده قیمتی چندان مناسبی در کوتاه مدت نداشت و اکنون تنها ۱۰ درصد از قیمت عرضه اولیه بالاتر ایستاده است. اما در این مطلب قصد داریم به مقایسه این شرکت با دیگر شرکتهای حوزه این صنعت بپردازیم و جایگاه این شرکت را در صنعت با جزئیات بیشتری مشخص کنیم.
سیسکو از تولیدکنندگان شمش فولاد، گندله و کنسانتره سنگ آهن است. کنسانتره اغلب توسط شرکتهای معدنی مانند چادرملو و گلگهر تولید میشود و در بین شرکتهای فولادی سیسکو تقریبا تنها شرکتی است که کنسانتره را به عنوان یک محصول اصی تولید میکند. در جدول زیر تولیدات شرکتهای فولادی را به تفکیک مشاهده خواهید کرد:
تولیدکنندگان شمش فولادی تعداد زیادی شرکت را تولید میشوند، ولی گندله توسط سیسکو، فخوز و فخاس و کنسانتره توسط سیسکو تولید میگردد.
فولاد مبارکه اصفهان با اختلاف بیشترین ارزش بازار را در این گروه در اختیار دارد و به طور کلی فولاد پس از هلدینگ خلیج فارس و صنایع ملی مس سومین شرکت بزرگ بازار است. سیسکو با ارزش ۳۱ همت رتبه ۶ام از ۱۵ شرکت را در اختیار دارد و جزو شرکتهای متوسط این صنعت و بازار محسوب میشود. پس از فولاد مبارکه، فولاد خوزستان، جهان فولاد سیرجان، ذوب آهن اصفهان در رتبههای بعدی قرار دارند. کوچکترین شرکتهای صنعت نیز فرود و فجر و کویر میباشند. در جدول زیر شرکتها را به ترتیب ارزش بازار و بازار هر شرکت (بورس یا فرابورس) را به ترتیب مشاهده میکنید.
در ادامه به بررسی و مقایسه نسبتهای ارزش بازار شرکتها یعنی P/E، P/S و EV/EBIT میپردازیم. فولاد سیرجان از این نظر جزو شرکتهای ارزنده بازار به حساب نمیآید و در میانههای جدول ایستاده است. از این نظر فولاد خراسان (فخاس)، فولاد سبزوار (فسبزوار)، فجر امیرکبیر کاشان (فجر) و فولاد مبارکه اصفهان (فولاد) شرایط بهتری دارند و ارزندهتر هستند. ذوب آهن اصفهان به دلیل تفاوت در نوع کورهها مدتهاست زیانده است و هزینه سنگینی از جانب خرید زغال سنگ به آن وارد میشود. سایر شرکتهای فولادی از کورههای قوس الکتریک استفاده میکنند و ذوب آهن از کوره زغالسنگی. هرمز و فجهان و فغدیر هم از این نظر چندان مناسب عمل نکردهاند.
البته این صنعت در سالهای اخیر با یک چالش بزرگ نیز روبهرو بوده است، یعنی قطع برق! در سالهای اخیر ناترازی انرژی و قطع برق عملکرد این صنعت را تحت تاثیر قرار داده است، تا جایی که شرکت بزرگی مانند فولاد خوزستان در برخی فصول زیان ده شده و عملکرد آن به شدت نوسانی گردیده است. یعنی بخش زیادی از بالا بودن این نسبتها در این صنعت به دلیل مشکلات قطعی برق است. در جدول زیر شرکتهای این صنعت را بر اساس نسبتهای گفته شده مشاهده خواهید کرد:
در این بخش قصد داریم شرکتها را با توجه به ۵ فاکتور زیر مقایسه کنیم:
۱- حاشیه سود ناخالص سالانه (TTM)
۲- حاشیه سود عملیاتی سالانه (TTM)
۳- حاشیه سود خالص سالانه (TTM)
۴- حاشیه سود خالص آخرین فصل (MRQ)
۵- بازده داراییها (ROA)
۶- بازده حقوق صاحبان سهام (ROE)
در این مقایسه میتوان تقریبا فسبزوار و فولاد را بهترین شرکتها و فخوز و ذوب را دارای ضعیفترین عملکرد دانست.
سیسکو با حاشیه سود خالص ۲۰ درصدی در اواسط جدول قرار گرفته است. بیشترین حاشیه سود با اختلاف در اختیار فسبزوار و فولاد است. از دید بازدهی حقوق صاحبان سهام و بازده داراییها نیز باز هم فولاد و فسبزوار شرایط بهتری دارند.
در بازده داراییها و حقوق صاحبان سهام، اما باید به یک نکته توجه کرد، این که شرکت چه زمانی تجدید ارزیابی داده و قیمت داراییهای آن به روز شده است. برخی شرکتها مدتهاست تجدید ارزیابی ندادهاند و داراییهای ۀنها به قیمتهای قدیمی ثبت شده است و زیاد بودن ROA و ROE در آنها واقعی نیست.
نهایتا شرکتهای این گروه را با دید نرخ رشد درآمد و سود مقایسه خواهیم کرد. نرخ رشد درآمد سود سال به سال قبل، فصل به فصل قبل و فصل به فصل مشابه سال قبل را در جدول زیر میبینید:
فرود و فخاس رشد خوبی را از خود نشان دادهاند، اوضاع در بقیه شرکتها به دلیل گفته شده (قطعی برق) چندان با ثبات نیست. برخی شرکتها علیرغم رشد خوب درامد و سود در یک سال اخیر، در فصل آخر (پاییز) چندان جالب عمل نکردهاند. در برخی شرکتها شرایط برعکس است.
سیسکو نیز شرایطی مشابه با بقیه صنعت دارد و به طور کلی از میانگین صنعت ضعیفتر کار کرده است. اگر چه در یک ساله شاهد رشد ۱۷ درصدی در سود خالص ان هستیم، اما در فصل آخر هم در درآمد هم در سود خالص نسبت به فصل قبل و فصل مشابه سال قبل شاهد افت هستیم.
به طور کلی سیسکو را در قیمتهای فعلی و با شرایط فعلی نمیتوان جزو شرکتهای ارزنده صنعت از دید قیمت سهم در نظر گرفت. مشکلی که هنگام ارزشگذاری شرکت نیز توسط برخی افراد و شرکتها نیز مطرح شد و معتقد بودند سیسکو نسبتا گران قیمت ارزشگذاری و عرضه شده است. مگر اینکه به دید آینده نگر شاهد تحول و توسعه در شرکت باشیم و عقب ماندگیها نسبت به صنعت و گروه را جبران کند.
سهامدار اصلی سیسکو اکنون شرکت مادر تخصصی توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه یا همان میدکو است که ۸۴ درصد سهام آن را در اختیار دارد و صندوق بازنشستگی اندیشه زرین پاسارگاد و صندوق سرمایهگذاری لاجورد دماوند با ۴ درصد در رتبههای بعدی قرار دارند.
در نهایت سیسکو را از همه لحاظ میتوان جزو شرکتهای متوسط صنعت به حساب آورد. این که دلیل ارزشگذاری شرکت به این شکل واندازه چیست و آیا این ارزشگذاری به شکل منطقی انجام شده است یا خیر را باید در بلند مدت دید، در حال حاضر و با توجه به شرایط فعلی به نظر ارزشگذاری شرکت منطقی به نظر نمیرسد.
منبع: بورس نیوز