تاریخ: ۱۰ آذر ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۱:۰۶
بازدید: ۳۷۶
کد خبر: ۲۳۸۳۱۱
سرویس خبر : محیط زیست
رییس کمیته محیط زیست مجمع تشخیص مصلحت نظام:

وارونگی هوا؛ از تنگی نفس مردم تا تعطیلی صنایع

وارونگی هوا؛ از تنگی نفس مردم تا تعطیلی صنایع
‌می‌متالز - وارونگی هوا این روز‌ها نفس بیشتر شهر‌ها به خصوص شهر‌های صنعتی کشور را به شماره انداخته است. آسمان تیره؛ نفس مردم تنگ و صنایع تعطیل شدند. به همین بهانه در قالب مسؤولیت اجتماعی بر خود واجب دانستیم به بررسی اقدامات لازم برای عبور از این شرایط بپردازیم.

به گزارش می‌متالز، "محمد مجابی"، رییس کمیته محیط زیست مجمع تشخیص مصلحت نظام به وضعیت اسفناک آلودگی هوا در کلان‌شهر‌ها و شهر‌های صنعتی وراه‌های رفع آن اشاره کرد و گفت: برای جلوگیری از آلودگی هوا باید اصل ٥٠ قانون اساسی مورد توجه جدی قرار بگیرد، در این قانون به حفاظت از محیط زیست توجه شده و این وظیفه بر دوش آحاد جامعه قرار گرفته است.

وی اظهار داشت: بعد از قانون اساسی باید سیاست‌های کلی محیط زیست که مربوط به ابلاغیه مقام معظم رهبری است مورد توجه باشد، این سیاست‌ها در مواد قانونی متعدد به بحث‌های جلوگیری از انواع آلودگی‌ها از جمله آلودگی هوا پرداخته است.


قانونی به نام قانون هوای پاک


مجابی به وجود قانونی در کشور به نام قانون هوای پاک اشاره کرد و گفت: مهمترین بند این قانون مربوط به حامل‌های انرژی است که اعلام شده حامل‌های انرژی باید از استاندارد مناسب برخوردار باشند، رعایت این استانداردها، وظیفه تولیدکننده حامل انرژی یعنی وزارت نفت است که موظف به انجام آن خواهد بود.

رییس کمیته محیط زیست مجمع تشخیص مصلحت نظام با تأکید بر وظیفه مصرف کنندگان در کاهش آلودگی هوا گفت: در قانون، مصرف کنندگان انرژی که شامل کارخانه‌های بزرگ و نیز واحد‌های مسکونی هستند باید وظایفی مانند تعمیر موتورخانه‌ها و نیز صرفه‌جویی در انرژی را در دستور کار خود قرار دهند تا بتوان از این طریق به مراتب شاهد کاهش مصرف انرژی و نیز افت شاخص آلودگی هوا در کشور باشیم.

وی به تکالیف قانونی تولیدکننده و مصرف کننده حامل‌های انرژی اشاره کرد و گفت: علاوه بر مصرف کنندگان مسکونی، مصرف کنندگانی که از وسایل نقلیه استفاده می‌کنند و دارای آلاینده‌های متحرک هستند، ملزم به رعایت استاندارد‌هایی خواهند بود که نقش زیادی را در کاهش و افزایش آلودگی هوا دارند.

مجابی خاطرنشان کرد: البته مهمتر از تکلیفی که برای مصرف کننده وسایل نقلیه وجود دارد و باید به صورت دوره‌ای تست خودرو بدهد تا وسیله موردنظر آلاینده نباشد، تکلیف اولاتری برای خودروساز‌ها وجود دارد که آن‌ها استاندارد‌های لازم را رعایت کنند.


عوامل تاثیرگذار در افزایش آلودگی هوا


مجابی اظهار داشت: در آبان ماه سال ٩٩ با ۱۰ روز ناسالم همراه بودیم و شاخص آلودگی هوا به عددی بالاتر از ٥٠ رسید، اما در آبان ماه امسال این میزان به ١٣ روز افزایش پیدا کرد و هوا در این مدت بسیار آلوده‌تر از سال گذشته بود.

رییس کمیته محیط زیست مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: آلودگی هوا در کشور ناشی از افزایش ذرات در هوا است، این اتفاق ناشی از عواملی مختلف است که اصلی‌ترین آن به سوخت‌های سنگین بر می‌گردد.

وی با بیان اینکه آلودگی هوا در کشور در صورت عدم توجه به چند مساله جدی با مشکل جدی مواجه خواهد شد، افزود: به لحاظ اقتصادی به هیچ عنوان وضعیت خوبی را برای مصرف انرژی رعایت نمی‌کنیم.

مجابی گفت: سوخت در ایران در سبد قیمتی خانوار‌ها در جایی قرار دارد که به هیچ عنوان میزان مصرف آن مهم نیست و مصرف کنندگان توجهی به آیتم‌های میزان مصرف انرژی کالای مدنظر ندارند.

به گفته رییس کمیته محیط زیست مجمع تشخیص مصلحت نظام، در صورت مشخص بودن ارزش انرژی مصرف شده در محصولات، افراد به سمت خرید کالا‌هایی پیش می‌روند که انرژی کمتری را مصرف کرده باشند.

وی به عدم مدیریت مصرف انرژی در بخش‌های مختلف اشاره کرد و اظهار داشت: گاز به عنوان یک منبع بسیار مهم در همه خانه‌ها و مراکز تولیدی پخش شده است، در حالی که این انرژی می‌توانست به صورت متمرکز و با یک بهره وری مناسب تبدیل به برق شود و نوع مصرف به صورت کنترل شده ارتقا پیدا کند.

مجابی با بیان اینکه مسأله اقتصادی در مصرف انرژی به عنوان نخستین مساله محسوب می‌شود که باید در خصوص حامل‌های انرژی در نظر گرفته شود، گفت: در صورت عدم رفع مشکل اقتصادی برای مصرف انرژی، باقی مسایل در مسیر اصلی خود قرار نمی‌گیرند.

رییس کمیته محیط زیست مجمع تشخیص مصلحت نظام به شرایط فعلی کشور که اقتصاد انرژی در آن از وضعیت مناسبی برخوردار نیست اشاره کرد و گفت: افراد و واحد‌های تولیدی در حال مصرف بی مهابای انرژی هستند، با توجه به وجود چنین مسایلی اگر تدابیر جدی برای تهران و دیگر کلانشهر‌ها اتخاذ نشود با مشکل جدی در زمینه آلودگی هوا مواجه خواهیم شد.

وی در ادامه اشاره کرد: به عنوان نمونه تولید سیمان از عواملی محسوب می‌شود که با فعالیت خود زمینه بخش افزایش آلودگی هوا در کشور هستند.


پیشنهاد برای کاهش آلودگی هوا


وی به ارائه پیشنهاداتی برای کاهش آلودگی هوا پرداخت و گفت: برخی از پیشنهاد‌ها بلندمدت و برخی دیگر کوتاه مدت هستند، پیشنهاد بلندمدت دقیقا در سیاست کلی ابلاغیه رهبر معظم انقلاب آمده و براساس آن قانون هوای پاک تصویب شد که در این راستا اجباری شدن قانون هوای پاک به عنوان مهمترین پیشنهاد محسوب می‌شود.

به گفته مجابی، در صورت اجرایی شدن قانون هوای پاک به صورت جدی، بسیاری از مسایل و معضلات حاکم در بحث انرژی و آلودگی هوا برطرف می‌شود.

رییس کمیته محیط زیست مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: تا زمانی که اقتصاد انرژی در کشور اصلاح نشود، موتور محرک کاهش آلودگی هوا در کشور راه نمی‌افتد و نمی‌توان شاهد استفاده درست انرژی و رفع آلودگی‌ها در کشور باشیم.

وی با بیان اینکه مردم بدانند که مصرف درست انرژی در کشور و تلاش برای کاهش آلودگی هوا، مسوولیتی مشترک است که باید کمک زیادی برای رفع آن‌ها صورت بگیرد، گفت: مردم باید کاهش مصرف گاز در زمستان را در دستور کار خود قرار دهند، چراکه این موضوع می‌تواند تاثیر زیادی در کاهش آلودگی هوای کشور داشته باشد.


افت تولید گاز، مشکل اصلی نیروگاه‌ها در فصل زمستان


مجابی مشکل اصلی نیروگاه‌ها در فصل زمستان را افت تولید گاز اعلام کرد و افزود: اکنون در مرحله‌ای قرار داریم که با مصرف ٧٠٠ میلیون متر مکعب گاز همراه هستیم و متاسفانه میزان مصرف آن بر میزان تولید فزونی گرفته است.

وی به تاکید قانون هوای پاک برای استفاده از انرژی‌های نو اشاره کرد و گفت: ایران مستعد استفاده از انرژی خورشیدی است، در کشور بیش از ٢٥٠ روز آفتاب قوی وجود دارد، اما میزان مصرف انرژی خورشیدی در کشور بسیار پایین است.

مجابی با اشاره به اینکه در کشور‌های اطراف ایران مانند ترکیه بیشتر واحد‌های استفاده کننده از انرژی در حال استفاده از انرژی خورشیدی هستند، افزود: آبگرمن‌های خانگی باید به آبگرمکن خورشیدی تبدیل شود، چراکه این موضوع می‌تواند تا حد زیادی در صرفه جویی برای استفاده سوخت تاثیرگذار باشد.


اقدامات جدی در برنامه هفتم توسعه برای رفع آلودگی هوا


رییس کمیته محیط زیست مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: اکنون در حال ورود به برنامه ششم توسعه هستیم، اما قطعاً برنامه هفتم توسعه به عنوان فرصت استثنایی برای به کار گرفتن اقدامات جدی در راستای رفع مشکل سوخت و آلودگی هوا تلقی می‌شود.

وی با بیان اینکه در بخش آلودگی هوا استفاده از سوخت سبک، مناسب محیط زیست است و میزان آلایندگی آن در کشور کمتر خواهد بود، گفت: در بسیاری از کشور‌های دنیا از گازوییل به عنوان سوخت استفاده می‌کنند، اما باید به طور حتم میزان گوگرد آن کاهش یابد که در این میان در ١٠ سال گذشته میزان مازوت در گازوییل کاهش پیدا کرده است.

منبع: پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده