تاریخ: ۱۶ تير ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۱:۲۸
بازدید: ۱۶۴
کد خبر: ۲۶۶۲۵۱
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی

یک ماه تا اجرای دستور مهم رئیسی/ گام آخر برای تشکیل شرکت مس آذربایجان

یک ماه تا اجرای دستور مهم رئیسی/ گام آخر برای تشکیل شرکت مس آذربایجان
‌می‌متالز - کمی بیش از یک ماه پس از دستور رئیس جمهور برای تأسیس شرکت مس آذربایجان، خبر‌ها حکایت از رسیدن این ماراتن نفس گیر به خط پایان و تحقق یکی از جدی‌ترین مطالبات مردم منطقه و استان در خصوص تزریق درآمد‌های معدن مس سونگون به آذربایجان شرقی حکایت دارد.

به گزارش می‌متالز، یک ماه پیش یعنی دقیقا دوازدهم خرداد ۱۴۰۱ بود که آیت الله ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور دولت سیزدهم در همان ساعت اولیه سفر استانی خود به آذربایجان شرقی و بعد از ورود به فرودگاه بین‌المللی شهید مدنی تبریز بلافاصله پس از مراسم کوتاه استقبال رسمی نماینده، ولی فقیه در استان و استاندار آذربایجان‌شرقی و نمایندگان مجلس، این فرودگاه را با بالگرد به مقصد ورزقان ترک کرد.

مقصد اصلی این پرواز مس سونگون و هدف از آن بازدید از این معدن به عنوان نخستین برنامه بیست و دومین سفر استانی رئیس جمهور بود، معدنی که یک درصد ذخیره مس دنیا و ۵۲ درصد ذخایر مس کشورمان را در دل خود جای داده و با ذخیره بیش از یک میلیارد تن و ذخیره قابل استخراجی در حدود ۷۹۶ میلیون تن، در منطقه‌ای کوهستانی در شمال‌غرب ایران و بر روی کمربند مس جهانی، روی ویرانه‌های روستای تخریب شده سونگون در ۱۳۰ کیلومتری تبریز و ۳۰ کیلومتری شهرستان ورزقان واقع شده و تخمین‌ها در مورد مجموع کل ذخایر قطعی، احتمالی و ممکن آن عددی در حدود یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون تن سنگ مس با عیار ۰/۶۱ درصد است.

معدنی که انتفاع مردم منطقه ورزقان و البته آذربایجان شرقی از درآمد‌های سرشار آن در دیار زرخیز آذربایجان یکی و شاید مهمترین مطالبه در جریان سفر استانی رییس دولت سیزدهم محسوب می‌شد و عزیمت بلافاصله آیت الله رئیسی به این منطقه نیز نشان از به رسمیت شناخته شدن این مطالبه بحق از سوی عالی‌ترین مقام اجرایی کشور داشت.

تعداد بازدید : 4


رئیس جمهور در جریان بازدید از مس سونگون و با حضور در جمع کارگران آن به عنوان بزرگترین معدن شمال غرب کشور در جریان مشکلات معدن و مطالبات کارگران قرار گرفت و همچنین با حضور در کارخانه تولید مس سونگون از روند استخراج و تولید این محصول معدنی بازدید و دستور تشکیل شرکت مستقل مس آذربایجان را صادر کرد، شرکتی که با وجود پیگیری‌های متعدد چندین ساله در این زمینه تا امروز سنگ اندازی و مقاومت‌های پیدا و پنهانی در مسیر شکل گیری آن صورت گرفته است.


تزریق درآمد مس سونگون به آذربایجان‌شرقی


در همین خصوص نشست پیگیری دستورات رئیس‌جمهور در جریان سفر استانی به آذربایجان‌شرقی دوشنبه هفته جاری به ریاست سید صولت مرتضوی، معاون اجرایی رئیس جمهور و سرپرست نهاد ریاست جمهوری و با حضور استاندار آذربایجان‌شرقی و مسوولان ملی و استانی در محل ساختمان کوثر نهاد ریاست جمهوری برگزار شد.

در این نشست موضوعات متعددی از جمله موضوع معدن مس سونگون در راستای آبادانی استان و بهره‌مندی مردم روستای اطراف معدن از درآمد‌های ناشی از آن مورد بحث و بررسی قرار گرفت و تصمیمات لازم اتخاذ شد.

معاون عمرانی استاندار آذربایجان شرقی نیز با اشاره به جلسات هفتگی در خصوص پیگیری مصوبات سفر استانی رئیس جمهور به خبرنگار فارس در تبریز گفت: استقلال شرکت مس یکی از مهمترین موضوعات مورد بحث در این جلسات بوده و پیرو دستور رئیس جمهور در این خصوص، راهکار و ساز و کار‌های قانونی این امر مورد بررسی قرار گرفته است.

جواد رحمتی خاطرنشان کرد: با احصاء موارد قانونی قرار شده اساسنامه این شرکت تا یک ماه آینده نگاشته و تغییرات مورد نیاز در شرکت طبق این اساسنامه انجام شود و در کنار آن دستور رئیس جمهور برای استفاده از درآمد‌های مس سونگون در دیگر بخش‌ها و پروژه‌های توسعه‌ای منطقه و استان مورد توجه قرار گرفته و بررسی قرار گرفته است.

وی با اشاره به روش‌های مورد بررسی در این زمینه افزود: حقوق دولتی معادن و استفاده از ماده ۱۴۸ مالیات‌های مستقیم برای احتساب فعالیت‌های شرکت مس سونگون در منطقه به عنوان هزینه‌های قابل قبول مالیاتی از جمله این راهکار‌ها بوده و در مورد مسوولیت‌های اجتماعی این شرکت در منطقه نیز توافقاتی صورت گرفته است.

معاون استاندار با بیان اینکه پایدار شدن بخشی از اعتبارات حقوق دولتی در بودجه سالانه از محل فعالیت‌های معدن مس سونگون از دیگر موارد طرح شده در این جلسه بود، گفته است: میزان این اعتبارات در بودجه امسال ۱۵ درصد در نظر گرفته شده بود که مقرر گردیده این اعتبارات در بودجه‌های سنواتی آینده نیز لحاظ شود که در این صورت تحول مهمی در زمینه اعتبارات استانی حاصل از درآمد‌های معدن مس اتفاق خواهد افتاد و این اعتبارات می‌تواند در طرح‌های توسعه‌ای به ویژه بخش عمرانی استان مورد استفاده قرار گیرد.

یک ماه تا اجرای دستور مهم رئیسی/ گام آخر برای تشکیل شرکت مس آذربایجان


اتمام تاسیس شرکت مس آذربایجان تا یک ماه آینده


رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان شرقی نیز با بیان این که به دنبال تاسیس شرکت مس آذربایجان هستیم، گفت: امیدواریم این مهم تا یک ماه آینده به اتمام برسد.

صابر پرنیان خاطرنشان کرد: با تاسیس شرکت مس آذربایجان ظرفیت تولید کنسانتره مس از ۳۰۰ هزار تن به یک میلیون تن و تولید مس کاتد که در حال حاضر صفر است به ۲۵۰ هزار تن افزایش خواهد یافت و در صنایع پایین دستی استان نیز یک تحول بزرگ اقتصادی ایجاد خواهد شد.

وی با بیان این که مشکل دو معدن بزرگ آذربایجان شرقی در این اواخر حل شده است، اظهار داشته است: اکنون جهت‌دهی سازمان صمت به سمت فعال کردن معادن غیرفعال و پیگیری وضعیت معادنی است که سال‌ها در دست افراد نا اهل بوده است.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان شرقی گفت: برای رفع موانع فعالیت معادن، افزایش ارزش افزوده و جلوگیری از خام فروشی جلسات هفتگی برگزار می‌شود چرا که مقام معظم رهبری نیز در سخنان خود موضوع جلوگیری از خام فروشی معادن را عنوان کردند.

گردش مالی ۳۵ هزار میلیارد تومانی مس سونگون


وی با بیان این که بخش معدن و صنایع معدنی استان مورد غفلت قرار گرفته است، اظهار کرده است: تمرکز بر روی توانمندی‌های بخش بازرگانی و معدن از مهمترین برنامه‌های اقتصادی استان است.

جپرنیان گفته است: تکمیل زنجیره تولید در مس سونگون در آینده نزدیک اثرات مثبت اقتصادی بسیار خوبی به همراه خواهد داشت به طوری که عوارض و مالیات حاصل از فروش مس سونگون تا ۳۵ هزار میلیارد تومان در سال به گردش مالی استان اضافه خواهد شد.

تحقق آرزوی چندین ساله مردم آذربایجان توسط رئیسی


وی اضافه کرد: بخش معدن یکی از اصلی‌ترین مطالبات مردم آذربایجان بود که در سفر ریاست جمهوری با توجه به اهمیت مطالبات مردم، نماینده، ولی فقیه در استان و استاندار آذربایجان‌شرقی، دستور تشکیل شرکت مس آذربایجان توسط رییس جمهور صادر شد و از این پس عواید این اقدامات به استان باز خواهد گشت.

رئیس سازمان صمت آذربایجان شرقی خاطرنشان کرد: پیگیر تمام مسائل و مشکلات معادن استان هستیم به طوری که جلسات این بخش به صورت هفتگی برگزار می‌شود و تا پایان این ماه پرونده تمام معادن مشکل دار بررسی می‌شود چرا که آذربایجان‌شرقی بهشت معادن است و یک حرکت جمعی برای تسهیل فعالیت معادن در استان آغاز شده و اقدامات ویژه‌ای در حال انجام است.

وی با بیان اینکه فعالیت معادن علاوه بر آبادانی منطقه، موجب تولید ثروت، احداث طرح‌های عمرانی و ارتقاء سطح بهداشتی و رفاهی می‌شود، گفته است: مواد معدنی پس از فرآوری و تبدیل به مواد دیگر ارزش افزوده بالایی ایجاد می‌کنند که در ادامه این روند با تولید ثروت در کشور، قدرت پول ملی افزایش می‌یابد و افزایش قدرت اقتصادی موجب بهبود معیشت مردم می‌شود.


با رصد اخبار و گزارش‌های منتشر شده پس از سفر رئیس جمهور به آذربایجان شرقی به نظر می‌رسد ماراتن طولانی و دشواری تحت عنوان «تأسیس شرکت مس آذربایجان» به عنوان مطالبه‌ای جدی از سوی مردم استان در حال رسیدن به خط پایان است و باید دید آیا پایان این ماراتن طعم شیرین انتفاع مردم آذربایجان شرقی و به ویژه منطقه محروم ورزقان از درآمد‌های سرشار این ظرفیت خدادادی معدنی را خواهد داشت یا نه.

موضوعی که متاسفانه برخی افراد و جریان‌های مشخص و خاص با طرح موضوعات انحرافی، چون آذربایجان شرقی به دنبال استفاده انحصاری از منابع معدنی سعی در تحت الشعاع قرار دادن این مطالبه جدی هستند در حالی که تنها خواسته مردم و مسوولان استان آذربایجان شرقی استفاده مردم این استان از درآمد‌های قانونی حاصل از فعالیت این معدن است، درآمد‌های قانونی، چون منابع حاصل از گردش مالی معدن مس سونگون در سیستم بانکی و یا منابع حاصل از عوارض و مالیات این معدن که هیچ یک به معنی انحصار در بهره برداری نیست.

منبع: خبرگزاری فارس

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده