
به گزارش میمتالز، تورم مسکن بهعنوان سنجهای برای تشخیص وضعیت بازار مسکن و ارزیابی تغییرات قیمت در بازار ملک، در اردیبهشتماه با روندی کند همراه بود. در همین بازه، در اردیبهشتماه ۱۴۰۴ شاخص قیمت مصرفکننده خانوارهای کشور به عدد ۳۳۶.۹ رسید که نسبت به ماه قبل، ۲.۷ درصد افزایش، نسبت به ماه مشابه سال گذشته ۳۸.۷ درصد افزایش داشته است.
پرونده اردیبهشتماه در حالی بسته شد که نشان میدهد بازار مسکن در رکودی عمیق فرو رفته است. فعالان این بازار معتقدند که افزایش انتظارات تورمی، بهویژه در بحبوحه مذاکرات ایران و آمریکا باعث شده تا بسیاری از فروشندگان از فروش واحدهای خود خودداری کنند. این در حالی است که در ماههای گذشته، بهویژه در دیماه ۱۴۰۳ بازار مسکن تحرکاتی را تجربه کرده بود.
در حال حاضر، با ورود بازار به یک فاز انتظاری، بسیاری از فروشندگان ترجیح میدهند تا مشخص شدن نتیجه مذاکرات، از فروش ملک خود صرف نظر کرده و چشم انتظار تحولات سیاسی و اقتصادی بمانند. این موضوع منجر به کاهش چشمگیر حجم معاملات در اردیبهشتماه شده و عملا بازار خرید و فروش مسکن را متوقف کرده است.
با این حال در بخش دیگری از بازار، شرایط متفاوتی در حال شکلگیری است. با وجود آنکه تورم اجارهبها در اردیبهشتماه کاهشی شده،، اما این کاهش ناچیز بوده است؛ همچنین با نزدیک شدن به فصل نقل و انتقالات و آغاز جابهجاییها در ماههای خرداد و تیر، پیشبینی میشود که بازار اجاره با موجی از تقاضا مواجه شود.
این افزایش تقاضا، در کنار تورم عمومی کشور که همچنان در سطوح بالایی قرار دارد، میتواند به رشد محسوس اجارهبها در ماههای آینده منجر شود. برخی کارشناسان بر این باورند که حتی در صورت تثبیت بازار خرید و فروش، بازار اجاره مسکن به علت ماهیت فصلی خود و نیز فشارهای معیشتی، با تورم بیشتری نسبت به ماههای قبل مواجه شود. بهویژه در کلانشهر تهران، این افزایش قیمت میتواند بیش از سایر مناطق کشور خود را نشان دهد.
در مجموع، بهنظر میرسد بازار مسکن در یک دوگانگی قرار خواهد گرفت؛ از یک سو کاهش معاملات بهدلیل فضای انتظاری بازار و از سوی دیگر، افزایش احتمالی قیمت اجاره بهدلیل تقاضای فصلی و تورم عمومی، راه بازار خرید و فروش مسکن را از بازار اجاره جدا خواهد کرد.
همچنین به نظر میرسد، تا مشخص شدن چشمانداز سیاسی کشور و تعیین تکلیف نتیجه مذاکرات، این وضعیت ناپایدار در بازار مسکن شکل بگیرد.
ضریب اهمیت مسکن در اردیبهشت سال جاری با عدد ۳۳.۹۶ واحد اعلام شد که مشابه فرودینماه بوده و تغییری نکرده است. شاخص مسکن در ماه اردیبهشت نیز به عدد ۳۱۳.۶ واحد رسید که نسبت به فروردینماه رشد داشته است.
به این ترتیب، تورم ماهانه مسکن در اردیبهشتماه کاهشی شد و به عدد ۲.۱ درصد رسید. این شاخص در فروردین سال جاری با عدد ۲.۲ درصد اعلام شده بود که افت ناچیز ۰.۱ درصدی را نسبت به ماه گذشته نشان میدهد.
تورم نقطه به نقطه نیز در دومین ماه از سال ۱۴۰۳ کاهش یافت و به عدد ۳۷ درصد رسید. این در حالی است که این شاخص، در فرودینماه سال جاری، با عدد ۳۷.۷ درصد اعلام شده بود.
همچنین تورم سالانه مسکن در ماه اردیبهشت با عدد ۳۹.۵ درصد اعلام شد که نسبت به ماه گذشته کاهش داشته است. این شاخص در فروردین با عدد ۴۰ درصد به ثبت رسیده بود.
شاخص تورم مسکن در دومین ماه از سال جاری با عدد ۳۱۳.۶ واحد به ثبت رسیده است. این در حالی است که این شاخص در ماه گذشته با عدد ۳۰۷.۲ واحد اعلام شده بود؛ بنابراین این شاخص نسبت به ماه گذشته رشد ۲.۱ درصدی را تجریه کرده است.
طبق بررسیهای انجام شده از دادههای مرکز آمار، در اردیبهشتماه ۱۴۰۴ متوسط قیمت هر متر مسکونی در شهر تهران باید به ۱۱۴ میلیون و ۷۴۰ هزار تومان رسیده باشد.
ضریب اهمیت اجاره مسکن اردیبهشتماه سال جاری با عدد ۳۳.۶۰ واحد اعلام شد که مشابه ماه گذشته بوده و تغییری نکرده است. شاخص اجاره نیز در اردیبهشت به عدد ۳۱۲.۶ واحد رسید که نسبت به ماه گذشته رشد کرده است. این شاخص در فروردین سال جاری با عدد ۳۰۶.۴ واحد اعلام شده بود.
تورم ماهانه اجاره مسکن در دومین ماه از سال با عدد دو درصد به ثبت رسید؛ این در حالی است که این شاخص در ماه گذشته ۲.۱ درصد اعلام شده بود؛ بنابراین تورم اجاره مسکن افت محدود ۰.۱ درصدی را نسبت به ماه قبل ثبت کرده است.
تورم نقطه به نقطه اجاره مسکن نیز در اردیبهشتماه به عدد ۳۶.۹ درصد رسید. این شاخص در فروردین با عدد ۳۷.۶ درصد اعلام شده بود که افت تورم نقطه به نقطه را نشان میدهد.
همچنین تورم سالانه اجاره نیز با عدد ۳۹.۵ درصد اعلام شده است. این در حالی است که این شاخص در ماه گذشته با عدد ۴۰ درصد ثبت شده بود که از کاهش نیم درصدی شتاب رشد قیمتها در دومین ماه از سال ۱۴۰۴ حکایت دارد.
منبع: تجارت نیوز