به گزارش میمتالز، «فروغ لطفی» کارشناس اداره میزهای صنعت و رتبهبندی ناشران سازمان بورس درباره «تاثیر دستورالعمل نرخ خوراک بر کرک اسپرد بنزین و درآمد پالایشگاهها» نوشته، تاکید کرده است: در مردادماه ۱۴۰۳، کرک اسپرد کلی شرکتهای پالایشی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران به دلیل کاهش قیمت جهانی فرآوردههای نفتی نسبت به ماه قبل و همچنین کاهش قیمت نفت فوبهای عمان، دبی، برنت و میعانات گازی پارس جنوبی ۲۰ درصد کاهش داشته و به طور میانگین از ۱۱ دلار در هر بشکه به ۹ دلار در هر بشکه رسیده است.
بر اساس اطلاعات موجود در گزارش اداره میزهای صنعت سازمان بورس، بیشترین مقدار کرک اسپرد مربوط به پالایشگاه نفت اصفهان ۱۱ دلار در هر بشکه و کمترین مقدار کرک اسپرد مربوط به پالایشگاههای نفت بندرعباس و نفت شیراز ۷ دلار در هر بشکه بوده است.
فروغ لطفی در خصوص کرک اسپرد فرآورده بنزین تاکید کرده است: بیشترین مقدار کرک اسپرد متعلق به پالایشگاه نفت اصفهان با ۹ دلار در هر بشکه و کمترین مقدار مربوط به پالایشگاه نفت تهران با منفی ۲ دلار در هر بشکه است.
دادههای ارائه شده در این یادداشت نشان میدهد: بیشترین میزان کرک اسپرد فرآورده نفت گاز مربوط به پالایشگاه نفت شاوان با ۲۱ دلار در هر بشکه و کمترین میزان کرک اسپرد متعلق به پالایشگاههای نفت تبریز و شیراز با ۱۶ دلار در هر بشکه بوده است. از طرفی کرک اسپرد فرآورده نفت کوره پالایشگاه شاوان با منفی ۲ دلار در هر بشکه همانند ادوار گذشته کمترین زیان را در میان سایر پالایشگاهها داشته است.
طبق دادههای موجود در گزارش اداره میزهای صنعت سازمان بورس، با احتساب نرخ ارز نیمایی ۴۵۲ هزار و ۱۴۹ ریال در تاریخ ۳۱.۵. ۱۴۰۳ قیمت بنزین اکتان ۸۷ معمولی در ماه جاری معادل ۱۹۹ هزار و ۷۸۱ ریال در هر لیتر و قیمت بنزین اکتان اکتان ۹۵ یورو ۵ معادل ۲۴۹ هزار و ۷۱۴ ریال در هر لیتر است.
همچنین قیمت نفت گاز با گوگرد در ماه جاری معادل ۲۵۸ هزار و ۵۹۷ ریال در هر لیتر و قیمت نفت گاز با گوگرد معادل ۲۴۵ هزار و ۴۱۹ ریال در هر لیتر است.
در ادامه این یادداشت آمده است: نمودار زیر ترکیب مقداری سبد محصولات صنعت پالایشگاهی بر مبنای میانگین تولید سالهای اخیر را نشان میدهد. محصولات این شرکتها شامل بنزین، نفت گاز، نفت کوره، گاز مایع، وکیوم باتوم، نفتا سبک و سنگین و سایر فرآوردهها است.
شرکت نفت ستاره خلیج فارس با ۶۹ درصد بیشترین میزان تولید بنزین و شرکت پالایش نفت شیراز با ۱۶ درصد کمترین میزان تولید بنزین را دارا هستند.
در زمینه تولید نفت گاز گازوئیل بیشترین میزان تولید مربوط به شرکت پالایش نفت اصفهان با ۴۱ درصد و کمترین میزان آن مربوط به شرکت نفت ستاره خلیج فارس با ۱۹ درصد است.
در زمینه تولید نفت کوره بیشترین میزان تولید مربوط به شرکت پالایش نفت تبریز با ۲۶ درصد و کمترین میزان تولید آن مربوط به شرکتهای پالایش نفت شیراز و پالایش نفت اصفهان با ۱۵ درصد است.
در زمینه تولید نفت کوره بیشترین میزان تولید مربوط به شرکت پالایش نفت تبریز باز ۲۶ درصد و کمترین میزان تولید آن مربوط به شرکتهای پالایش نفت شیراز و پالایش نفت اصفهان با ۱۵ درصد است لازم به ذکر است که شرکت نفت ستاره خلیج فارس محصول نفت کوره تولید نمیکند.
در گزارش اداره میزهای صنعت سازمان بورس تاکید شده است: مطابق با جز (ه) بند (۱) ابلاغیه جدید دستورالعمل تغییر قیمت خوراک و فرآوردههای نفتی، تمامی قیمتهای محاسبه شده نفت خام و میعانات گازی تحویلی در جزهای (الف) تا (ه) این بند در انطباق با مفاد جزء (۱) بند (الف) ماده (۱) قانونی الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (۲) مشمول ضریب ۹۵ درصد میشوند.
رعایت ضوابط بند (ر) تبصره (۱) قانون بودجه سال ۱۴۰۲ در اعمال این ضریب الزامی است.
در جدول زیر قیمت plight و pheavy و میعانات گازی بر اساس فرمول ابلاغیه ۱۴۰۲ محاسبه شده است.
مطابق با دستورالعمل جدید تغییرات لحاظ شده بر روی نفت گاز با سولفور بالای ۵۰۰۰ اثرگذار بوده است. بر اساس ابلاغیه قدیم فروش نفت گاز بر اساس ۹۵ درصد قیمت نفت گاز ۲۵۰۰ در قیمت نفت گاز ۲۵۰۰ بر نفت گاز ۵۰۰ لحاظ شده است که این مورد در ابلاغیه جدید حذف شده و فرمول آن به صورت قیمت نفت گاز ۵۰۰۰ ضرب در قیمت نفت گاز ۲۵۰۰ بر ۵۰۰ است؛ لذا دستورالعمل جدید باعث افزایش کرک اسپرد نفت گاز با گوگرد بالای ۵۰۰۰ شده است.
یکی از مهمترین شاخصهای سودآوری در صنعت پالایش نفت کرک اسپرد است که از تفاوت بین قیمت یک بشکه نفت خام و یک بشکه فرآورده نفتی حاصل میشود و نقش مهمی در تعیین حاشیه سود پالایشگاهها دارد.