تاریخ: ۱۷ دی ۱۴۰۱ ، ساعت ۰۸:۲۲
بازدید: ۲۵۵
کد خبر: ۲۸۷۲۹۱
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی

نقش طلایی استان کردستان در اقتصاد ایران/ ۵۰ درصد طلای کشور در کردستان تولید می‌شود

نقش طلایی استان کردستان در اقتصاد ایران/ ۵۰ درصد طلای کشور در کردستان تولید می‌شود
‌می‌متالز - مدیرکل صنعت، معدن و تجارت کردستان ضمن اشاره به تولید ۵۰ درصد طلای کشور در کردستان، از برگزاری مزایده برای احیای ۱۳۲ واحد معدنی راکد خبر داد.

به گزارش می‌متالز، کردستان یکی از استان‌های برخوردار از منابع خدادادی و ظرفیت‌های بالقوه زیاد در زمینه صنعت، معدن و کشاورزی و مرز است و به واسطه مرزی بودن و داشتن مرز‌های بین‌المللی و بازارچه‌های مرزی زمینه رونق تجارت و اقتصاد در این استان فراهم است.

۵۷۴ میلیون تن ذخیره معدنی، کردستان را در زمره استان‌های معدنی کشور قرار داده است به گونه‌ای که در حال حاضر ۵۰ درصد طلای کشور در این استان استخراج و تولید می‌شود.

برای آشنایی بیشتر با پتانسیل‌های بخش صنعت، معدن و تجارت کردستان با بختیار خلیقی مدیرکل صمت استان گفت‌وگویی انجام داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید...

خلیقی احیای واحد‌های صنعتی و معدنی را از برنامه‌های جدی سازمان صمت کردستان دانست و از احیای کارخانه فولاد زاگرس قروه به عنوان یکی از آروز‌های دیرینه مردم استان و تلاش برای احیای واحد‌های معدنی راکد در استان خبر داد.


شعار امسال و شاید بیشتر سال‌های گذشته به زیربخش‌های سازمان شما برمی‌گردد، چه برنامه‌ای برای تحقق اهداف مدنظر شعار سال جاری دارید؟


امسال از طرف مقام معظم رهبری به نام سال «تولید، دانش‌بنیان، اشتغال‌آفرین» نامگذاری شد هر چند در طول سالیان گذشته همواره دغدغه تولید برای تحقق شعار سال و اشتغال مورد تاکید قرار گرفته است.

تولید زمینه‌ساز رشد اقتصادی و اشتغال و به دنبال آن خود به خود باعث کاهش تورم شده و اعتماد به نفس ملی در جامعه افزایش پیدا می‌کند به همین دلیل، سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان در راستای تحقق اهداف تعیین‌شده در شعار سال سندی به عنوان اهداف و برنامه‌ها و الزامات تدوین کرده است.


افتتاح ۵ طرح از ۱۷ طرح زنجیره فولاد در کردستان

نقش طلایی استان کردستان در اقتصاد ایران/ ۵۰ درصد طلای کشور در کردستان تولید می‌شود

میزان سرمایه‌گذاری و اشتغال ایجاد شده توسط بخش صنعت در کردستان را برای مخاطبان توضیح دهید.


تاکنون ۹۶۶ واحد صنعتی در استان موفق به اخذ پروانه بهره‌برداری شده‌اند و میزان سرمایه‌گذاری انجام شده در این واحد‌ها ۴۴ هزار و ۲۸ میلیارد ریال بوده که توانسته برای ۱۹ هزار و ۵۰۰ نفر شغل ایجاد کند.

از تعداد واحد‌های صنعتی استان ۶۳۳ واحد فعال، ۱۶۵ واحد غیرفعال و ۱۹۸ واحد نیز به صورت نیمه‌فعال است که مهم‌ترین واحد‌های صنعتی استان، پتروشیمی کردستان، لاستیک بارز، کارخانه سیمان، شرکت معدنی طلای زرکوه، تراکتورسازی، آرامش خاورمیانه، کیمیامعادن سپاهان، کاشی کسری، سقزسازی و شرکت توتون آپادانا است.

در جهت سرمایه‌گذاری برای واحد‌های صنعتی تاکنون جواز یک هزار و ۹۵۰ طرح صنعتی با پیش‌بینی اشتغالزایی برای ۳۰ هزار و ۷۹۳ صادر شده است که با این اقدامات بتوان اشتغالزایی واقعی را محقق کرد.

برای عملیاتی‌شدن اشتغالزایی مدنظر در واحد‌های صنعتی مذکور مهم‌ترین طرح‌های صنعتی و توسعه‌ای شامل طرح تولید ورق توسط شرکت فولاد قروه، طرح تولید آهن اسفنجی توسط شرکت فولاد کردستان در بیجا، طرح تولید آهن اسفنجی شرکت ذوب آهن سقز، تولید کنسانتره شرکت کیمیا معادن سپاهان در شهرستان بیجار، تولید گندله شرکت فولاد کاوان، تولید شمش طلا توسط شرکت توسعه طلای کردستان با سرمایه‌گذاری شستا فعال هستند.

در حال حاضر حدود ۱۷ طرح و پروژه در طرح‌های زنجیره فولاد وجود دارد که ۵ طرح آن در شهرستان‌های بیجار، سقز، قروه و دیواندره به بهره‌برداری رسیده و در مجموع کل طرح‌ها با سرمایه‌گذاری ۳۴۲ هزار و ۸۳۴ هزار میلیارد ریال برای ۴ هزار و ۳۲۱ نفر ایجاد شغل می‌کند.

بیشترین واحد‌های صنعتی فعال در استان واحد‌های کوچک و با اشتغالزایی کمتر از ۱۰ نفر هستند گرچه مهم‌ترین محور‌های بخش صنعت تقویت حمایت از صنایع خُرد و توسعه صادرات است.

پیگیری طرح‌های صنعتی پیشران از دیگر محور‌های بخش صنعت است که در شهرستان سقز علاوه بر طلای توسعه کردستان، ذخایر مناسبی از سیلیس وجود دارد که اکنون این ادره‌کل برای جذب سرمایه‌گذار‌های داخل کشور در این بخش وروده کرده و پیش‌بینی می‌شود بتوان نزدیک به ۶۰۰ نفر اشتغالزایی در این بخش شکل گیرد.


از سرگیری فعالیت شرکت فولاد زاگرس پس از ۹ سال تعطیلی

 شرکت فولاد زاگرس یکی از واحد‌های صنعتی با اشتغالزایی بالا بود که پس از چند سال تعطیلی دوباره احیا شد، چه شد که دوباره این کارخانه احیا شد؟


شرکت فولاد زاگرس قروه در زمینه ریخته‌گری فولاد فعالیت داشت و از مهم‌ترین شرکت‌های استان کردستان در بخش صنعت و تولید بود که از سال ۱۳۸۳ مجوز تولید آن سال صادر شد، اما بعد از چندین سال فعالیت در سال ۹۲ غیرفعال شد.

بازگشت به فعالیت این کارخانه از آروز‌های دیرینه ما بود که خوشبختانه با همت مسوولین استان و با سرمایه‌گذاری یک شرکت همدانی با اشتغالزایی ۴۵۰ نفر به چرخه بازگشت و فعال‌سازی شد.


تحقق ۹۱ درصدی اشتغال تعهد شده در حوزه صمت کردستان


تصویب ۲۷ طرح صنعتی در کارگروه اشتغال از اقدامات اداره‌کل صمت کردستان است که از ۸ هزار و ۹۹۲ نفر تعهد اشتغال در سامانه رصد توانسته‌ایم ۸ هزار و ۹۰ نفر معادل ۹۱ درصد از میزان تعهد در سال جاری را تحقق بخشیم.

یکی دیگر از محور‌های کاری اداره صمت کردستان جذب سرمایه‌گذار خارجی است و تلاش‌هایی از طرف مسوولین صورت گرفته تا بتوان نسبت به اشتغال‌آفرینی و تولید روی آورد و به همین جهت اکنون اقدامی در دستور کار قرار گرفته که با هماهنگی سایر دستگاه‌های دولتی، برای سرمایه‌گذاران خارجی مجوز بی‌نام صادر می‌شود و نیاز نیست که در انتظار اقدامات اداری باشند.

یکی دیگر از محور‌های صنعت، فعال‌سازی واحد‌های راکد و نیمه‌فعال است که در این زمنیه نیز در کارگروه اقتصاد مقاومتی نهادینه شده و توانسته‌ایم در سال جاری ۷ واحد راکد را به چرخه فعالیت بازگردانیم.

کردستان از ذخایر معدنی خوبی برخوردار است و در کشور جز استان‌های معدنی بشمار می‌آییم، به جزئیات این حوزه هم اشاره‌ای داشته باشید.


تاکنون ۳۵۰ فقره پروانه بهره‌برداری حوزه معدن و ۱۴۵ مورد نیز پروانه اکتشاف در کردستان صادر شده است که از مجموع تعداد معادن، ۲۱۱ واحد فعال، ۷ واحد در حال تجهیز و ۱۳۲ واحد آن غیرفعال است.

ذخیره قطعی معادن استان کردستان ۵۷۴ میلیون تن برآورد شده است


ذخیره قطعی معادن استان کردستان ۵۷۴ میلیون تن برآورد شده است و در این معادن ۱۸ گونه ماده معدنی وجود دارد که پتانسیل بسیار خوبی در استان است.


۵۰ درصد طلای کشور در معدن ساریگونی تولید می‌شود

نقش طلایی استان کردستان در اقتصاد ایران/ ۵۰ درصد طلای کشور در کردستان تولید می‌شود


آیا همانند واحد‌های صنعتی، برای احیای واحد‌های معدنی غیرفعال و راکد در استان هعم اقداماتی انجام شده است؟


بله. در راستای فعال‌سازی واحد‌های راکد حوزه معدن نیز، این واحد‌ها را وارد فاز مزایده کرده‌ایم و کسانی که برنده مزایده شوند می‌توانند فعالیت در این واحد‌ها را آغاز کنند.


۵۰ درصد طلای کشور در کردستان تولید می‌شود



از مهم‌ترین معادن، معدن طلای ساریگونی با ذخیره ۴۱ میلیون تن ذخیره قطعی و تولید سالانه ۵ تن طلای خالص که بزرگترین تولیدکننده طلای کشور است به طوری که ۵۰ درصد طلای کشور این معدن تولید می‌شود.

ظرفیت سنگ آهن شهرک بیجار ۴۴ میلیون تن ذخیره قطعی و تولید سالانه ۲ میلیون تن بزرگترین واحد تولید سنگ آهن در استان است.


آیا استان هم از درآمد‌های دولتی معادن منتفع می‌شود؟


بر اساس قانون معادن، ۱۵ درصد وصولی حقوقات دولتی باید به خزانه معین استان واریز شود که در ۹ ماهه اول امسال ۷۸۰ میلیارد تومان وصول شده و پیش‌بینی می‌شود این رقم تا پایان سال به بیش از یک هزار میلیارد تومان برسد و بتوان از این منابع در راستای بهسازی و نوسازی جاده‌های دسترسی به معادن استفاده کرد.

به همین منظور در سال جاری سازمان صمت استان توانست با هماهنگی راهداری تفاهم‌نامه‌ای برای بهسازی جاده‌های دسترسی به معادن به مبلغ ۱۲۰ میلیارد تومان در شهرستان قروه و ۶۰ میلیارد تومان در شهرستان سقز منعقد کند.

علاوه بر آن ۱۲ درصد وصولی حقوق دولتی باید به منابع طبیعی وصول شود که تا سال ۱۴۰۰ مبلغ ۲۲.۲ میلیارد تومان به استان بازگردانده شده و انتظار می‌رود بر اساس اولویت‌بندی زیرساخت‌های دسترسی به معادن و یا آسفالت جاده‌های معدن در دستور کار قرار گیرد.


بازارچه‌های مرزی فرصتی برای اشتغال مرزنشینان

نقش طلایی استان کردستان در اقتصاد ایران/ ۵۰ درصد طلای کشور در کردستان تولید می‌شود

یکی از بخش‌های مهم دیگر سازمان متبوع، بخش تجارت است که در کردستان به دلیل وجود مرز بین‌المللی باشماق باید در اقتصاد استان تاثیرگذار باشد، چه اقداماتی برای تقویت این بخش در استان صورت گرفته است؟


با توجه اهداف شعار سال، تکمیل و توسعه بازارچه‌ها و پایانه‌های مرزی، تکمیل و راه‌اندازی سایت دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی، توسعه روابط تجاری با منطقه اقلیم کردستان عراق، ساماندهی بازارچه‌های غیررسمی در زمینه واردات و ساماندهی مرزنشینان، ساماندهی شرکت‌های پخش با هدف نظام توزیع، ایجاد و توسعه مشاغل خانگی و کارگاه‌های غیرمتمرکز و کارگاه‌های پشتیبانی فرش از جمله اقدامات برنامه‌ریزی شده در استان در زمینه رونق تجارت است.

در هشت ماهه امسال در مجموع یک میلیون و ۱۱۴ هزار تن کالا به ارزش ۵۴۵ میلیون دلار از تمام گمرکات استان صادر شده و ۲۱ هزار تن به ارزش ۳۶ میلیون دلار کالا نیز از گمرکات استان وارد شده است.

مبادلات استان در هشت ماهه امسال نزدیک به ۴ میلیارد تومان بوده است


ترانزیت استان در هشت ماهه امسال به میزان یک میلیون و ۶۷۲ هزار تن به ارزش ۳ میلیارد و ۳۳۷ میلیون دلار بوده است.

سرجمع کل مبادلات استان نزدیک به ۴ میلیارد دلار بوده که حدود ۲ میلیون و ۸۰۷ هزار تن کالا بوده است.


انتفاع ۸۸ هزار مرزنشین کردستان از درآمد بازارچه‌های مرزی

نقش طلایی استان کردستان در اقتصاد ایران/ ۵۰ درصد طلای کشور در کردستان تولید می‌شود

جدای از مرز رسمی باشماق، بازارچه‌های موقت در استان هم فعالیت دارند؟


بله. در حال حاضر از میان بازارچه‌های مشترک استان با عراق فقط بازارچه مرز سیرانبند در زمینه واردات و صادرات فعال است ضمن اینکه بازارچه‌های موقت غیررسمی نیز در سیرانبند بانه، ملخورد سروآباد و خانم‌شیخان مریوان فعال است.

هدف از ایجاد این بازارچه‌ها ساماندهی مرزنشینان در شعاع ۲۰ کیلومتری نقطه صفر مرزی بوده که از سال ۹۹ فعالیت خود را آغاز کرده‌اند.

بر اساس آمار جمع‌آوری شده تا پایان آبان ماه سال جاری، تعداد خانوار‌های فعال در این بازارچه‌ها ۲۴ هزار و ۵۵۷ و تعداد جمعیتی آنان بیش از ۸۸ هزار نفر است.

در سال جاری قریب به ۳۲ میلیون دلار کالا از این بازارچه‌ها وارد کشور شده است.

منبع: خبرگزاری فارس

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت