تاریخ: ۱۱ تير ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۶:۵۷
بازدید: ۱۲۱۵
کد خبر: ۲۶۵۵۸۴
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
رییس نظام مهندسی معدن خراسان شمالی مطرح کرد؛

معادن خراسان شمالی گرفتار هفت خان مشکلات/ چرا گواهی کشف معدن آلبلاغ برای ایمیدرو امضا نمی‌شود؟!

معادن خراسان شمالی گرفتار هفت خان مشکلات/ چرا گواهی کشف معدن آلبلاغ برای ایمیدرو امضا نمی‌شود؟!
‌می‌متالز - مهدی سجادی گفت: بهره برداری از معادن استان در حال حاضر گرفتار مشکلات بسیاری از جمله فقدان زیرساخت‌های عمرانی و مالی لازم برای اکتشاف و استخراج مواد معدنی همچنین ناکافی بودن برخی ذخایر معدنی و دخالت‌های عده‌ای خاص برای بهره برداری‌های خاص قرار گرفته است.

به گزارش می‌متالز، مهدی سجادی، رییس سازمان نظام مهندسی معدن خراسان شمالی با گرامی داشت روز صنعت و معدن اظهار کرد: بخش معدن می‌تواند از مزیت‌های مهم اقتصادی در هر منطقه از کشور باشد البته درصورتیکه به این بخش اهمیت داده شود و مشکلات پیش روی فعالیت در بخش نیز گشوده شوند.

سجادی در ادامه به آزادسازی دو پهنه جنوبی و مرکزی استان که تحت مطالعات پی جویی و شناسایی مواد معدنی سازمان‌های زمین شناسی و ایمیدرو قرار داشتند اشاره کرد و گفت: این دو پهنه در ۲۲ خرداد ماه امسال آزادسازی شدند.

وی بیان کرد: پهنه جنوبی استان که از سال ۹۶ به مساحت هفت هزار کیلومتر در گستره شهرستان‌های اسفراین و جاجرم توسط سازمان زمین شناسی کشور تحت مطالعات شناسایی مواد معدنی قرار گرفت، در سال ۹۹ این مطالعات شناسایی به پایان رسید و در این پهنه ۱۶ نقطه امیدبخش از وجود مواد معدنی سرب، روی، آهن و سیلیس شناسایی شدند.

صدور گواهی کشف برای ۲۵ نقطه امید بخش پهنه معدنی جنوب و مرکز استان


رییس نظام مهندسی معدن خراسان شمالی اعلام کرد: برای این ۱۶ نقطه امید بخش شناسایی شده، گواهی کشف برای انجام اکتشاف تفصیلی صادر شده است تا سازمان زمین شناسی کشور میزان ذخایر معدنی این مناطق امیدبخش را ارزیابی کند تا پس از آن، با برگزاری مزایده، بهره برداری از این مناطق معدنی به بخش خصوصی واگذار شوند.

سجادی همچنین خاطرنشان کرد: دیگر مناطق از این پهنه شناسایی شده که دارای مواد معدنی فلزی هستند نیز برای انجام مطالعات اکتشاف تفصیلی به بخش خصوصی واگذار می‌شود که سرمایه گذارانی نسبت به انجام آن تقاضا داده و پهنه‌های آزاد شده را ثبت کرده اند.

وی در ادامه درباره پهنه مرکزی مطالعه شده توسط سازمان ایمیدرو نیز اظهار کرد: مطالعات شناسایی مواد معدنی در این پهنه (نوار اسفراین-جاجرم-مهنان) از سال ۹۸ آغاز شد.

رییس نظام مهندسی معدن خراسان شمالی افزود: هدف اصلی از این مطالعه، شناسایی برای کشف ماده معدنی بوکسیت برای تامین نیاز ماده معدنی کارخانه آلومینای جاجرم بود.

وی گفت: با توجه به اینکه مطالعات شناسایی در این پهنه به پایان رسیده است، در این محدوده ۹ نقطه امید بخش از وجود مواد معدنی بوکسیت، سرب و روی شناسایی شدند.

سجادی بیان کرد: سازمان ایمیدرو بابت انجام اکتشافات تفصیلی، گواهی کشف در این ۹ نقطه امیدبخش را دریافت کرده است.

آلومینا جاجرم همچنان به دنبال کشف و تامین بوکسیت/معدن تاش هنوز غیر قابل بهره برداری


رییس نظام مهندسی معدن خراسان شمالی در ادامه به فعالیت مجتمع صنعتی آلومینای ایران در شهرستان جاجرم اشاره و اظهار کرد: ماده معدنی مورد نیاز کارخانه آلومینای جاجرم، بوکسیت است که ذخیره کافی از این ماده معدنی در سطح کشور وجود ندارد.

وی گفت: در حال حاضر در سطح کشور فقط ۱۵۰ میلیون تن ماده معدنی بوکسیت شناسایی و کشف شده است که بخشی از این ماده معدنی در استان‌های خراسان شمالی و سمنان وجود دارد.

سجادی بیان کرد: در حال حاضر در شهرستان جاجرم، معادن بوکسیت شناسایی شده در دست برداشت هستند که بخش سطحی آن‌ها برداشت شده اند و به برداشت عمقی رسیده اند.

وی افزود: در حال حاضر میزان باطله بخش عمقی از این معادن بسیار بالا است که این مساله قیمت تمام شده هزینه استخراج را بسیار افزایش داده است.

رییس نظام مهندسی معدن خراسان شمالی خاطرنشان کرد: البته در مناطق دیگری از خراسان شمالی از جمله در پهنه مرکزی استان نیز نقاط امیدبخشی از وجود ماده معدنی بوکسیت شناسایی شده اند که البته ذخایر آن‌ها پاسخگوی رفع نیاز واقعی این کارخانه نیستند.

وی با اشاره به معدن بوکسیت تاش در منطقه حفاظت شده خارتوران استان سمنان اعلام کرد: این معدن دارای بوکسیت با ذخایر و عیار بالا است، با این وجود، مسوولان اجرایی و تقنینی این استان اجازه برداشت برداشت از این معدن را برای تامین خوراک معدنی کارخانه دولتی آلومینای جاجرم را نمی‌دهند.

سجادی گفت: وجود این ماده معدنی در نقاط دیگری از کشور نیز شناسایی شده است، با این وجود، به علت هزینه‌های زیاد حمل و نقل تامین بوکسیت از این مناطق توجیه اقتصادی ندارد.

در عین حال، وی عنوان کرد: در حال حاضر بخشی از این نیاز معدنی از ترکیه خریداری و وارد می‌شود.

این مسوول تاکید کرد: برای اینکه فاز نخست این کارخانه بتواند به فعالیت خود ادامه دهد دولت باید گره معدن تاش سمنان را بگشاید.

چرا گواهی کشف معدن آلبلاغ برای ایمیدرو امضا نمی‌شود؟ چه کسانی اجازه نمی‌دهند؟


رییس نظام مهندسی معدن خراسان شمالی در بخش دیگری از سخن خود درباره تعیین تکلیف بهره برداری از معدن آلبلاغ در منطقه حفاظت ساریگل شهرستان اسفراین نیز اظهار کرد: در سال ۹۹ پروانه اکتشاف اولیه به منظور شناسایی مواد معدنی در منطقه آلبلاغ برای سازمان ایمیدرو صادر شد.

وی گفت: در این منطقه معدنی ۵۰۰ هزار تن ماده سرب و روی (بیشتر ماده معدنی روی) شناسایی شده است که پیش بینی می‌شود با انجام مطالعات اکتشاف تفصیلی این ذخیره به ۱۰ میلیون تن برسد.

سجادی افزود: البته وجود ۵۰۰ هزار تن سرب و روی برای راه اندازی صنعت وابسته به آن توجیه اقتصادی دارد که در طول یک دوره میان مدت این میزان از مواد معدنی سرب و روی کشف شده نیز، صنعت وابسته را پشتیبانی خواهد کرد.

وی با بیان اینکه در حال حاضر باید اکتشافات تفصیلی معدن آلبلاغ برای شناسایی ذخایر اصلی آن انجام شود، گفت: متاسفانه عده‌ای در استان در تلاش هستند که مالکیت این منطقه معدنی را از سازمان ایمیدرو بگیرند تا بدون انجام مراحل قانونی ترک تشریفات، مدیریت و بهره برداری آن به شرکت توسعه و عمران شهرستان اسفراین واگذار شود.

رییس نظام مهندسی معدن خراسان شمالی تصریح کرد: این عده با اعمال فشار بر ایمیدرو درصدد هستند تا ایمیدرو مالکیت این معدن را از طریق فروش سهام به اعضای این شرکت واگذار کند.

وی افزود: این در حالی است که بهره برداری از این معدن یا باید از طریق مزایده به بخش خصوصی واگذار شود و یا اینکه مالکیت آن از طریق عرضه سهام در بورس عرضه شود.

