تاریخ: ۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۲ ، ساعت ۱۹:۲۲
بازدید: ۲۲۰
کد خبر: ۳۰۲۸۰۹
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
مدیرعامل مجتمع مس سونگون ورزقان خبر داد؛

صادرات ۴ میلیارد دلاری مس سونگون در سال آینده

صادرات ۴ میلیارد دلاری مس سونگون در سال آینده
‌می‌متالز - مدیرعامل مجتمع مس سونگون ورزقان گفت: در روز‌های آتی شرکت تولیدی، معدنی و بهره برداری معادن آذربایجان تاسیس خواهد یافت و با تاسیس این شرکت سونگون از محدودیت جغرافیایی خاص خارج و به صورت پیشران توسعه در شمالغرب ایفای نقش خواهد کرد.

به گزارش می‌متالز، معبود عباس زاده، مدیرعامل مجتمع مس سونگون ورزقان در گفت و گوی اختصاصی با نصر ابتدا در خصوص استقلال مس آذربایجان گفت: اولین هدفم از زمان حضور در مجتمع مس سونگون تشکیل شرکتی بود که زنجیره را تکمیل کند؛ زنجیره‌ای که سرمایه گذاری آن هدف‌مند شود. همچنین حل شدن مسائل مالیاتی و نظام بانکی نیازمند تاسیس یک شرکت بود که در همین زمینه اولین شرکت سرمایه گذاری مجتمع مس سونگون استان آذربایجان شرقی با عنوان شرکت عمران مس ارسباران (عمار) تاسیس شد.

صادرات ۴ میلیارد دلاری مس سونگون در سال آینده

وی در ادامه افزود: حدود هشت شرکت در زنجیره ارزشی نقش داشتند، ولی در استان حضور نداشتند و پیمانکاران و مسائل بانکی آن‌ها مربوط به خارج از استان بود بنابراین تمامی این شرکت‌ها در قالب شرکت عمار تجمیع شدند و این شرکت در حال حاضر به عنوان پیمانکار اصلی مس سونگون در زنجیره ارزشی مس می‌باشد.

عباس زاده با بیان اینکه امکان طبقه بندی مشاغل در شرکت‌های کوچک وجود نداشت، خاطرنشان کرد: مطابق قانون، چون تعداد کارکنان برخی از این شرکت معمولا کمتر از ۵۰ نفر بود بنابراین امکان طبقه بندی مشاغل وجود نداشت؛ لذا با تاسیس شرکت طبقه بندی مشاغل انجام می‌شود و مسائل بانکی و مالیات آن هم در شهرستان باقی مانده است که این اقدامات اولین قدم در راستای تاسیس مس آذربایجان بود و حدود هفت ماه پیش با کسب مجوز‌های لازم از هیات مدیره انجام شده است.

صادرات ۴ میلیارد دلاری مس سونگون در سال آینده

مدیرعامل مجتمع مس سونگون با اشاره به دارایی‌های مس سونگون اظهار داشت: انتقال دارایی‌های ثابت مس سونگون به شرکت جدید یک مشکل اساسی در بحث‌های مالیاتی داشت و میزان رقم آن بسیار بالا بود که چالش بزرگی برای سهام داران ایجاد کرده بود. سهام داران موافق انتقال دارایی بودند، اما به شرط اینکه هزینه مالیاتی محاسبه شود لذا تحلیل‌های گسترده‌ای در این زمینه انجام شد که در مورد دارایی‌های موجود ادعای سهام داران قابل قبول بود، اما ادامه این روند برای دارایی‌های جدید امکان پذیر نبود بنابراین دو پروژه بزرگ استانی و کشوری که ۶۰۰ میلیون دلار ارزش داشته و جزء دارایی‌های جدید محسوب می‌شد، بایستی از ظرفیت‌های بازار سرمایه بهره مند می‌شدیم تا دارایی‌های جدید به شرکت انتقال یابد؛ بنابراین اولین مجوز شرکت سهامی عام پروژه تاریخ سرمایه توسط سونگون کسب شد و علت کسب این مجوز بزرگ هم شفافیت کامل بود.

وی در خصوص علت سوق دادن اقدامات به سمت بازار سرمایه گفت: دلیل اول این اقدام دوری ازمحدودیت مالیاتی بود. دلیل دیگر هم این بود که برای قرار گرفتن در ردیف پذیرش بایستی حداقل دو سال فعالیت می‌کرد و سود می‌داد، اما طبق قانون شرکت‌های سهام پروژه خارج از ردیف پذیرش بازار سرمایه است و در این شرایط حداقل دو سال جلوتر افتادیم. همچنین وقتی شرکتی در بازار سرمایه عرضه می‌شود بدین معنی است که صلاحیت فنی و حرفه‌ای هیات مدیره توسط بازار سرمایه تائید می‌شود. البته هدف این مجموعه کمک به تامین مالی بازار سرمایه بوده و این اتفاق در استان رخ داد که مزایای فراوانی دارد. مهم‌ترین اتفاقی که در این زمینه رخ داد این بود که مطابق معمول هیات حاکم در شرکت ملی صنایع مس ایران جابه جا می‌شود و پروژه در روند تسریع و تخصیص منابع دچار تاخیر و در نهایت پروژه‌ها زمان بر می‌شود، اما در این روند بورس مانع از چنین اتفاقی می‌شود و پروژه سر وقت تحویل سهام داران بازار سرمایه می‌شود که بزرگترین گام در تشکیل شرکت مس آذربایجان بود و ۶۰۰ میلیون دلار ارزش دارد.

عباس زاده افزود: با تلاش‌های فراوان به وسیله این میانبر‌ها پیش رفتیم تا مس سونگون از حالت مجتمع تبدیل به شرکت شود و دارایی‌های گذشته به این شرکت منتقل شود. متاسفانه یکی از اعضای هیات مدیره که از استان‌های دیگر می‌باشد مخالف سرسخت استقلال مس سونگون بوده که از طریق رئیس جمهور و وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی حل شد و در روز‌های آتی شرکت تولیدی، معدنی و بهره برداری معادن آذربایجان تاسیس خواهد یافت. با تاسیس این شرکت سونگون از محدودیت جغرافیایی خاص خارج و به صورت پیشران توسعه در شمالغرب ایفای نقش خواهد کرد.

مدیرعامل مجتمع مس سونگون در پاسخ به علت مخالفت برخی افراد با این طرح تصریح کرد: برخی استان‌ها همبستگی سیاسی بالایی دارند و شدید‌ترین طیف‌های سیاسی که در مقابل همدیگر قرار دارند هم در برابر منافع استانی همبستگی دارند. اولین ضعف ما این است که در حوزه اقتصادی یا توسعه‌ای استان همبستگی وجود ندارد و اگر این همبستگی وجود داشته باشد توسعه سونگون هم ادامه خواهد داشت، اما در غیر این صورت تضاد منافع اتفاق خواهد افتاد در شرایطی که تمامی استان‌ها در تلاش هستند تا منابع را به استان خود تخصیص دهند.

عباسزاده با بیان اینکه حفاری در مجتمع مس سونگون از سال ۶۸ شروع شده است، گفت: بعد از گذشت سال‌های فراوان بالاخره در سال ۱۳۸۵ کنسانتره تولید شده است و تمام کسانی که در این مدت مسوولیت داشتند باید پاسخگو باشند که در این سال‌ها چه کاری انجام دادند و چرا تا به امروز سونگون توسعه نیافتده بود. سونگون در حال حاضر ۳۰۰ هزار تن کنسانتره تولید می‌کند و با ۵ میلیارد تن ذخیره بزرگترین معدن مس ایران و خاورمیانه است. بااین حال با توجه به عدم دریافت منابع توسعه صورت نمی‌گیرد و اگر جریان ارزش در استان مورد گردش قرار گیرد باعث تولید ثروت و رفاه خواهد شد.

صادرات ۴ میلیارد دلاری مس سونگون در سال آینده

وی همچنین در مورد مسائل زیست محیطی و اقدامات انجام شده در این زمینه خاطرنشان کرد: در توسعه پایدار و متوازن اگر به موضوعات زیست محیطی توجه نشود محکوم به شکست خواهد بود و از لحاظ افکار عمومی شکست تلقی می‌شود. در ۳۶۰ درجه از این منطقه تنها در ۳۰ درجه امکان بهره برداری و فعالیت وجود دارد و قبل از فعالیت معدنی بایستی مجوزی از سازمان‌ها مربوطه داشته باشیم که تمامی مجوز‌ها را کسب کردیم. صنعت مس به صنعت پاک شهرت دارد به این معنی که نسبت صنایعی مانند فولاد و آلومینیوم و ... صنعت پاک محسوب می‌شود. همچنین سونگون در زمینه محیط زیست اقدامات مهمی انجام داده است که از جمله آن می‌توان به آب پایدار اشاره کرد. متاسفانه آب شرب و سالم را به صنعت و فاضلاب هم به بخش کشاورزی اختصاص دادیم که اشتباه است بنابراین در همین زمینه اولین بار در سونگون ۱۵ میلیون متر مکعب از پساب‌های فاضلابی برای تامین آب پایدار به این مجموعه اختصاص و فاضلاب اهر، مرند وجلفا به سونگون انتقال خواهد یافت. همچنین بزرگترین پروژه زیست محیطی شمالغرب در این منطقه انجام می‌شود که ماده‌های معدنی به هیپ منتقل و در یک فرایند ایزوله و مطابق با استاندارد‌های جهانی هم تولید مس و هم از آسیب به محیط زیست جلوگیری خواهیم کرد. پروژه دیگری که سال‌های گذشته بایستی انجام می‌شد موضوع تصفیه خانه فخرچایی بود که در یک پروژه ۴۰۰ میلیارد تومانی تصفیه خانه‌ای در دست ساخت قرار گرفته است که هم باعث حفظ ثروت شده و هم مانع از آسیب به محیط زیست می‌شود. پروژه دیگر مدیریت آب‌های سطحی سونگون است که بیش از هزار میلیارد تومان هزینه داشته و موضوع بسیار مهمی است.

مدیرعامل مجتمع مس سونگون در پایان گفت: حدود ۵ میلیارد تن ذخیره منابع زمین شناسی این مجموعه است که ذخیره ۲۹۰ میلیون تنی به ما تحویل دادند. یعنی اگر طبق قانون بخواهیم به صورت پایین دست حفاری کنیم، طبق این سطح به ما مجوز خواهند داد لذا کنسانتره ۱۵۰ هزار تنی کاتد ۱۰۰ هزار تنی می‌دهد. هم اکنون مجوز ذخیره ۲ میلیارد و هفت صد هزار تن دریافت کردیم که امکان تولید یک میلیون کاند وجود دارد. همچنین قول داده بودیم سبد سرمایه گذاری را از سونگون خارج کنیم که در همین زمینه دستگاه‌های حفاری در استان و شمالغرب پخش شدند. در سال گذشته نیز رکورد تولید کنسانتره تاریخ سونگون شکسته شد و اولین تکنولوژی ۲۱ میلیون تنی تاریخ معادن کشور به این استان وارد شد و در حال حاضر به پیشرفت ده درصدی رسیده و کاتد به میزان ۲۰۰ هزار تن رسیده است که هدف گذاری ما رسیدن به ۴۰۰ هزار تن کاتد است که می‌تواند ۴ میلیارد دلار صادرات را به استان بیاورد در حالی که کل صادرات صنایع استان ۱.۶ میلیارد دلار است. با توجه به وعده‌ای که داده بودیم اولین کاتد آذربایجان خارج می‌شود که مخالفت‌های زیادی در این زمینه وجود داشت. همچنین مجوز شهرک تخصصی مس به مساحت ۲۰۰ هکتار دریافت شد و با ۵ هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری از خرداد ماه آغاز خواهد شد. در پایان هم باید اعلام کرد بعد از ۱۷ سال مالیات به استان رسیده است و در این مدت ریالی به استان واریز نشده بود، اما ۵۱۰ میلیارد تومان امسال مالیات به استان واریز شده است و درآمد پایدار بلند مدت در استان ایجاد شد.

منبع: آژانس خبری تحلیلی نصر

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده