
به گزارش میمتالز، اما اکنون، با تغییر چشمگیر در کنترل چین بر این بخش، محدودیتهای جدیدی که در آوریل امسال اعمال شد، ظرف دو ماه منجر به کمبود جهانی و توقف تولید برخی خودروسازان شد.
یکپارچهسازی:
پانزده سال پیش، صدها معدنکار و فرآوریکننده عناصر خاکی کمیاب در چین وجود داشتند. تا سال ۲۰۱۳، ۱۰ تولیدکننده تقریباً تمام استخراج را کنترل میکردند. امروزه، تنها دو غول دولتی در این بخش فعالیت میکنند.
این فرآیند یکپارچهسازی، نظارت پکن را افزایش داده و آسیبهای زیستمحیطی ناشی از استخراج غیرقانونی را کاهش داده است. پیش از این، قاچاق عناصر خاکی کمیاب به خارج از کشور رایج بود (حدود ۴۰،۰۰۰ تن اکسید عناصر خاکی کمیاب در سال ۲۰۱۴ قاچق شده بود). چین همچنین یک سیستم ردیابی برای بخش آهنرباهای عناصر خاکی کمیاب از ماه ژوئن معرفی کرده است که هدف نهایی آن ردیابی کل زنجیره تامین است.
سهمیهبندی:
چین از سال ۲۰۰۶ از سیستم سهمیهبندی تولید برای کنترل عرضه عناصر خاکی کمیاب استفاده کرده است. این سهمیهها شامل استخراج، ذوب و جداسازی میشود. پکن به تدریج دسترسی به سهمیهها را محدود کرده است؛ در سال ۲۰۲۴، تنها دو گروه دولتی واجد شرایط دریافت سهمیه بودند، در حالی که قبلاً شش گروه بودند.
رشد عرضه در سال ۲۰۲۴ به شدت کند شد، به طوری که سهمیه کل تولید معدنی تنها ۵.۹ درصد افزایش سالانه داشت، در مقابل ۲۱.۴ درصد در سال ۲۰۲۳. تحلیلگران انتظار دارند سهمیههای تولید معدنی در سال جاری ثابت بماند یا حداکثر ۵ درصد افزایش یابد.
محدودیت صادرات فناوری:
چین از مدتها پیش ابزارها و روشهای استخراج و جداسازی عناصر خاکی کمیاب را ممنوع کرده است. در اواخر سال ۲۰۲۳، این ممنوعیت را به فناوری تولید آهنرباهای عناصر خاکی کمیاب نیز گسترش داد.
این اقدامات، صنعت عناصر خاکی کمیاب چین را که ۹۰ درصد ظرفیت فرآوری جهانی را در اختیار دارد، به منبعی قدرتمند برای اهرم دیپلماتیک پکن تبدیل کرده است.
منبع: ایفنا