سجادی تاکید کرد: واگذاری این معدن بدون انجام مراحل قانونی ترک تشریفات به شرکت توسعه و عمران اسفراین با ۳۰ هزار عضو با حق عضویت هر یک به مبلغ ۶۰ هزار تومان هیچ منفعتی برای هیچیک از اعضای این شرکت را به همراه ندارد و فقط منافع عده‌ای خاص را برآورده خواهد کرد.

وی همچنین اظهار کرد: با توجه به اینکه گواهی کشف معدن آلبلاغ در ۳۰ آذر ماه سال ۱۴۰۰ در سامانه کاداستر ثبت شده است، با این وجود، این عده خاص با دخالت‌های خود اجازه نداده اند که این گواهی کشف توسط سازمان صمت استان امضا شود.

رییس نظام مهندسی معدن خراسان شمالی تصریح کرد: سازمان ایمیدرو از ۲۴ دی ماه سال ۱۴۰۰ برای امضای این گواهی کشف معطل مانده است که این وضعیت به ضرر استان است.

وی با تاکید بر این نکته که این معدن، دولتی است، این سوال را مطرح کرد: چرا سازمان‌های نظارتی و بازرسی استان به حل این مساله ورود نمی‌کنند و چرا سازمان صمت استان این گواهی کشف را امضا نمی‌کند تا ایمیدرو به فعالیت اکتشافی خود در آلبلاغ بپردازد؟

سجادی همچنین تصریح کرد: متاسفانه حل این مساله و تعیین تکلیف این معدن نیز در سفر رییس جمهور امکان طرح موضوع نیافت.

۵۰ درصد از پروانه بهره برداری معدنی غیر فعال، در حبس دارندگان

رییس نظام مهندسی معدن خراسان شمالی در بخش دیگری از سخن خود درباره دیگر واحد‌های معدنی استان اظهار کرد: در حال حاضر در استان در حدود ۲۷۰ پروانه بهره برداری معدنی وجود دارد که ۵۰ درصد از این پروانه‌های بهره برداری غیر فعال هستند.

وی با اشاره به اینکه دوره اعتبار پروانه‌های بهره برداری ۱۰ ساله است، افزود: بیشتر این پروانه‌های بهره برداری طی مدت سه تا چهار سال غیر فعال بوده اند.

سجادی گفت: بیشتر این پروانه‌های بهره برداری معدنی در زمینه استخراج مواد معدنی سنگ‌های تزئینی، مصالح ساختمانی و مواد معدنی فلزی از جمله مس صادر شده اند.

وی یادآور شد: بر اساس قانون، درصورتیکه واحد معدنی به مدت شش ماه غیر فعال باقی بماند باید محدوده معدنی از دارنده پروانه بهره برداری پس گرفته شود که متاسفانه در استان با استدلال حمایت از تولید و سرمایه گذاری، این مهلت قانونی در استان اجرایی نمی‌شود.

رییس نظام مهندسی معدن خراسان شمالی گفت: تا زمانیکه به ماده ۲۰ قانون معادن عمل نشود، پروانه بهره برداری غیر فعال در حبس دارنده باقی می‌ماند که شاید این پروانه با قیمت‌های کلان نیز خرید و فروش بشوند و این در حالی است که پروانه‌های معدنی غیرفعال باید طی مهلت مقرر قانونی از طریق مزایده به سرمایه گذار جدید واگذار شوند تا سرمایه گذاری و عملیات استخراج مواد معدنی انجام شود.

وی تصریح کرد: قیمت بالای ماشین آلات معدنی، بنیه مالی ضعیف سرمایه گذاران، به روز نشدن ماشین آلات معدنی، فقدان زیرساخت‌های لازم مورد نیاز در بخش معدن همچنین فقدان واحد‌های فرآوری در بخش معدن، قیمت بالای حمل و نقل از مهمترین عوامل موثر بر غیر فعال شدن ۵۰ درصد از پروانه‌های بهره برداری معدنی در استان هستند.

سجادی خاطرنشان کرد: در عین حال، محدوده‌های معدنی دیگری نیز در استان هستند که توسط سازمان‌های اجرایی از جمله منابع طبیعی و امور عشایری به علت پروانه‌های چرای دام صادره، بلوکه شده اند و امکان بهره برداری معدنی در این محدوده‌ها به دارندگان پروانه‌های بهره برداری نمی‌دهند.

وی خواستار بازگشایی گره از این پروانه‌های حبس شده توسط بهره برداران و بازگشایی محدوده‌های بلوکه شده توسط نهاد‌های اجرایی ذی ربط شد.

منبع: شبکه اطلاع رسانی راه دانا

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده