تاریخ: ۰۹ اسفند ۱۴۰۰ ، ساعت ۲۰:۲۸
بازدید: ۲۷۱
کد خبر: ۲۵۰۲۱۰
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

معادن مازندران، اندرخمِ کوچه ایمنی!

معادن مازندران، اندرخمِ کوچه ایمنی!
‌می‌متالز - کار در معدن در تمام دنیا، به عنوان سخت‌ترین حرفه شناخته می‌شود. کار کردن شبانه روزی در مکان‌هایی تاریک و نمور برای استحصالِ مواد اولیه مصالح ساختمانی و ... واقعا از هرکسی ساخته نیست و بسیاری از ما حتی در صورتِ دریافتِ دستمزد‌های بسیار عالی هم حاضر به معدن‌کاوی نیستیم، چه رسد به اینکه بابتِ آنهمه سختی و مشقت، فقط چندرغاز کف دست‌مان بگذارند و تازه برای دریافت همان چندرغاز، جان‌مان را هم کف دست‌مان بگیریم!

به گزارش می‌متالز، وقوعِ انفجار در معدن زغال سنگ چمستان نور که بر اثرِ آن یک کارگرِ جوانِ ۲۷ ساله کشته و یک کارگر جوانِ ۲۴ ساله دیگر نیز دچار سوختگی شدید شد، اولین اتفاق تلخ از این دست نبوده و آخرینِ آن هم نخواهد بود.
سالانه تعداد زیادی از معدن‌کاوان در ایران و مازندران که بخش قابل توجهی از آنان را نیز جوانان تشکیل می‌دهند بر اثر عدم رعایت حداقل‌های ایمنی کار در معدن، جان خود را از دست می‌دهند.
یکی از تلخ‌ترین حوادث معدنی ایران حادثه تلخ زمستان یورت استان گلستان بود که ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۶ رخ داد و منجر به جان باختن ۴۳ کارگر معدن شد. اما به جز این واقعه دردناک همواره حوادث معدنی دیگری در کشور رخ می‌دهند که به دلیل کم بودن تعداد مصدومان و قربانیان کمتر به چشم می‌آیند. آخرین حادثه معدنی رخ داده در ایران مربوط به تونل شماره ۴۲ معدن بزرگ طزره در استان سمنان بود که ۱۱ اردیبهشت رخ داد و جان دو کارگر معدن را گرفت. مازندران هم یکی از استان‌هایی است که حوادث معدنی متعددی در آن رخ می‌دهد و طی چند سال اخیر قربانیان و مصدومانی هم داشت.


آمار حوادث معدنی مازندران در ۵ سال


بر اساس آمار‌های ثبت شده در نظام مهندسی معدن مازندران، از سال ۱۳۹۵ تا پایان سال ۱۳۹۹ در این استان دست‌کم ۲۲ حادثه در معادن این استان رخ داد که حاصل آن‌ها جان باختن ۱۲ کارگر معدن و مصدوم شدن ۲۵ نفر بود. به استناد این آمارها، سال ۱۳۹۵ فقط یک حادثه در معادن این استان رخ داد که منجر به فوت یک کارگر معدن شد. سال ۱۳۹۶ هم دو حادثه اتفاق افتاد که دو فوتی و یک مصدوم داشت. سهم سال ۱۳۹۷ چهار حادثه با دو فوتی و چهار مصدوم بود، اما بیشترین تعداد حوادث معدنی مازندران طی سال‌های اخیر مربوط به سال ۱۳۹۸ است که ۱۱ حادثه رخ داد که هفت قربانی و ۱۶ مصدوم در پی داشت. پارسال نیز چهار حادثه در معادن مازندران رخ داد که چهار مصدوم بر جای گذاشت.
نگاهی به جزئیات این حوادث معدنی مازندران طی پنج سال اخیر نشان می‌دهد که عمده حوادث مربوط به معادن زغال‌سنگ بودند. از ۲۲ حادثه معدنی در مازندران که طی سال‌های ۱۳۹۵ تا پایان ۱۳۹۹ رخ داد ۱۲ حادثه مربوط به معادن زغال‌سنگ بود که ۱۶ مصدوم و هشت قربانی بر جای گذاشت.
از نظر توزیع زمانی حوادث معدنی مازندران نیز مانند بسیاری از نقاط کشور بیشترین حوادث طی پنج سال اخیر در بهار و تابستان رخ داده است؛ به طوری که در هر کدام از فصل‌های بهار و تابستان ۶ حادثه و در فصول پاییز و زمستان نیز پنج حادثه رخ داد. به عبارتی دیگر ۱۲ حادثه در نیمه نخست سال‌های ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۹ و ۱۰ حادثه هم در نیمه دوم این سال‌ها در معادن مازندران ثبت شد.


معادن زیرزمینی، با ثبت بیشترین حوادث


طبق آمار‌های نظام مهندسی معدن، از حدود ۲۵۰ معدن ثبت شده در مازندران نزدیک به ۱۰۰ معدن فعالند که بیشتر آن‌ها معادن روباز شن و ماسه هستند و سهم معادن زغال‌سنگ ۲۰ معدن است. با این حساب اگر سهم بالای مصدومان و قربانیان حوادث معدنی مربوط به معادن زغال‌سنگ مازندران طی پنج سال اخیر را در مقابل پایین‌تر بودن این معادن نسبت به معادن روباز قرار دهیم، ناایمن بودن این معادن بیشتر به چشم می‌آید، چرا که ۱۲ حادثه از ۲۲ حادثه معدنی در مازندران و ۲۴ کشته و مصدوم از ۳۷ قربانی و مجروح حوادث معدنی مازندران طی بازه زمانی یاد شده، مربوط به ۲۰ معدن از ۱۰۰ معدن فعال استان است.
کارشناسان حوزه معدن معتقدند کمبود تجهیزات ایمنی و کم‌توجهی به پروتکل‌های حرفه‌ای ایمنی معادن در کنار ضعف آموزش کارگران و بهره‌برداران برای فعالیت در معدن و همچنین استفاده از کارگران ناآشنا به کار معدن و فعالیت برخی معادن به صورت غیرمجاز از عوامل اصلی بروز حوادث معدنی در مازندران هستند و به همین دلیل از نگاه آن‌ها وضعیت ایمنی معادن مازندران چندان مناسب و مورد تایید نیست.
رییس نظام مهندسی معدن مازندران ضمن تأیید پایین بودن ضریب ایمنی معادن این استان می‌گوید: هر چند که در برخی سال‌ها تعداد حوادث، مصدومان و قربانیان حوادث معدنی مازندران کمتر از بعضی سال‌هاست، اما این به معنای بالا بودن ضریب ایمنی معادن مازندران در برخی از این سال‌ها نیست. به جز دو یا سه معدن در استان که بهره‌برداران آن برای افزایش ضریب ایمنی گام‌هایی برداشتند، در سایر معادن اتفاق چندان قابل ملاحظه‌ای رخ نداده است.
سید مجتبی مرتضوی با بیان اینکه معادن روباز و زیرزمین پروتکل‌های متفاوتی از نظر ضوابط ایمنی دارند، اظهار می‌کند: با توجه به شرایط فیزیکی معادن روباز احتمال بروز حادثه در این معادن کمتر است. به هر حال تلفاتی در این معادن هم به دلایل مختلف داشتیم. اما در معادن زغال احتمال بروز خطر بیشتر و جدی‌تر است. چون هم تعداد کارگران بیشتر است و هم مسائلی مانند بسته بودن و گازخیز بودن محیط مطرح است.
بر اساس آمار‌های موجود در حال حاضر حدود سه هزار و ۵۰۰ کارگر معدن در مازندران فعالیت می‌کنند که حدود یک‌هزار و ۵۰۰ نفر آن‌ها در معادن زغال‌سنگ استان فعال هستند. اما به گفته رییس نظام مهندسی معدن مازندران کارگرانی هم در برخی معادن استان فعالیت می‌کنند که نام‌شان به طور رسمی در آمار‌ها ثبت نشده است.
مرتضوی وجود برخی معادن زغال غیرمجاز در استان را نیز تأیید می‌کند و می‌افزاید: متأسفانه این موضوع صحت دارد. ضمن اینکه تعداد کارگران معادن در استان هم به دلیل فعالیت این معادن و ثبت نشدن نام کارگران فعال در معادن غیرمجاز یا حتی استفاده از کارگرانی بدون قرارداد و لیست بیمه در برخی معادن به طور دقیق در دسترس نیست.


آموزش، حلقه مفقوده در حوزه معادن


رییس نظام مهندسی معدن مازندران درباره تجهیزات ایمنی معادن زیرزمینی مازندران تصریح می‌کند: برای نمونه وجود خودنجات یک الزام در این معادن است، اما معادن ما یا خودنجات ندارند یا اگر هم داشته باشند تاریخ مصرف‌شان گذشته است.
بسیاری از معادن ما گازسنج ندارند و دستگاه‌های تهویه نیز که نقش بسیار مهمی در معادن زیرزمینی دارند در این معادن استاندارد نیستند. در معادن مازندران برخی تجهیزات ایمنی سال‌هاست که تعویض نشده‌اند. حتی بسیاری از کارگران کار با خودنجات را بلد نیستند. متأسفانه ضعف تجهیزات ایمنی را از کفش و کلاه ایمنی تا تجهیزات فنی معدن شاهد هستیم.
مرتضوی یکی دیگر از چالش‌های حوزه معدن در مازندران را ضعف آموزش بیان می‌کند و می‌افزاید: جای خالی آموزش برای مدیران، بهره‌برداران و کارگران در معادن مازندران کاملا احساس می‌شود. نظام مهندسی معدن می‌تواند برای برگزاری دوره‌های آموزشی کمک کند و برنامه‌ریزی داشته باشد، اما متأسفانه تا زمانی که بهره‌بردار بخش خصوصی مجبور نشود برای آموزش اقدام نمی‌کند، در حالی که کارگر معدن پیش از ورود به معدن باید آموزش‌های حرفه‌ای لازم را ببیند و بعد برای استخراج وارد تونل شود.
این مسوول با تأکید بر ضرورت ورود جدی ادارات کار و صمت برای مجاب کردن بهره‌برداران معادن به منظور جدی گرفتن آموزش کارگران، خاطرنشان می‌کند: تجربه ثابت کرده تا زمانی که از مرکز به بهره‌برداران فشار وارد نشود برای حضور در دوره‌های آموزشی استقبال نمی‌کنند، در حالی که با آموزش دادن کارگران و مدیران می‌توان تا ۴۰ درصد خطر‌های معادن را در استان کاهش داد.

منبع: خبر شمال

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده