به گزارش میمتالز، امیرعلی امیرباقری با اشاره به روند معاملات بورس در هفتهای که گذشت اعلام کرد: مسیر حرکت بازار سهام هفته گذشته طبق پیش بینیها پیش رفت. معاملات بورس بعد از اصلاح شدیدی که تجربه کرد باید رشدی را تجربه و تا حدودی از ضرر و زیان سهامداران جبران میکرد.
پایان نزول سنگین شاخص بورس در نیمه دوم سال ٩٩ به ثبات و روند صعودی معاملات ختم شد که این اتفاق طی چند وقت اخیر توانست تا حدودی اعتماد سهامداران را بازگرداند. سهامداران نباید دیگر در انتظار شکل گیری روند صعودی سنگین باشند. اکنون دولت جدید قرار است رفتار و عملکرد را بر مبنای برخی از متغیرهای اقتصادی و سیاسی تنظیم کند که در رأس این فعالیتها کنترل تورم، تثبیت نرخ ارز و افزایش تولید واقعی اقتصاد است.
به دنبال آغاز فعالیت دولت این انتظار وجود دارد که تا چند وقت آینده ثبات نرخ ارز و بکار گیری ابزارهای کنترل تورم رخ دهد؛ بنابراین ممکن است اجرای چنین اقداماتی از سوی دولت، تاثیرگذار بر بدنه بازار باشد و روند صعودی را تحت تاثیر قرار دهد. بازار مالی کشوری که در شرایط تحریم قرار دارد براساس نرخ تورم در مدار رشد قرار میگیرد و توجه چندانی به تولید بخش واقعی صورت نمیگیرد. به نظر میرسد یکی از فعالیتهایی که قرار است دولت در دستور کار قرار دهد، جایگزینی رشد بخش عملیاتی شرکتها در برابر رشد بخش مالی ناشی از تورم آنها است.
بحثی که اعلام شده و مورد بحث قرار گرفته، استفاده از ابزارهای کنترل تورم توسط بانک مرکزی و اجرای عملیات بازار باز به شکل گسترده است که اجرای آنها بطور حتم میتواند تاثیرگذار بر کنترل تورم انتظاری باشد.
بحث بازار ارز یکی از متغیرهایی کلیدی اقتصاد است و رییس جمهور اعلام کرده بطور قطع نرخ ارز کنترل خواهد شد. رییس بانک مرکزی هم با اشاره به کاهش قیمت ارز از ٢٨ به ٢٦ هزار تومان اظهار امیدواری کرد این روند تا شکل گیری سطوح تعادلی در اقتصاد ادامه پیدا کند. در اقتصاد هم باید مانند بازار سرمایه بعد از وجود روند اصلاحی، شکل گیری ثبات و ایجاد روند صعودی رقم بخورد که به دنبال چنین اتفاقی زمینه رشد واقعی اقتصادی فراهم خواهد شد.
رشد اقتصادی مستقل از عملیات سیاسی نیست. انتظار میرود با توفیقاتی که در عرصه سیاسی رخ میدهد، بتوان به بازارهای بین المللی ورود کرد و اقتصاد دوباره از این طریق بر مدار رشد قرار بگیرد.
با توجه به رشد نسبی قیمت سهام شرکتها و نزدیک شدن به سطوح مقاومتی، ممکن است تا حدودی نوسان در بازار سهام وجود داشته باشد، اما با در نظر گرفتن هیجان سهامداران در تصمیم گیری ها، ارائه پیش بینی دقیق از روند بازار کمی دشوار است. در صورت عدم تعدیل رشد صورت گرفته، دوباره با پدیده روند سال ٩٩ مواجه خواهیم شد؛ بنابراین وجود نوسانات شدید در معاملات میتواند منجر به افزایش ریسک بازار و فرار سرمایهها شوند.
روند اصلاحی شاخص بورس گاهی به نفع بازار است و سهامداران نباید چندان نگران ایجاد چنین روندی باشند. با توجه به وضعیت حاکم بهتر است روند صعودی با زاویه کمتری رخ دهد و صعود شکل گرفته چندان سنگین نباشد.
موضوع تنوع ابزارهای سرمایه گذاری در بازار سرمایه یکی از مهمترین مسایلی است که باید مورد توجه ویژه قرار بگیرد. سرمایه گذاری سنتی برمبنای خرید سهام و فروش در قیمتهای بالاتر است. به دنبال آن با تنوع ابزارها فشار کمتری بر ابزارهای سنتی وارد میشود و بطور طبیعی سرمایه گذاران میتوانند با ترکیب این ابزارها به نرخ بازده مورد انتظار دست پیدا کنند؛ بنابراین تنوع ابزارها یکی از مهمترین نکاتی است که اکنون سیاستگذاران اقتصادی باید آن را مورد توجه قرار دهند.
مقوله برنامه ریزی میان مدت برای معاملات بازار سرمایه جزو خلاهای موجود است. این برنامه ریزی طبیعتا میتواند جهت دهی معقول و منطقی برای سرمایه گذاری بدهد البته آموزش در این زمینه بسیار مهم است که در سالهای اخیر اجرای آن در بازار و در میان سرمایه گذاران فراموش شده است. برای جذب سرمایه گذاران باید آموزش به عنوان اقدامی اولویتدار مدنظر قرار گیرد تا سهامداران بتوانند از ظرفیتهای این بازار استفاده مطلوب داشته باشند.
اکنون بازار رمز ارزها با محدودیت قانونی مواجه است به همین دلیل حجم بالای سرمایه گذاری در این بازارها توصیه نمیشود. چراکه این بازار میتواند سرمایه افراد را به مخاطره بیندازد.
بازار مسکن هم به لحاظ قیمتی به نقطه اوج رسیده که البته قیمتها هنوز به پیشواز اصلاح قیمتی نرفته اند و نمودارها نشان میدهد با نزول سنگین قیمتی مواجه نشده است.
بانکها نیز به نسبت تورم عقب هستند، اما اگر سیاستهای کنترل تورم با موفقیت همراه شود بطور حتم به عنوان یکی از گزینههای مورد اقبال سرمایه گذاران محسوب میشوند. بازار طلا و سکه تحت تاثیر نرخ ارز قرار دارد که طبق وعدهها قرار بر تثبیت نرخ ارز است، اما باید منتظر ماند و نتیجه عملکرد دولت را در این حوزه ملاحظه کرد.
معیشت مردم تا حدود زیادی گره به نرخ ارز خورده و به عنوان منشا تورم انتظاری تلقی میشود که قیمت کالاها را دستخوش تغییر میکند. در بعد جهانی هم اتفاق خاصی رخ نداده و قیمتها در ثبات نسبی قرار دارند. هر چند که تقاضای حاضر در بازارهای جهانی تا حدودی به تقاضای قبل از همه گیری کرونا بازگشته است.
منبع: بورس پرس