به گزارش میمتالز، مدیر تحلیل و سرمایهگذاری شرکت سبدگردان «کارا» با بیان این مطلب، گفت: یکی از نکات مهم در فرآیند عرضه اولیه و ورود شرکتها به بازار سرمایه، بحث حمایت از سهام شرکتهای تازه وارد به بورس است که بخش قابل توجهی از این مهم از طریق مکانیزم فرآیند عرضه اولیه، شرایط و محدودیتهای معاملاتی سهام خریداری شده توسط سرمایهگذاران واجد شرایط و نحوه تخصیص سهام این شرکتها انجام میشود.
حسن حکیمیان افزود: در بیشتر بورسها اغلب، تمام یا بخش قابل توجهی از سهام قابل عرضه به سرمایهگذاران نهادی مانند صندوقهای سرمایه گذاری انجام میشود و سرمایه گذاران خرد به طریق غیرمستقیم و با سرمایهگذاری در این صندوقها از منافع عرضههای اولیه بهرهمند میشوند.
وی توضیح داد: مکانیزمها و روشهای کشف قیمت نیز یکی از پارامترهای مهم در فرآیند عرضه اولیه سهام شرکتها است. عرضه اولیه به روش حراج یکی از این روش ها است که در بسیاری از بورسها و با توجه به شرایط ناشر و یا ترجیح ناشر و ارکان فرآیند عرضه اولیه، استفاده میشود.
حکیمیان با اشاره به مزیتهای کشف قیمت به روش حراج در عرضههای اولیه گفت: یکی از مزایای این روش این است که سرمایهگذاران سفارشهای خود را بر اساس تحلیل خود از جنبههای مختلف در خصوص سهام ناشر و با در نظر گرفتن کف قیمتی تعریف شده ارائه کرده و به رقابت با سایر سرمایه گذاران شرکت کننده در عرضه اولیه می پردازند.
وی افزود: در واقع در حراج چند قیمتی هر سرمایه گذار با همان قیمتی که سفارش می دهد دارایی را خریداری می کند. کشف قیمت به روش حراج موجب می شود کشف قیمت به نحوی منصفانه تر و بر اساس تحلیل ارزندگی سهام از دید سرمایه گذاران شرکت کننده در عرضه اولیه انجام شود.
این کارشناس بازارسرمایه تصریح کرد: در راستای اقدامات انجام شده در خصوص تسهیل هر چه بیشتر سرمایهگذاری غیرمستقیم در بازارسرمایه، و با توجه به حوزه تخصصی و حضور مدیران و تحلیلگران حرفهای در صندوقهای سرمایهگذاری، به سرمایه گذاران تازه وارد و سایر سرمایهگذارانی که دانش مالی و سرمایهگذاری کافی را کسب نکرده اند توصیه می شود به منظور کاهش ریسک سرمایهگذاری و بهرهمندی هر چه بهتر از مزایای سرمایهگذاری در بازارسرمایه و شرکت در عرضههای اولیه، از طریق غیرمستقیم و با سرمایهگذاری در صندوقهای سرمایهگذاری اقدام کنند.
مدیر تحلیل و سرمایهگذاری شرکت سبدگردان «کارا» در ادامه با اشاره به تحولات بازار سرمایه طی دو سال اخیر، گفت: تکانههای ناشی از تحریمها، کرونا و اقدام ملی آزادسازی سهام عدالت که در عمل، ضریب نفوذ بازار سرمایه نزد جامعه را به سرعت افزایش داد، همراه با افزایش تورم و شکلگیری انتظارات تورمی، همگی موجب توسعه بازار سرمایه در ابعاد مختلف آن شد.
حسن حکیمیان افزود: سازمان بورس، ارکان و مجموعه بازار سرمایه، متناسب با نیازهای جدید و با توجه به ابزارهای در دسترس خود، تدابیری به منظور بهبود و توسعه مکانیزمهای بازار، تسهیل فرآیندها و حفظ منافع سهامداران به کار گرفتهاند که از این بین می توان به تحولات مثبت انجام شده در حوزه هایی مانند توسعه نهادهای مالی، توسعه زیرساختهای نظارتی و معاملاتی، حوزه آموزش و فرهنگسازی و ... اشاره کرد.
وی، یکی از محورهای اصلی در مسیر توسعه بازار سرمایه کشور طی دو سال اخیر را تاکید بر بحث سرمایهگذاری غیرمستقیم و فراهم آوردن زیرساختهای لازم برای تحقق هر چه بهتر این محور دانست و اضافه کرد: همانطور که در اغلب کشورهای مورد بررسی و با سطوح توسعه یافتگی مختلف، سهم قابل توجهی از ارزش و حجم سرمایهگذاری افراد در بازار سرمایه اغلب با روش غیرمستقیم (از طریق محصولات و خدمات انواع نهادهای مالی) انجام میشود، در کشور ما نیز اقدامات مثبتی به منظور تسهیل این امر و تبیین مزایای سرمایهگذاری غیرمستقیم و تشویق هر چه بیشتر سرمایهگذاران خرد صورت پذیرفته است.
این کارشناس بازارسرمایه تصریح کرد: از طرفی، یکی از راه های ورود سرمایهگذاران جدید به بازار سرمایه طی این مدت، از طریق مشارکت در عرضه اولیه سهام شرکتها بوده است. همانطور که می دانیم بحث کشف قیمت و تخصیص عادلانه در فرایند عرضه اولیه به گونهای که منافع ناشر، سهامداران و ارکان موجود در فرایند عرضه اولیه حفظ شود، از مهمترین پارامترهای این مکانیزم مهم در بازار سرمایه است.